Victimele lui Trump

3De pildă, pe plan economic, Americii îi merge bine, la fel, în domeniul fiscal, datorită reformei făcute de șeful Casei Albe. Astfel, în pofida unei puternice opoziții a democraților din Congres, el se poate lăuda cu certe realizări interne, care sunt pe placul bazei sale electorale, însă, tot pe plan național, beneficiază doar de 39% opinii favorabile, țara fiind divizată.

Administrația Trump pare blocată de scandaluri și bănuieli de coluziune cu Rusia și, ca urmare, multe dintre bilanțurile presei încep prin a vorbi despre „președintele controversat“ și primul lui an „rocambolesc“ ori „foarte încărcat“ de la Casa Albă. În tot acest context complex, nu cred că putem trece peste predicția prof. univ. Allan Lichtman, unul dintre foarte puținii care au anticipat victoria lui Trump la prezidențiale și care acum, la finele primului său an la Casa Albă, susține că el va fi destituit în primăvara anului 2018!

La capătul primului său an de mandat, ziariștii s-au ocupat și de mișcările de personal de la Casa Albă: demisii, demiteri sau schimbări din posturi, prilej cu care au constatat că numărul acestora este de trei ori mai mare decât în timpul lui Barack Obama. Cercetătoarea Kathryn Dunn-Tenpas, de la Brookings Institution, care a contabilizat ultimele patru decenii, susține, în Wall Street Journal, că este vorba despre „un du-te vino fără precedent“, datorat „unui președinte fără experiență în guvernare, înconjurat de persoane și ele neexperimentate“. O listă a primelor victime ale președinției lui Trump a publicat cotidianul parizian Le Figaro.

DoD photo by Claudette Roulo

MICHAEL FLYNN

General în retragere, consilier pentru Securitate Națională, 25 de zile în funcție (20 ianuarie – 13 februarie 2017). Este primul care a părăsit Casa Albă, la doar trei săptămâni după preluarea funcției, fiind forțat să facă gestul după ce presa dezvăluise că a avut întâlniri repetate cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak. Ulterior, el a fost pus sub acuzare de procurorul special Robert Mueller. Prezentat unui judecător, în decembrie, a recunoscut că a mințit cu bună știință FBI în cazul contactelor sale cu diplomații ruși, ceea ce face Casa Albă să tremure.

REINCE PRIEBUS

Șef de cabinet la Casa Albă; 189 de zile în funcție (20 ianuarie – 28 iulie 2017). Poziția i s-a fragilizat după ce, la 21 iulie, Anthony Scaramucci a devenit director de comunicare și l-a acuzat public că este la originea scurgerilor de informații către presă, amenințându-l cu destituirea. S-a întors la cabinetul lui de avocatură din statul Milwaukee, iar potrivit ziarului Washington Post, la începutul lunii decembrie ar fi dejunat cu Trump pentru a discuta despre alegerile „mid-term“ din noiembrie.

SEAN SPICER

Purtător de cuvânt; 182 de zile în funcție (20 ianuarie –21 iulie 2017). Plecarea lui neașteptată coincide cu venirea amintitului Scaramucci ca director de comunicare al Casei Albe, care îl superviza. După demisia lui Michael Dubke, fost director de comunicare, Spicer cumula cele două funcții. El nu se înțelegea deloc cu noul director de comunicare. Pregătește o carte despre cele 182 de zile petrecute la Casa Albă, care urmează să apară în 2018.

ANTHONY SCARAMUCCI

Director de comunicare; 11 zile (21 iulie –31 iulie 2017). Sulfurosul director de comunicare al Casei Albe, al doilea în decurs de șase luni, nu a rezistat decât 11 zile în postul pe care l-a părăsit după un interviu dat revistei New Yoker, de o rară vulgaritate, în care i-a bălăcărit ca la ușa cortului pe unii dintre colegii de la Casa Albă. „The Mooch“, pentru intimi, s-a întors în studiourile unei televiziuni, unde apără politica președintelui SUA. Recent, a negat zvonul privind o eventuală revenire la Casa Albă.

Steve Bannon. Foto Gage Skidmore

STEVE BANNON

Consilier prezidențial; 211 zile în funcție (20 ianuarie – 18 septembrie 2017). Strategul președintelui a pierdut războiul cu clanul generalilor de la Casa Albă, fapt ce dovedește influența acestora. Evenimentele din orașul Charlottesville, când o adunare a supremaciștilor albi s-a soldat cu decesul unei militante antirasiste, au precipitat căderea lui Banon, un adept fățiș al extremei dreapta. El a fost renegat public de președinte, fiind apoi eliminat și de la președinția executivă a site-ului de extremă dreapta Breitbart News. Audiat în Camera Reprezentanților, a fost citat și de procurorul special Mueller în fața unui mare juriu care-l va interoga despre afacerea rusă.

JAMES COMEY

Director FBI; 110 zile în funcție, sub Trump (4 septembrie 2013 – 9 mai 2017). Oficial, a fost destituit pentru felul în care a gestionat scandalul e-mailurilor doamnei Hillary Clinton, pe care-l relansase în ultimele zile ale campaniei prezidențiale. Dar adevăratele motive ale înlăturării lui sunt anchetate de procurorul special Mueller. Audiat în iunie, în Senat, el l-a acuzat pe Trump că i-a cerut să înceteze investigarea lui Flynn, iar dacă aceasta se va adeveri, președintele ar putea fi acuzat de obstrucționarea justiției. La începutul primăverii, va publica o carte.

SALLY YATES

Procuror general ad-interim al SUA; 11 zile în funcție  (20-30 ianuarie 2017). Desemnată de Obama, ea asigura interimatul la Departamentul Justiției, așteptând confirmarea de către Senat a lui Jeff Sessions. A fost destituită după ce s-a declarat public împotriva controversatului decret privind migrația, promulgat de Trump. Audiată, în luna mai, de Senat, în legătură cu ingerința rusă în prezidențiale, a declarat că l-a avertizat pe președinte că Moscova l-ar putea influența pe consilierul său pentru Securitate Națională, Flynn.

TOM PRIECE

Ministrul Sănătății; 232 de zile în funcție (10 februarie –29 septembrie 2017). A fost implicat într-un scandal legat de folosirea de avioane particulare în deplasările guvernamentale, ceea ce a costat contribuabilii  400.000 dolari. Poziția sa era deja fragilizată de eșecurile repetate de abrogare a Obamacare. Ulterior, acest chirurg ortoped s-a alăturat societății medicale Jackson Healthcare din statul Georgia.

KATIE WALSH

Adjuncta șefului de cabinet de la Casa Albă; 69 de zile (20 ianuarie – 30 martie 2017). Aliată apropiată a lui Priebus, a fost constrânsă să demisioneze după eșecul adoptării în Congres a legii ce abroga Obamacare. Potrivit site-ului Politico, a fost „exfiltrată“ spre organizația pro-Trump America First Policies.

MIKE DUBKE

Director de comunicare la Casa Albă; 74 de zile (6 martie – 2 iunie 2017). Și-a anunțat demisia în luna mai, invocând „motive personale“. Și-a reluat postul din conducerea Black Rock Croup. A rămas foarte discret despre scurta sa trecere pe la Casa Albă.

WALTER SHAUB

Directorul Biroului pentru Etică Guvernamentală; 180 de zile în funcție sub Trump (9 ianuarie 2013 – 19 iulie 2017). A demisionat după mai multe dispute cu președintele și echipa lui, el apreciind că Trump nu s-a distanțat suficient de afacerile imperiului său. A revenit în Campaign Legal Center, o ONG specializată în alegeri și transparența finanțărilor electorale. După ce a părăsit Administrația, l-a criticat mereu pe președinte.

SEBASTIAN GORKA

Consilier la Casa Albă; 208 zile în funcție (30 ianuarie – 25 august 2017). Provenea de la site-ul Breitbart News, fiind un aliat al lui Banon. La o săptămână după demisia acestuia, Casa Albă a anunțat  că  se separă și de Gorka. Ziarul New York Times a scris că secretarul general al Casei Albe, John Kelly, nu l-a mai vrut. Inițial, a vrut să revină la Breitbart News, dar, în final, a ajuns expert în securitate națională la televiziunea Fox News.

La lista de mai sus mai pot fi adăugați: Omarosa Manigault Newman, fostă directoare de comunicare la Oficiul pentru Legături Publice; Preet Bharara, procuror al SUA pentru districtul sud din New York; Richard Cordray, director al Biroului de protecție financiară a consumatorilor; Boris Epshteyn, director adjunct pentru comunicare la Casa Albă; K.T. McFarland, consilieră adjunctă pentru Securitate Națională; Angella Reid, șefă de personal la Casa Albă; Keith Schiller, director de operațiuni la Biroul Oval; George Sifakis, director în Oficiul pentru legături publice; Marc Kasowitz, avocatul lui Trump; consiliera lui Trump pentru Orientul Mijlociu; Rick Dearborn, secretar adjunct al președinției ș.a.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

1 Comentariu

  1. De retinut : ” Nu putem trece peste predictia prof.univ.Allan Lichtman , unul dintre foarte putinii care au anticipat victoria lui Trump la prezidentiale si care acum , la finele primului sau an la Casa Alba , sustine ca el va fi destituit in primavara anului 2018!” Sa se linisteasca apele si planeta sa reintre pe fagasul normal cu Mike Pence ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.