Victor Ponta, la gradul zero al credibilităţii

Din momentul în care l-am auzit pe Victor Ponta la conferinţa de presă anunţând ritos accize de „zero virgulă şapte cenţi” la carburanţi, plus, ca pe o mare realizare a guvernului său, „creşterea CAS cu 5%”, şi asta în mod repetat, în ciuda corectării venite de la cei de faţă – primită cu foarte mare suspiciune de premier –, mi-am pierdut şi bruma brumei de încredere pe care o aveam faţă de priceperea acestuia în problemele scoaterii României din criza în care se scaldă de ani buni de zile. S-a arătat a fi, cu această ocazie, prim-ministrul cel mai incult şi nepregătit în domeniu pe care l-am avut din 1990 până acum, deşi nici cu marele economist Văcăroiu nu ne fusese ruşine, după ce mai că adusese România în incapacitate de plată prin docilitatea cu care aplicase, pe acelaşi post fiind, indicaţiile pe linie de partid.

Nu mai are importanţă care sunt cifrele ce vor duce în paradis clasa muncitoare din România, şi includ în această clasă atât muncitorul de la şaibă, cât şi pe funcţionarul de la ghişeul de bancă, hrănindu-se şi el dintr-un salariu, chiar dacă nu unul de bugetar. Că vor fi 3 sau de 4 procentele cu care vor fi majorate veniturile medicilor rezidenţi şi ale profesorilor începători, precum şi pensiile de şapte sau opt sute de lei ale amărăştenilor, nu văd în asta o schimbare a vieţii lor de mizerie. După cum nici câştigurile salariale medii nu se vor îmbujora la faţă prin generozitatea guvernului, sclav al unui nou acord cu FMI şi al obligaţiilor asumate orbeşte faţă de Coana Europa. Una peste alta, pare să fie totul doar iluzia gurii de oxigen atât de necesară binelui, sau mai degrabă optimismului public, având tot atâta efect precum îmbulzeala orbească la moaştele vreunui sfânt.

Ceea ce sare în ochi în declaraţiile festive făcute de Ponta este că vor fi majorate drastic (cu 25%) redevenţele pentru resurse naturale, dar nu şi la petrol şi la gaze, domenii deja încredinţate unor binecunoscute firme, în privinţa cărora se consideră că totul este bătut nu în cuie, ci în piroane, precum la crucificare. Aşa că nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă nu tot de o crucificare e vorba.

În fine, alte măsuri avute în vedere sunt accizele, ce vor fi indexate de la 1 ianuarie după rata inflaţiei, şi impozitele noi pentru construcţii speciale ale persoanelor juridice, astfel că românul în pielea lui „fizică” scapă, cel puţin deocamdată, de impozitul pe parcări şi piscine care, prin veniturile minime ce le-ar fi adus, ar fi fost oricum nesemnificative. Asta pe lângă faptul că nimeni nu s-ar fi înghesuit la declararea acestora, aşa încât statul s-ar fi putut baza doar pe sfânta delaţiune între vecini, ceea ce iarăşi nu suna foarte bine decât, eventual, pentru năravul cu binecunoscuta lor capră.

Ar fi de discutat totuşi, până la urmă, realismul şi sustenabilitatea acestor măsuri, prevăzute a fi luate cu sacrificarea mult trâmbiţatei reduceri a TVA-ului la alimentele de bază. E vorba doar de suportul oferit de cele câteva noi taxe, contra măririi de pensii şi de salarii, de creşterea neînsemnată a deficitului vizavi de scăderea ipotetică a CAS, dar şi de anunţarea alocării a 6% din PIB pentru investiţiile asigurând dezvoltarea economică cu alte vreo 2 procente.

În fond, totul pare să depindă de îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor, despre care Ponta nu a suflat niciun cuvinţel, probabil considerând că măsura e în ograda liberalilor şi a secundului său la cârma guvernului, domnul Chiţoiu. Mă întreb însă, dacă tot l-a lăsat să se descurce singur la negocieri, de ce nu l-o fi lăsat tot pe el să anunţe îmbârligatele, pentru mintea unui premier, cifre şi măsuri prevăzute în acordul cu FMI, mulţumindu-se el însuşi doar cu o scurtă şi triumfală introducere în materie, care i-ar fi dat ocazia să culeagă spuma de câştig mediatic, păstrându-şi intactă şi bruma de credibilitate despre care vorbeam la început.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.