(VIDEO) Cea mai puternică erupție înregistrată vreodată

Erupţia vulcanică mortală care a lovit Insulele Tonga la începutul acestui an a fost cea mai puternică înregistrată vreodată cu ajutorul echipamentelor moderne, a anunţat luni o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Noua Zeelandă, informează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt la jumătatea lunii ianuarie cu o putere echivalentă cu cea a câteva sute de bombe atomice, provocând un tsunami cu înălţimea de 15 metri.

 

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acestei catastrofe care a distrus locuinţe şi a provocat ruperea cablului de comunicaţii ce conectează arhipelagul la reţeaua de internet. Mica naţiune din Oceanul Pacific a fost astfel izolată de restul lumii timp de mai multe săptămâni, ceea ce a complicat operaţiunile de intervenţie.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul naţional de cercetare a apei şi atmosferei din Noua Zeelandă, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzată în timpul erupţiei, reprezentând echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice. Resturile au fost proiectate în atmosferă la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungând în mezosferă, strat aflat dincolo de stratosferă. „Erupţia a atins o înălţime record; este prima pe care am văzut-o să traverseze mezosfera”, a declarat geologul marin Kevin Mackay.

Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai rivalizează cu catastrofa din 1883 provocată de erupţia vulcanului Krakatoa, care a făcut zeci de mii de victime în Indonezia într-o perioadă în care dispozitivele moderne de măsurare nu existau.

„Deşi această erupţie a fost semnificativă – una dintre cele mai mari după Krakatoa – diferenţa este că este vorba despre un vulcan subacvatic şi asta explică parţial de ce au fost valuri tsunami atât de mari”, a adăugat Mackay.

Echipa de cercetători a identificat trei sferturi din materia expulzată în timpul erupţiei, restul fiind alcătuite din particule care s-au dispersat în atmosferă.

Potrivit geologului, norul care s-a ridicat deasupra vulcanului conţinea aproape 2 km3 de particule care au rămas în atmosferă timp de câteva „luni, antrenând apusuri magnifice”, care au fost vizibile chiar şi din Noua Zeelandă, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Tonga.

Craterul vulcanului este în prezent cu 700 de metri mai adânc, a descoperit totodată echipa de cercetători.

Fluxurile piroclastice rezultate în urma erupţiei, atingând 1.000 de grade Celsius şi o viteză de 700 km/h, au transportat materii vulcanice pe solul marin până la o distanţă de cel puţin 80 de kilometri. „Însă fluxurile piroclastice par să se extindă dincolo de aceasta, poate până la 100 de kilometri”, a precizat Emily Lane, care ocupă funcţia de director de cercetare în cadrul echipei ştiinţifice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. „Uite ce Se întâmplă datorită războiului civil din ukraina!”…ar fi zis faraonul într-o declarație făcută în baie în fața oglinzii!…

  2. P-ăsta, nea Hunga-Hunga nu l-au reglementat dăștepții la emisii de carbon? Puteau să-i pună măcar un catalizator euro șase, mai ales că e un model cam vechi.Avea verificarea la zi?În poze seamănă cu volkswagenu golf 5 a lui vecinu, dimineața când îl pornește

  3. A fost o bomba atomica detonata subacvatic, savantilor !

    Cei care va platesc sa mancati kk nemestecat ca sa infricosati omenirea, ei au facut acest lucru, asa cum tot ei au activat vulcanul din insula La Palma pentru a ameninta omenirea cu un megatsunami care s-ar fi putut intampla daca il fortau mai mult, pentru a santaja Palariile Albe, dar statia HAARP din Norvegia a fost gasita si distrusa, asa incat vulcanul s-a oprit si o catastrofa a fost evitata.

    Chiar voi nu aveti limita si nici constiinta ?
    Mintiti cum respirati numai pentru ca sunteti platiti ?

    In maxim doi ani omenirea nici nu-si va mai aminti ca ati existat vreodata pe acest pamant, VANDUTILOR !
    Streangul este viitorul vostru, desi inchisoarea pe viata intr-o cariera de piatra ar fi cel mai nimerit lucru pentru CRIMELE voastre, iubitori de arginti fara Dumnezeu si fara constiinta ce sunteti…

  4. Pamantul trece periodic prin perioade mai lungi sau mai scurte de glaciatiuni urmate, desigur, de incalziri cu efectele majore privind temperatura globala si nivelul oceanului planetar. Efectele acestor variatii dramatice ale climei asupra vietii pe Pamant inca se studiaza, cu rezultate slabe deocamdata, dat fiind faptul ca perioadele glaciare distrug aproape totul.
    Plecand de la aceste date, intelegeti de ce planeta Marte – care se presupune ca are sub calota superficiala apa in stare lichida si un miez inca fierbinre, sursa de caldura pentru trecerea de la glaciatiuni la perioade mai calde – este asemanatoare cu Pamantul si merita sa fie studiata.
    Anul trecut , NASA a certificat existenta unor vulcani ce au erupt acum 50.000 de ani si se presupune ca ar mai fi inca activi.
    Asa, de divertisment, fara Puie Monta sau . . . .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.