Victor Ponta îşi face steag tricolor din milieuri

Mândru că e român, Victor Ponta publică pe pagina de Facebook, de Ziua Imnului Naţional, un colaj foto în care sunt puse una lângă alta, trei cusături populare româneşti (un milieu şi două ii). Pe fiecare predomină, în ordine, culorile roşu (firul), galben (pânza), respectiv, aţi ghicit, albastru, în două nuanţe (firul).

În partea inferioară a fotografiei, maestrul colajelor din echipa de imagine a premierului a aşezat un portativ vălurit (Imnul Naţional e cu muzică!).

Că e sau nu kitsch, aici depinde de gustul celui care face aprecierea. Dar mesajul acestei imagini poate fi citit în cheia dezbaterii despre cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al României. Portretul-robot propus de sondajele de opinie insistă pe ideea că şeful de stat trebuie să fie român şi creştin ortodox, iar Victor Ponta încearcă să puncteze la acest capitol: el e mândru că este român încă din campania electorală pentru Parlamentul European.

Mesajul lui Victor Ponta de Ziua Imnului Naţional

Mesajul-text de pe pagina de Facebook a premierului merge pe aceeaşi linie patriotard-lozincardă, semn că autorul nu şi-a bătut prea mult capul cu subtilităţi.

„In lumea tot mai grabita in care traim, in care peste identitati pare sa treaca un soi de tavalug nivelator, un imn ca ”Desteapta-te, romane!” pare sa fie un anacronism. Si totusi, el este, inainte de toate, un simbol al demnitatii regasite a unei natiuni greu incercate de timp si de istorie, natiunea romana.

Devenit cunoscut in revolutionarul an 1848, care a schimbat fata Europei, Imnul nostru national a fost scris de poetul ardelean Andrei Muresanu, prin 1842, pe muzica lui Anton Pann. Poezia aparuta in „Foaie pentru minte, inima si literatura” a lui Gheorghe Baritiu s-a numit initial „Un rasunet”. Cantecul a ramas in constiinta poporului roman de pretutindeni cu titlul „Desteapta-te, romane” si a salutat redesteptarea natiunii romane, in zilele Revolutiei din 1989.

Alegerea noului imn al Romaniei revenita la democratie a venit firesc si s-a impus fara drept de apel. Ca sa-i intelegem pe deplin sensul, trebuie sa ne cunoastem pe de-a intregul istoria, cu bunele si mai putin bunele ei si sa invatam lectiile pe care ni le ofera.

„Anul acesta trebuie, prin votul nostru, sa ne recapatam demnitatea (…). Este momentul unei noi ”desteptari” a natiunii” (Victor Ponta)

Anul acesta trebuie, prin votul nostru, sa ne recapatam demnitatea, dupa zece ani de regim politic al bunului plac, care a adus atingere democratiei, credibilitatii institutiilor ei, si un lung sir de esecuri economice si sociale. Este momentul unei noi ”desteptari” a natiunii, care poate sa-si construiasca viitorul in acord cu nevoile si asteptarile cetatenilor romani, intr-o Europa confruntata cu o multime de sfidari.


Cinstindu-ne imnul, ne cinstim inaintasii, istoria nationala si exprimam dorinta noastra de a trai in libertate. Viitorul Romaniei are doua repere clare: demnitatea cetatenilor, a natiunii si libertatea lor de a-si decide soarta. Avand aceste doua repere, nu putem gresi drumul.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.