VAR-ul din SuperLiga, încurcat de limba rusă

Legăturile mele de drag cu Universitatea Craiova m-au dus la meciul cu FCSB de pe Național Arena, terminat 1-1. Şi, ca un jurnalist de investigații ce încă mai sunt, am încercat să citesc mai repede pe fața arbitrului Adrian Cojocaru, dacă este sau nu penalti. Cîteva zeci de secunde, arbitrul Adrian Cojocaru a privit în ecranul cocoțat pe marginea terenului apoi s-a fîrțîit, a mai privit în stînga sa, apoi iar la ecran, așteptînd zeci secunde apoi minute întregi. Şi iar și-a întors fața spre teren de parcă ar fi vrut să vadă ceva, de parcă cerea ajutor. Atunci, mi-am dat seama că omul se face că privește, că VAR-ul e-n pană, că băieții din studio sau din car (sau de pe unde s-or fi aflat) s-au încurcat la butoane, că mașinăria avea nevoie de o surubelniță, de o piesă, de o sîrmă sau de un meseriaș. Încă nu aflasem că ei s-au încurcat în cuvintele scrise în limba rusă pe aparatura închiriată în pripă din Ucraina. După aproape 5 minute, arbitrul Adrian Cojocaru a putut revedea faza și a dictat penalti pentru Universitatea Craiova 1948 (mult mai coerentă și mai legată în joc decît FCSB-ul lui Gigi). Partida s-a prelugit cu 8 minute.

Bîlba tehnică de pe Arena Națională spune mai multe. Ea se adaugă la altele. Arbitrii evită să ceară intervenția VAR pentru că există riscul să nu funcționeze. Cinci faze revăzute ar putea însemna 20-30 de minute de prelungire a meciului.

VAR- ul este o afacere derulată într-un cerc închis, fără concurență, fără respectarea caietelor de sarcini și tare departe față de ce vedem în transmisiile pentru Champions League și Europa League.

SuperLiga se chinuie să asigure VAR, dar să-și rezolve și învârtelile. Implementarea VAR a fost acordată de Liga Profesionistă de Fotbal către o firmă greu de descifrat în legăturile și implicațiile sale. Pe site-ul LPF, Robert Pongracz, Manager Proiect VAR scrie:

”Sistemul ales de Liga Profesionistă de Fotbal pentru funcționarea VAR și agreat împreună cu partenerul media al LPF va fi unul adaptat infrastructurii existente pe stadioanele unde se dispută meciuri din Casa Liga 1, bazat pe unități mobile. Este, de altfel, singurul sistem fezabil care poate asigura implementarea VAR în cel mai scurt timp posibil”.

Adică afacerea dirijată de LPF și sponsorizată și de FRF constă în asigurarea de unități mobile la locul de desfăşurare a meciurilor. Numai că LPF și eAD, titularul drepturilor de transmisie,(firmă condusă de Orlando Nicoară) au recurs la o încropeală. VAR-ul din Romania este asigurat fără tehnologia necesară la nivelul unui caiet de sarcini și cu tot soiul de încropeli. Ajunge numai unde poate, cînd poate, numai la meciurile mai importante (există doar două unități în timp ce etapa se desfășoară și cu trei partide într-o singură zi. La meciul de pe Arena Națională, din sursele noastre, VAR-ul a fost asigurat cu un car adus din Ucraina, închiriat fără echipa de operare. În momentul vizionării situației de penalti, echipa s-a încurcat în mufe și cabluri marcate în limba ucraineană cu ale sale litere ale alfabetului slav.

VAR-ul s-a clătinat și înainte. Un comunicat LPF are umor. Echipamentele nu pot ajunge la Sfîntu Gheorghe din cauza distanței:

”Partida dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe şi FC Argeş, contând pentru etapa a 2-a a Superligii şi programată duminică, 24 iulie 2022, ora 12.00, se va desfăşura fără asistenţa sistemului video de arbitraj (VAR). Acest incovenient, pe care îl regretăm, este cauzat de imposibilitatea deplasării în timp util a echipei care deserveşte acest sistem la stadionul din Sf. Gheorghe”.(22 iulie 2022).

Asta înseamnă că SubLiga noastră și eAD au făcut o promisiune și o afacere fără a avea baza necesară și nici profesioniștii cu care să o deruleze.

În fotbalul românesc, ajuns la mare sărăcie în materie de rezultate, adie aerul unor afaceri trase de păr care se desfășoară în văzul publicului, chiar pe micile ecrane și pe care nici un procuror nu s-a încumetat să le cerceteeze. De obicei, procurorii nu se bagă pentru că a supraviețuit și obiceiul ca unii dintre ei să fie invitați pe la tot felul de meciuri din țară sau din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

8 Comentarii

  1. Nu vă mirați dle Nistorescu că tolomacul a dat ordin să se aducă din ukraina, veti vedea cât de curând circuland pe străzi autobuze ukrainiene, deja mine ne dau naziștii !!..
    Cum e bă să-ți dea sistemul VAR niște naziști?…

  2. Și ce dacă se prelungește meciul cu câteva zeci de minute? E bine. Crește suspansul.
    Să nu-mi spuneți că meciul s-a desfășurat în nocturnă, luîndu-se, astfel, în deșert recomandările UE de reducere a consumului de energie electrică.

  3. se pare mai degraba ca baietii de la butoane au incercat palmarea filmarii cu faza clara de penalty de aceea au tot repetat prima imagine iar apoi au tras de timp si de inregistrare pana cand probabil cineva le-a spus ca au dat pe post si alte faze pe care trebuie sa le fada si arbitrul!!

  4. Si eu, privind meciul si momentul respectiv, am mai avut o impresie : s-au pierdut minute intregi pentru ca din cabina din care se asigurau reluarile VAR se dadea orice, numai reluarea care era cea mai clara, cea din spatele portii Stelei nu, unde se vedea clar masacrul comis de jucatorul Stelei. Bine ca arbitrul n-a abandonat si a ramas linga ecran, pina la urma reluindu-se si cele citeva secunde care au dus la penalty-ul oltenilor.

  5. Pe VAR s-ar putea da niște filme faine, iar fotbaliștii să joace în pauzele de publicitate.
    Dacă dau un film de la PRO Tv, meciul s-ar termina înaintea filmului.
    Meciul bate filmul.

  6. Uite ce mizerie de penalti i-a fost acordat satelitului șuolduoviniesc a’ lu’ Gigi, la Mediaș! …plonjon în bazinu’ olimpic, la sacrificiu, fără nici o legătură cu mingea, doar pentru a obține o cădere spectaculoasă, și „arbitrul” arată imediat către punctul de „11 metri”…
    DESFIINȚAȚI C.C.A., L.P.F., F.R.F.!

  7. Un titlu de articol și un articol, din același ziar, concludente pentru ce se întîmplă azi în fotbalul internațional, sub conducerea mafiei ce l-a sechestrat:
    „Garanția trofeului » Cine s-a aflat în spatele succesului Angliei la Campionatul European de fotbal feminin”
    +
    https://www.gsp.ro/international/campionate/germania-protesteaza-infrangere-finala-euro-2022-feminin-670612.html
    V.A.R. este pentru a acoperi FURACIUNILE!

  8. Trist este ca fotbalul a ajuns pe mana unor astfel de interlopi fara educatie ce au facut bani prin mijloace obscure si-si afiseaza ostentativ instinctele si obiceiurile de mahala in presa si tv sportive (bine platite ) in special de cel de la fcsb ce declara cu aroganta ca nu-l intereseaza performanta sportiva ci doar castigurile banesti cu orice pret !!! Se pune problema oare cei ce sustin in tribune aceasta fcsb nu-si dau seama de asta , adica de faptul ca il sustin pe acest patron sa-si faca punga mare ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.