Vești proaste pentru părinți

Vești proaste pentru părinți. Măsura prin care angajatorul putea deduce din impozit, în limita a 1500 lei, cheltuielile cu creşa sau grădiniţa ale copiilor angajatului ar putea fi suspendată. Decizia a fost inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică.

Aplicarea acestei facilităţi pentru părinţi ar avea un impact de 4,5 miliarde lei pe an asupra veniturilor bugetare.

Pe perioada suspendării aplicării acestei prevederi legislative, în cazul cheltuielilor pentru funcţionarea creşelor/grădiniţelor aflate în administrarea contribuabililor se reglementează regimul fiscal aplicabil înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 239/2020 respectiv de cheltuieli sociale deductibile, la calculul rezultatului fiscal, în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii

Potrivit proiectului, măsura este justificată şi de faptul că norma actuală are caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajaţi, şi mai mult decât atât contravine dispoziţiilor legislaţiei europene în materia taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor, aducându-se atingere şi prevederilor imperative consacrate la nivel constituţional.

Codul fiscal a fost modificat în toamna anului trecut prin Legea 239/2020, actualizare care a introdus această facilitate pentru părinţii angajaţi din cadrul companiilor, de a primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris într-o formă de învăţământ timpurie.

Noul proiect de hotărâre de GUvern mai prevede şi alte modificări de ordin fiscal, inclusiv:

– introducerea unor reglementări cu privire la deducerea costului de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale, în cazul asocierilor fără personalitate juridică pentru care impozitul anual pe venit se stabileşte de fiecare asociat.

– Contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific unor activităţi, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, cu completările ulterioare, pentru anul 2021, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021 (penru domeniul HORECA)

– Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare, potrivit prezentului capitol, are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 8 august – 31 octombrie 2019 şi în perioada 1 februarie – 30 septembrie 2020, precum şi în perioada 1 noiembrie 2020 – 30 septembrie 2021, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, şi se adresează unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent. Solicitarea de restructurare prevăzută la art. 5 se poate depune până la data de 31 ianuarie 2022, sub sancţiunea decăderii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Domnilor experţi, puteţi explica, mai detaliat, această băș..ăă dumă:
    ‘Potrivit proiectului, măsura este justificată şi de faptul că norma actuală are caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajaţi, şi mai mult decât atât contravine dispoziţiilor legislaţiei europene în materia taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor, aducându-se atingere şi prevederilor imperative consacrate la nivel constituţional.’?

  2. Sigur ca-i o masura discriminatorie! Ii discrimineaza pe cetatenii de la satre ptr ca acestia nu se angajeaza nici in proportie de 1%, desi fac cate 14 copii si pe cei care fug de munca precum ‘racul de tamaie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.