Arde Vântul schimbării din Polonia bate în favoarea UE

Naţionaliştii aflaţi la guvernare în Polonia par să-şi fi pierdut majoritatea parlamentară, în cele mai importante alegeri din ţară din ultimele decenii, deschizând potenţial calea partidelor de opoziţie să preia puterea, în ceea ce ar fi o schimbare politică uriaşă, comentează luni Reuters.

Polonia s-a înfruntat în repetate rânduri cu Uniunea Europeană în privinţa statului de drept, a libertăţii presei, a migraţiei şi a drepturilor persoanelor LGBT de când formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) a ajuns la putere în 2015, dar partidele de opoziţie au promis că vor repara legăturile cu Bruxellesul şi vor anula reformele despre care criticii spun că subminează standardele democratice.

Conform unui exit-poll Ipsos publicat luni dimineaţa, PiS a obţinut 36,6% din voturi, ceea ce s-ar traduce în 198 de aleşi în camera inferioară a parlamentului, care are în total 460 de locuri.

Partidele de opoziţie, conduse de gruparea liberală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, Coaliţia Civică (KO), ar urma să câştige un total de 248 de locuri, KO obţinând 31,0% din voturi.

Victoria opoziţiei, într-un scrutin văzut de analişti drept cel mai semnificativ pentru Europa din ultimii ani, ar putea redefini relaţia dintre Bruxelles şi cel mai mare stat membru al UE din Europa Centrală şi de Est.

Deputatul KO Cezary Tomczyk l-a îndemnat pe preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, să-l invite pe Tusk să formeze un guvern de coaliţie.

„Solicităm preşedintelui ca tabăra democrată să poată alege un candidat la funcţia de prim-ministru”, a declarat el la postul privat TVN 24. „Candidatul firesc pentru postul de prim-ministru este Donald Tusk”, a afirmat el.

Cu toate acestea, dacă rezultatele oficiale confirmă exit-poll-ul, Tusk şi aliaţii săi – A Treia Cale şi Noua Stânga – ar putea fi nevoiţi să aştepte săptămâni sau chiar luni până vor primi şansa de a forma un guvern.

Duda a spus că va oferi prima şansă partidului câştigător, sugerând că prim-ministrul Mateusz Morawiecki sau un alt politician de rang înalt al PiS va primi mandatul. Dar, având în vedere că formaţiunea de extremă-dreapta Confederaţia a obţinut, conform exit-poll-ului, un scor de 6,4%, sub aşteptări, el ar avea puţini aliaţi clari.

„Încă din anii 1990, se obişnuieşte ca preşedinţii să înmâneze misiunea de a forma un guvern liderilor partidelor care au câştigat alegerile”, a declarat Joachim Brudzinski, eurodeputat al PiS, care a fost responsabil de campania partidului său.

„Îmi pare evident că preşedintele Andrzej Duda va încredinţa această misiune (partidului) Lege şi Justiţie”, a precizat el.

Brudzinski a spus că ar fi firesc ca PiS să discute cu Partidul Ţărănesc Polonez (PSL), de centru-dreapta, parte din A Treia Cale, despre formarea unei coaliţii.

Cu toate acestea, liderul PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a respins luni o astfel de opţiune.

„Exclud o astfel de coaliţie. Oamenii care ne-au votat au vrut schimbare, au vrut ca PiS să fie îndepărtat de la putere”, a declarat el la postul de radio privat RMF FM.

Acest ultim exit-poll a fost întârziat, iar unii comentatori au legat acest lucru de prezenţa record la urne, de aproape 73%, cea mai mare de la căderea comunismului în 1989.

Imaginile de la televizor au arătat câteva sute de persoane, majoritatea tineri, care aşteptau la coadă lungă la o secţie de votare din oraşul Wroclaw din vest pentru a vota. Localnicii le-au adus ceai cald, pături şi mâncare.

Unii dintre cei de la coadă au spus că au aşteptat şase ore. Secţia de votare s-a închis aproape de ora 3 a.m. (01.00 GMT), la aproximativ şase ore după ce votul trebuia oficial să se închidă.

Tusk, în vârstă de 66 de ani, s-a bucurat duminică după anunţul rezultatelor primului exit-poll.

„Democraţia a câştigat. Acesta este sfârşitul guvernului PiS”, a spus el în faţa membrilor partidului.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în vârstă de 74 de ani, le-a declarat oficialilor adunaţi la sediul partidului său, din centrul Varşoviei, că nu este clar dacă votul de duminică se va traduce într-un nou mandat de guvernare.

„Trebuie să avem speranţa că, indiferent dacă suntem la putere sau în opoziţie, proiectul nostru va continua. Nu vom lăsa Polonia să-şi piardă dreptul de a-şi decide propria soartă”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

30 de Comentarii

  1. …normal, le mergea bine, crestere economica, nivel de trai…s-au saturat de bine, vor sa incerce si altceva…nu le dau mai mult de un an si o sa le iasa pe nas alegerea facuta acum!…

  2. Statele nationale mici dispar, se transforma in judete ale UE, conduse de birocrati de nimeni alesi in interesul tarilor mari (care nu dispar).
    Romania este un exemplu elocvent, nimic nu se mai decide in romania, doar se da pe goarna si se pun in aplicare deciziile SUA si UE.
    Nu e mistocareala, vedeti de cate ori spune (explicit sau implicit) iohannis, Ciolacu (Ciuca) ca e nevoie de aprobarea UE ptr a face sau nu face ceva in romania.

    p.s. pasoptisitii au fost niste tonti primitivi. Noroc ca actualii conducatori progresisti le anuleaza ineptiile.
    „trecerea de la feudalism la capitalism, de la vasalitate la independență, de la fărâmițarea în provincii la un stat unitar național.” wikipedia

  3. daca cedau la lupta ‘antiavort'(este dreptul femeii cum isi gestioneaza viitorul)aveau cel putin 10% in plus,procent ce le asigura majoritatea,acum depinde cine numara si la ei voturile

  4. Autorul articolului cred că este usr ist, să te bucuri că îți dezlegi identitatea și suveranitatea unor anomalii europene înseamnă că nu ești normal,

  5. @nimeni pe strada
    PiS a numarat voturile, dar aveti dreptate in analiza dvs, cu 10% plus „Confederatia” (cam imprevizibili aliati ar fi fost aceia), aveau o majoritate destul de confortabila. Si nu exclud sa fi atras mai mult de 10%. Eu ii admir pe polonezi pentru multe, am avut ocazia sa vizitez tara de cateva ori in ultimii 15 ani, dar acum ii si compatimesc dintrun punct de vedere, sunt foarte divizati, cei 43% care au votat cu viitoarea opozitie sunt destul de radicalizati.

  6. Alternanta la guvernare intre Nationalisti si Nenationalisti e o tampenie care lamageste prostimea naiva si lucreaza in favoarea Puterii garante SUA si UE….In mod normal partidul e nationalist daca cere iesirea din UE…Daca nationalist ar fi partidul si cal si magar alternanta la guvernare lucreaza in favoarea UE…adica globalist.

  7. Conul Mitu biciclistul. Tradatori sunt cei care izoleaza o tara,cei care o fac vulnerabila in fata Rusiei.”Nationalistii” sunt cei mai periculosi pentru o tara. UE este o familie,este o uniune .Cu cat mai multe tari in uniune cu atat Europa este mai puternica.Cu cat dezbini si izolezi cate o tara asa din nationalism patriotard cu atat acea tara devina vulnerabila.Intelegi teleaca? De unul singur nu supravietuiesti.Mai ales cand ai o Rusie agresiva si dornica de razbunare ,acaparare de teritorii si de control asupra statelor mici cu politicieni prosti si „patrioti”.

  8. „Conform unui exit-poll Ipsos publicat luni dimineaţa, PiS a obţinut 36,6% din voturi, ceea ce s-ar traduce în 198 de aleşi în camera inferioară a parlamentului, care are în total 460 de locuri.
    Partidele de opoziţie, conduse de gruparea liberală a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, Coaliţia Civică (KO), ar urma să câştige un total de 248 de locuri, KO obţinând 31,0% din voturi.”
    Ciudată aritmetică.
    Bănuiesc că socotelile de mai sus aparțin unui laureat Nobel de origine aleasă, bineînțeles.
    E vorba de teoria relativității la vot. Carevasăzică, cu cât votezi mai puțin, cu atâta iese procentajul mai mare, deoarece totul depinde de punctul de referință din care se numără voturile.
    Una peste alta și în sfârșit, iată că au și polonezii pacepii lor.

  9. Optiunea electorala este dinamica. Problema nu este un guvern de o anumita orientare la un moment dat este Uninea Europeana per ansmablu si rezultatul tuturor alegerile din toate tarile membre. Schengenul scartaie inainte de a fi extins nu se stie daca va mai exista pana la urmatorea runda. Alegeri xa AfD in Germania au un impact mult mai serios decat o situatie inca neclara din Polonia care are nevoie de majoritate functionala sa fie guvern functional.
    Cu AfD sau altele in Parlamentul European ce schimbari vor fi ramane de vazut cat vor inghite progresistii. In afara de AfD mai sunt multe alte partide in dezacord si neagreate de progresisti.
    Un caz nu-i foarte relvant, toate la un loc e altceva.

  10. Buna alegere. O coaliție pestriță cu un birocrat european în frunte. Deci Polonia va urma la literă dispozițiile Bruxellului iar corectitudinea politică, cancel culture, ideologia curcubeu și mitul migrației in masă vor deveni valori obligatorii. In concluzie o democrație de stână, adică în interiorul unui țarc foarte bine delimitat unde subiecții behaie la unison într-un limbaj de lemn aceleași platitudini impuse de elita dominantă. Cam ce incepe sa se întâmple și la noi acum.

  11. …eu cred ca tot ei vor castiga, inca nu s-au numarat voturile…aflam pana maine…stiu ca progresistii ar avea nevoie ca de aer de un alt rezultat, cam peste tot au inceput sa si-o ia in bot!…ma rog, la teorie le-ar face placere, daca este sa ne luam dupa politica de gen…

  12. Situatia este neclara, nationalistii au fost cotati cu 36.6% si au ocupat 198 de locuri, ceilalti, au 31% si 248 de locuri in parlament. Deja s-au tras sforile?

  13. JUMI-JUMA 😀
    s-a ajuns ca Polonia sa fie desprtita exact cum e mai rau (vezi USA azi!)
    UE se duce pe copca …
    Va bucurati deageaba daca credeti ca lupta ideologic inter-partinica in POLONIA e un semn de bun augur !
    DIMPOTRIVA … faca parte din plan dialectizarea unei juamatati a Poloniei impotriva celeilalte jumatati … !!!

    Daca PiS-ul nu castiga atat de mult poate era altceva …insa e cum e mai rau democratic ( adica atunci cand nu exista o minoritatea distincta care sa poata fi condusa … ci „minoritatea” perdanta e votant-ideologic la fel de mare …rezultand nu in democratia impusa minoritatii ci … o juma de popor impune reguli celeilalte jumatati 😉

    E DE RAU ! POLONIA va avea crize politice interne …GOAZNICE si cu revereberatii in UE !
    IQ=?
    😉

  14. @Lord Lucan ,opozitia castigat 248 in coalitie cu inca 2 partide progresiste

  15. POLONIA trebuie zdrobita socio-politic !
    DIVIZATA in doua TABERE mari „apropae” la egalitate IDEOLOGICA si dialectica inter-partinica accentuata pentru ai diminua din putere (mai ales decand conducta de gaz de la norvegieni 😉 ii face fata de nemti , pe cai mari 😛 )
    si ce-a visat NATO ca va face militar dintr-o POLONIE care sa-i pazeascape … NEMTI ! 😉
    😐
    IQ=?
    [Multi vad putini pricep implicatiile , vedeniilor! 😀 ]

  16. UE a pierdt in POLONIA … au juma nu un sfert de polonezi gandind altfel decat Brussell-ul ! 😀
    Jumatea goala a paharului polonez e UE-auei 😛 mai dueroasa decat jumatea plina cu apa „democatica” 😉 … statuta si ne-indeajunsa ! 🙁

  17. DEMOCRATIA ca ideologie are defectul de margine axiomatic in ea !
    Ca sa vedeti de ce la rezultate egale ELECTORALE intr-e 2-oua grupari ANTAGONICE ideologic
    DEMOCRATIA se transforma in DICTATURA (vezi USA! AZI!)
    Nu poti conduce DEMCRATIC cu juma de popor de partea ta, impunand regului celeilalte jumatatí
    deoarece e totusi o JUMATATE din POPOR care nu vreaa cum vrei tu …si nu eo minoritate care e DEMOCRATIC-IDEOLOGIC „obligata” sa se supuna deciziilor …MAJORITATII !
    DEOMCRATIA are mai multe defecte clasice si are si unele moderne 😉 ! Hai sa le ascundem !
    PS: Egalitatea TRUMP-BIDEN a dusa la DICTATURA democratilor in USA …si reducerea subtila de drepturi cetatenesti !(!)
    POLONIA va avea politc soarta USA si nu exclus 😀 sa vedem DICTATURA la ei 😀 ! Eu vi le doar spun, nu-s eu maestrul lor !
    IQ=?
    😉

  18. Nu pot sa cred CONSPIRATIONIST
    ca NU „cineva” le potriveste atat de jmeker … vazute de la un nivel 2-oi de intelegere a REALULUI ! 😐

  19. s-au numărat toate voturile? s-a numărat „diaspora”? s-au pus sacii unde zise JOSEPHINA LOR? sau mai așteptăm? poate intervine ș-un atac de cord-coardă?

  20. Cum naiba sa mergi mai departe cu astfel de abordari ce justificativ te duc in „evul mediu ”al cunosterii .Ce a fost a fost bun pentru atunci , undeva cu multa vreme in urma nu mai este acum valabil .Europa anilor 1989 nu mai este Europa prezentului .Pina cind sa raminem ancorati in niste cutume care nu isi mai regasesc acum valbilitatea .Cine vrea sa ramina in UE nu are decit solutia federalizarii UE ca parte a unei nevoi imediate ce tine de luarea rapida a deciziilor.Suntem in razboi .Ce naiba va este greu sa intelegeti asta .In razboi nu poti sa stai la taclale si sa iei decizii mîine cind ele sunt necesare azi .Polonia trecutului nu isi mai regaseste sensul .PIS a devenit anacronic timpurilor pe care le traim .Polonia dorita,ca mare putere militara, in Europa , nu isi mai are rostul .Cu cine sa se bata polonii ?Polonia devine doar o tara de tranzit ce trebuie sa sigure armament la granitele Europei cu Rusia si care trebuie sa ofere tot ceea ce Ucraina are nevoie in razboi asa cum Romania face si cum Romania a inteles de mult .In asta consta puterea Romaniei ce prin deciziile Presedintelui (formarea aliantei PSD PNL ce a reusit sa tina pasul si sa ofere U7crainei tot sprijinul necesar) .Va mai amintiti momentul in care PSD -Dragnea dorea sa voteze in Parlament autonomia Tinutului Secuiesc ? Intelegeti macar ce ar fi insemnat asta pentru Romania ? Se nastea o Enclava aidoma Nogorno sau Gaza chiar in inima tarii .Intelegeti ce se putea intimpla si cine putea veni cu armament si trupe legal in acest loc .Stai si te minunezi cum unii de se declara romani nu pricep macar atit si voteaza la nesfirsit falsi patrioti de mucava .

  21. Nu uitati, pentru ca toate se leaga … inclusive „balciul din OM” si POGROMELE pre-prezise 🙁
    avertismentul PROPHETIE, din saptele lor ramane codat:

    „NINGE PE FED !”

    😐

  22. „par să-şi fi pierdut majoritatea parlamentară”

    Asa imi iese si mie, 36,6 % este mult mai mic ca 31,0%. Asa si in RO, PDL a fost pus de Joha sa faca guvernul cu jumatate din voturile PSD. Si anul viitor, AUR cu 14% va face guvernul in detrimentul PSD cu 42%. Democratie originala, vorba bolsevicului Ilici.

  23. `„s-au numărat toate voturile? s-a numărat „diaspora”? s-au pus sacii unde zise JOSEPHINA LOR? sau mai așteptăm? poate intervine ș-un atac de cord-coardă”

  24. Alții care s-au săturat de bine…😀😀
    Bănuiesc că în orașele mari majoritatea au votat „pro-european” și anti Polonia. Pentru că ei sunt smart, educați, culți și Europa și ideologia ei este mai importantă decât propria țară și suveranitatea. Să vedem în cât timp vor plânge ca proștii…

  25. „s-au numărat toate voturile? s-a numărat „diaspora”? s-au pus sacii unde zise JOSEPHINA LOR? sau mai așteptăm? poate intervine ș-un atac de cord-coardă”!Am scris o așa mare OFENSĂ LA ADRESA VOTĂRII?

  26. Pînă și în exitpoola asta a lu’ tikiații dă la Roitărz „Lege şi Justiţie” (PiS) a lui Kaczinsky A CÎȘTIGAT, cu 37% contra 31% gașka lu’ javra TRĂDĂTOARE DE ȚARĂ Tusk!
    Da’ se poate remarca un tăvălug propagandistic $$oroșizd în toată Europa și peste Oușiăn, ce să mascheze FALSIFICAREA VOTURILOR! Exact cum a fost în cazul lui Trump (și după două săptămîni încă, mult după ÎNCHEIEREA ALEGERILOR, continuau să sosească saci cu zeci de mii de voturi exclusiv pentru Bideul progre$$izd, ce au „recuperat” AVANSUL CLAR al lui Trump, din zilele legale de vot!), și în cazu’ lu’ Kloti’ în Sectorul 1 la Bukale (unde filmările la sacii cu voturi au arătat ce s-a petrecut în realitate în spatele ușilor, închise publicului!). Vom vedea dacă falsificările în Polonia au fost la nivelul de a reuși să propulseze mincinos „opoziția” (adică SLUGILE C.E.!)……[Rumburak]

  27. Birocratii UE sunt anti-europa, neispravitii de azi or sa bage vestul in razoaie civile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.