Veneţia 75 de la Concursul oficial la noul său “padrino” sexy

De mult, în 6 august 1932, a fost proiectată prima peliculă a Festivalului de Film de la Veneţia: Dr. Jekyll and Mr. Hyde de Rouben Mamoulian. A fost inaugurat astfel ceea ce numim astăzi cel mai vechi festival internaţional de cinema din lume.

Pentru cea de a 75- ediţie, ce se va desfăşura la Lido din 29 august în 8 septembrie, preşedintele şi directorul artistic Alberto Barbera a anunţat recent lista completă a peliculelor selecţionate în concurs.

Şi în acest an, Leul de Aur pentru Carieră este la cote înalte, mai ales când este acordat interpreţilor. Dacă anul trecut, el a fost decernat lui Robert Redford şi lui Jane Fonda, anul acesta importanta distincţie va reveni actriţei Vanessa Redgrave, neuitata interpretă a unor filme de autor, printre care, Blow up de Michelangelo Antonioni, peliculă memorabilă pentru istoria cinema-ului.

Vanessa Redgrave va primi Leul de Aur pentru Carieră

Actriţa britanică, acceptând propunerea, a mărturisit: “Sunt uluită şi extraordinar de fericită să aflu că voi fi premiată cu Leul de Aur pentru Carieră la Mostra de la Veneţia. Vara trecută, am filmat chiar la Veneţia The Aspern Papers. Cu mulţi ani în urmă, am jucat în La vacanza în mlaştinile veneţiene. Personajul meu vorbea numai în dialect. Cred că sunt  singura actriţă care nu este italiancă şi care a interpretat un rol de la un capăt la altul în dialect. Mii de mulţumiri, dragă Mostra!”

Despre această recompensă, Alberto Barbera a afirmat: “Considerată în mod unanim printre cele mai bune interprete feminine ale cinema-ului modern, Redgrave este o actriţă sensibilă şi capabilă de infinite nuanţe, interpretă ideală a unor personaje complexe şi deseori controversate. Dotată cu o eleganţă naturală, cu o forţă de seducţie înnăscută şi cu un extraordinar talent, a putut să treacă cu dezinvoltură de la cinema-ul de autor european la fastuoasele producţii hollywoodiene, de la scândura scenei la producţii de televiziune, oferind de fiecare data interpretări de necontestată excelenţă. Apariţiile sale, din cei 60 de ani de activitate, emană personalitate şi stăpânirea perfectă a rolurilor, generozitatea fără limite şi extremul rafinament, calităţi unite cu o bună doză de îndrăzneală şi combativitate care constituie una dintre trăsăturile evidente ale personalităţii sale umane şi artistice”.

Al doilea Leu de Aur pentru Carieră, de data aceasta pentru regie, va fi decernat lui David Cronenberg, unul dintre realizatorii cei mai interesaţi de experiment din toate timpurile, care a făcut din trinomul corp, sex şi moarte, investigat în cele mai subversive moduri, leitmotivul operei sale.

David Cronenberg, cel de-al doilea laureat cu Leul de Aur pentru Carieră

Prin intermediul aşa numitului body-horror, Cronenbreg a demonstrat că genul sexual de apartenenţă este în realitate o construcţie socială, iar cinema-ul este instrumentul cel mai potrivit pentru a-i investiga fluiditatea. “Am iubit întotdeauna Leul de Aur de la Veneţia, care zboară pe aripi de aur: el este esenţa artei, nu-i aşa, esenţa cinema-ului”, a mărturisit regizorul acceptând recompensa.

După frumosul Alessandro Borghi, continuă saga “padrinilor”, cu decizia de a întrerupe tradiţia “madrinelor”, pentru o sincronizare cu spiritul mult mai emancipat al timpului nostru. Actorul  Michele Riondino va conduce serile de deschidere şi de închidere ale Mostrei. Riondino a lucrat cu regizori de vârf, printre care cu Marco Bellocchio în Bella Addormentata, şi alături de actori de calibru ca Toni Servillo şi Isabelle Huppert.

Michele Riondino în filmul Comisarul Montalbano

 

Şi anul acesta, obiectivul Mostrei va fi relevarea varietăţii cinema-ului contemporan. Chiar dacă se află în concurs un singur film regizat de o femeie (Jennifer Kent), în celelalte secţiuni ale festivalului se regăsesc 11 regizoare. Cea mai aşteptată este Valeria Bruni Tedeschi care va participa la secţiunea În afara Concursului cu cea de a patra creaţie a sa ca regizor, Les estivants, o amuzantă corală autobiografică, având un cast ce se laudă cu nume ca Riccardo Scamarcio şi Valeria Golino.

Pentru a sublinia atenţia direcţiei artistice pentru rolul femeilor în industria cinematografică, să amintim prezenţa în secţiunea Classici a producţiei Woman Making Films: a New Road Movie through Cinema, în secţiunea condusă de Marc Cousins. Povestea este narată de vocea Tildei Swinton în acest documentar care reprezintă o mărturie a revoluţiei trandafirului care continuă să agite Hollywood-ul şi nu numai.

Evident, şi la această ediţie nu puteau lipsi Miu Miu Women’s Tales din secţiunea Giornate degli autori, care, de această dată, afişează o prezenţă feminină majoritară şi care a devenit de neratat pentru stiliştii celei de a şaptea arte, care vor urmări lansarea, în regia lui Dakota Fanning, a scurtmetrajului Hello Apartment.

În sfârşit, în concurs au fost selecţionate 21 de filme. Deschiderea îi aparţine aşteptatei pelicule, First Man, a lui Damien Chazelle, regizor care, după succesul planetar cu La La Land revine cu un biopic despre Neil A.

Pelicula First Man va deschide competiția

Amstrong avându-l ca protagonist pe frumosul actor Ryan Gosling. “Nu este vorba despre muzică, nu este vorba despre romantism, suntem pe un teritoriu complet diferit”, afirmă Alberto Barbera despre această producţie, evitând să detalieze.

Printre filmele cele mai aşteptate să amintim şi noul western al Fraţilor Cohen, remake-ul Suspiria al regizorului italian Luca Guadagnino şi nu în ultimul rând, ultima opera a lui Yorgos Lanthimos, The Favourite, în speranţa că nu aţi uitat  Sacrificiul Cerbului sacru.

Suspiria, pelicula semnată de Luca Guadagnino

Lista filmelor în concurs cuprinde:

First ManDamien Chazelle

The MountainRick Alverson, cu Tye Sheridan, Jeff Goldblum, Denis Lavant, Udo Kier. Un film de mare calitate vizuală şi regizorală, diferită de cinema-ul american cu care suntem obişnuiţi.

Doubles ViesOlivier Assays, o delicioasă comedie cu un cast impresionant, povestea a două cupluri care se întâlnesc în diferite ocazii, o inteligentă reflecţie asupra felului în care se schimbă vieţile noastre de intelectuali după revoluţia digitală.

The Sister BrothersJacques Audiard, este un western filmat în Europa cu un cast în întregime american, de o absolută autenticitate. O peliculă plină de ironie şi o reflecţie asupra mitologiei vestului American, respectată şi amplificată.

The Ballad of Buster ScruggsFraţii Coehen. Produs de Netflix, compus din şase episoade cu atmosferă diferită, plin de citate, este o producţie despre moartea mitologiei vestului şi despre America de astăzi.

Vox LuxBrady Corbet. Al doilea film al regizorului, cu Natalie Portman, greu de recunoscut, şi Jude Law, surprinde povestea unei fete care devine un mare pop star, cu tot ceea ce acest parcurs presupune.

Natalie Portman, de nerecunoscut în Vox Lux

RomaAlfonso Cuaròn. Pentru această peliculă foarte aşteptată, Cuaron a lucrat cinci ani. Este un film în alb-negru despre o perioadă din viaţa familiei sale, în care autenticitatea se combină cu inventivitatea şi creativitatea.

22 JulyPaul Greengrass, o reconstrucţie minuţioasă a tragediei din insula Utoya şi a urmărilor ei, cu procesul lui Breivik şi dificila revenire la normalitate a victimelor sale.

Suspiria Luca Guadagnino. Este considerat cel mai ambiţios film al regizorului, cu o distribuţie de clasă şi cu  Tilda Swinton în trei roluri diferite.

Werk ohne AuthorFlorian Henckel von Donnersmarck. Noua producţie a regizorului german se apleacă asupra istoriei Germaniei de la apariţia nazismului până la sfârşitul anilor 70.

The NightingaleJennifer Kent. A doua peliculă a regizoarei este istoria unei femei şi a unui personaj oficial în căutarea răzbunării, la începutul secolului al XIX-lea.

The FavouriteYorgos Lanthimos, este povestea Annei a Angliei, a rivalităţii dintre două curtezane, spusă în stilul provocator al regizorului.

PeterlooMike Leigh. Pelicula marelui regizor englez propune un episod violent din istoria Angliei care are ecouri în prezent şi este o reflecţie asupra Puterii în afara timpului.

Capri-Revolution este semnat de regizorul italian Mario Martone. Ideală concluzie a unei trilogii după Leopardi, pelicula povesteşte perioada imediat premergătoare Primului Război Mondial prin intermediul istoriei unei păstoriţe din Capri care descoperă o comunitate de artişti şi intelectuali ce trăieşte sub semnul libertăţii absolute.

What you gonna do when the world’s on fire?Roberto Minervini. Un film despre rasismul societăţii americane, care în aceşti ani a reizbucnit mai violent decât s-ar fi putut crede. Trei portrete (doi adolescenţi negri, un barman negru) şi formaţia Black Panther renăscută.   

Napszállta (Tramonto)Lásló Nemes. Noul film al laureatului cu Premiul Oscar pentru Fiul lui Saul este plasat în ajunul celui de Al Doilea Război Mondial. Un extraordinar talent vizual, o peliculă ambiţioasă care cere un mare efort de participare din partea spectatorului.

Frères EnnemisDavid Oelhoffen. O producţie poliţistă cu Matthias Schoenaerts, Reda Kateb şi Adel Bencherif, despre trei prieteni crescuţi împreună care se regăsesc de părţi opuse ale legii.

Nuestro TiempoCarlos Reygadas. Venit prima dată la Veneţia, regizorul  aduce o creaţie care pleacă de la elemente naturaliste şi realiste pentru a ajunge la ceva fantastic şi de nedefinit, cu regizorul şi soţia sa care îşi joacă propriile roluri în încercarea de a construi un cuplu deschis din punct de vedere sexual.

At Eternity’s GateJulian Schnabel. O încercare de a povesti ceea ce se întâmpla în mintea lui Van Gogh în anii petrecuţi în sudul Franţei, înainte de a fi internat ca maniaco-depresiv. În distribuţie:  Dafoe, Amalrid, Mikkelsen, Isaac.

Acusada Gonzalo Tobal. Este un pariu al tânărului regizor argentinian. Un film tezist ce se referă la evenimente reale.

Zan (Killing)Shinya Tsukamoto. Este un film despre samurai al acestui regizor care se reinventează continuu, având ca personaj principal pe unul dintre ei care descoperă că este incapabil să ucidă.

Juriul official va fi prezidat de Guillermo del Torro.

Leul, simbolul Veneției, pe fațada Palatului Lido

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Mvai, ceva deosebit si extrafin, ma simt asa de sofizdicata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.