(VIDEO) Isărescu, la audieri. Dezbatere încinsă și cadou cu fundiță

Guvernatorul Mugur Isărescu și Consiliul de Administrație al BNR au ajuns marți la  comisia de specialitate din Senat, pentru audierea cu privire la creșterea ROBOR. Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a venit și el la audiere, acesta precizând, la un moment dat, că parlamentarii sunt dispuși, pentru a scădea din costurile finanțării pentru firmele, să primească și sugestii de la reprezentanții BNR.

UPDATE. Președintele comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir (ALDE), i-a dăruit marți, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la finalul audierii acestuia, o carte intitulată „La pescuit de fraieri”.„Vreau si eu sa va fac un cadou. E ieftin”, a spus Zamfir.

Cartea primită cadou de șeful BNR se referă la „economia manipulării şi a înşelăciunii”. Cadoul vine în contextul în care Zamfir a acuzat în repetate rânduri BNR și băncile de manipularea ROBOR. Cartea a fost ambalată într-o hârtie de culoare gri, cu o fundă roșie.

UPDATE.  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: 80% din profitul nostru este dat statului

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierea din Comisia economică din Parlament, că 80% din profitul Băncii Naţionale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariaţi.(…) Cum să păstrăm specialiştii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sisetemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Aţi spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, i-a spus lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate şi pentru că sunteţi cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aş fi aşteptat să chemaţi la masă Guvern, Parlament, bănci să faceţi ce trebuie ca să se dezvolte ţara. Acum, suntem practic în ţara cam cea mai săracă din UE, cetăţenii sunt cei mai îndatoraţi. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă ne-aţi găsit vinovaţi pentru toate relele, guvernele României. Vorbiţi de ţinta de inflaţie, dar nu spuneţi că ţinta de inflaţie este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiţi la inflaţia din ultima lună, vorbim de inflaţia medie. Institulul Naţional de Statistică arată că în fiecare an aţi ratat ţinta de inflaţie. Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?, i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu.

UPDATE  Mugur Isărescu, către Şerban Nicolae: Trebuie să reducem deficitul, sunteţi cu bugetul în faţă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, că o cale pentru a avea dobânzi mai mici o reprezintă reducerea deficitului, transmiţându-i lui Şerban Nicolae că politicienii pot face acest lucru fiind ”cu bugetul în faţă”.

„Vreţi să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflaţia, reducem deficitul, puteţi să faceţi asta, că sunteţi cu bugetul în faţă. (…)Nu putem să reducem dobânda şi ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puţin aceşti trei indicatori”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, în contextul în care chiar în acel moment bugetul era dezbătut în Comisia bugetară.

Guvernatorul BNR le-a transmis membrilor Comisiei că în afara de invitaţia la audiere nu a primit o altă solicitare, că „poate ne apucam de lucru”.

„Nu am primit o solicitare, în afară de această invitaţie, să facem ceva, că poate ne apucam de lucru”, a spus Isărescu.

De asemenea, senatorul PSD, Şerban Nicolae i-a spus lui Isărescu că dacă îl auzea acum două săptămâni, era mai ”liniştit”, făcând aluzie la invitaţiile pe care le-a mai avut guvernatorul BNR.

„Dacă îmi spuneaţi acum două săptămâni, eram mai liniştit. Mi-aş dori să văd o dată că ROBOR-ul este mai mic, când se învârte fluctuaţia”, a spus Nicolae.

UPDATE. Isărescu: „Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar”.

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (…) se oprește orice tendință de cartelizare și se absoarbe tendința de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.

UPDATE. Schimb de replici între Mugur Isărescu și senatorul ALDE Daniel Zamfir. Zamfir i-a reproșat că nu răspunde la întrebări, ci a venit cu un discurs, în timp ce Isărescu a spus că „nu stăm într-un prepeleac”.

„Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeți. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuție. Este una care a suscitat mare interes. Aș vrea să vă întrebăm niște lucruri și dvs. să răspundeți. În legătură cu ROBOR a fost un lung șir de declarații ale dumneavoastră contradictorii. Ați spus că ROBOR e un produs al dv, al pieței, vorbeați cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi ați spus că ROBOR nu e influențat de bănci. Când ați spus adevărul?”, a spus Daniel Zamfir.

Răspunsul lui Isărescu: „Văd că aveți nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieței monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situația reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primește 2000 de plăți și face 6.000 de încasări. În funcție de ele și alte operațiuni are sau nu suprlus de lichiditate. Unele au suprlus, altele deficit. De asta se numește piață monetară interbancară”.

Isărescu a mai declarat, marți, că nu a ținut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%

„Nu am ținut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară – n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marți, lui Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.

Tăriceanu, la început, legat de ROBOR: „Mai mult decât suspiciuni nu am, dar aceste suspiciuni trebuie elucidate. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european unde arată că LIBOR a fost manipulat, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Nivelul ridicat al ROBOR care reprezintă un element disuasiv, atât pentru firme cât și pentru persoane private”.

„Este un sfârșit un răspuns adecvat dat de BNR. Audierea de astăzi vizează exact temele pe care vi le-am anunțat. Vă asigur că și alte teme de interes public merită dezbăture ulterior. Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-ați dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflație și despre raportul pe care l-ați făcut”, a spus parlamentarul ALDE Daniel Zamfir.

Drept răspuns, guvernatorul BNR a afirmat: „Răspundem la orice chemare a Parlamentului pentru informare. Pentru lămurirea chestiunilor economice. În conformitate cu legea noastă, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toți aici, nu ca să impresionăm”.

Daniel Zamfir a declarat, luni, la Parlament, că după audierea de marți a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se va lămuri dacă BNR ”a intervenit sau nu să influențeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze cursul valutar”.

Publicată de Daniel Catalin Zamfir pe Marţi, 12 februarie 2019

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. tariceanu a venit ca sa dea de pamant cu Zamfir!La sunat gradul 33 (Guvernatorul) pe gradul 21 (Impaciuitoristul)prin secretara si i-a transmis:Ai,n-ai treaba,te prezinti si te faci ca lucrezi!

    • Daniel Zamfir, Eroul zilei & al Parlamentului. O speranță pentru români și România!

  2. ROBOR sau NU, sa ne explice dl. Isarescu de ce in occident acelesi banci ING, BCR-ERSTE, BRD, RAIFFEISEN etc. dau credite cu 2-3 % iar in Romania dau credite cu 7-8% . Dar dobanzile la DEPOZITELE populatiei sunt la fel ca si in occident, de 1-2% !! Deci in occident diferenta este de 1-2% iar la noi de 6-7%, de 3 ori mai mare ( rezulta ca si castigul bancilor este de 3 ori mai mare ) . De aici si explicatia de ce bancile se lauda cu profituri de miliarde de euro !!! Ce produc BANCILE de au asa PROFITURI URIASE ?!

    • Pui intrebari de copil! Ia-te de mana cu nen-tu Zamfir! Pentru ca rata dobanzii este in functie de inflatie si previziunile ei.

    • @ar, Tu dai raspunsuri infantile de analfabet.

    • Riscul de țară. De această jmenuială se agață filialele băncilor străine înmatriculate în aceeași țară!

  3. Ai senzaţia că Isărescu se află în faţa unei clase cu elevi cărora le predă lecţii de economie.Are o atitudine destul de obraznică.Probabil că la o vârstă atât de înaintată nu mai este capabil să realizeze unde se află.Cred că îşi imaginează că se află pe moşia lui de la BNR.

    • Isarescu a predat o lectie de economie de nivel inalt. Cine insa sa inteleaga? Senatorul Zamfir ar trebui sa invete, nu sa atace cu prostii de genul: ati luat credit 1 miliard de la Vantu? Noroc cu Tariceanu care are ceva mai mult bun simt si i-a dat peste bot.

    • Regulamentul BNR spune că nu răspunde nici penal și nici material de acțiunile sale. Este Dumnezeu. Nezeu mamii lui!

  4. ..isarescu si a luat permisiunea sa vorbeasca asa cum ar faceo in fata unei clase da retardati…robor- intelegere intre banci…bazaa nene sunt intelegeri si …intelegeri.dati i bre un sut in ciur ..ori puneti i un somnifer si gresiti doza…na ca o sa ma faceti si instigatoriu..oricum insu isi permite deoarece opozantii sunt neepregatirii si i trateaza ca pa niste amatori..

  5. zanfir ataca in stil l a t r I n I s t , a invatat de la oxiurul voiculescian oana stancu, oricum Isarescu a urinat pe toata gloata de hoti uselista

  6. Ar fi fost util ca parlamentarii sa fi fost,in posesia unor informatii complete in legatura cu modul in care se organizeaza si functioneaza in alte tari,treaba asta cu stabilirea dobanzilor si a valorii Roborului.Imi e greu sa cred ca,in marile tari europene sau chiar si in alte state,bancile stabilesc de capul lor,diverse manevre financiare,care pot pagubi statele respective,iar bancile nationale asista pasive,ca si cum,sub raport financiar,institutiile private de credit sunt un fel de stat in stat,o jungla nereglementata de nici o regula,afara de cea a profitului,indiferent sub ce forma ar fi obtinut.E ciudat cum,in trecut,cand tara noastra trecea prin momente grele,nu vorbea nimeni de Robor,de mizeria dobanzilor deponentilor si dezastrul celor de creditare.Bizare situatii,tocmai acum, cand se preconizau o serie de masuri destinate a frana aceste practici,in dauna statului roman si a cetatenilor sai.

  7. Tupeu de securist pe Zamfir: ” noi punem întrebările, dvs. răspundeți”. In tara asta nu se poate discuta ceva normal, trebuie sa fie unii ca Valcov, Zamfir, Isar, Piperea … totii fii lui Nicolae Priceputu´. Vai de BNR daca incape pe mana lor. Atunci sa vedezi jale! Sper ca pana la viitoarea numire a unui guvernator, PSD-ul sa se duca de izbeliste, cu toata gasca de tembeli dupa el.

    • Daniel Zamfir s-a comportat ca in studiourile Antenei 3: parca era la o emisiune seara la Miahi Gadea si Mircea Badea, in compania lui Mugur Ciuvica, certandu-se si acuzandu-se cu Florin Catu sau cu Ionel Danca!
      Un populist habarnist, i-au dat clasa cei de la BNR: Isarescu, Florin Georgescu si Liviu Voinea!
      Tariceanu mi-a placut, a vorbit PROFESIONIST, deloc populist si mai ales i-a taiat de cateva ori elanul populist lui Daniel Zamfir!
      Si Serban Nicolae a fost peste popuilistul jalnic Daniel Zamfir, sot de realizatoare Antena 3, amandoi bine platiti si rasplatiti de mogulul puscarias al A3, Dan Voiculescu!

    • #lili#. după comentariu, în mod sigur te-ai uitat la aragaz, nu la tv. Ecranul pe care l-ai urmărit cu atenţie mare, e de fapt uşa cuptorului.Mai antrenează-te, fă şi tu o şcoală, învaţă bunele maniere, fă un tratament psihiatric, sinucide-te, lasă-ne…

  8. Îmi pare rău sa o spun dar întrebările puse domnului Isărescu nu sunt întrebări născute de adevărați profesioniști ai domeniului bancar, pentru ca ele ar putea fi puse și de un neavizat în domeniu sau de reporterul can-can-urilor. De ce creste ROBOR, ce este ROBOR, dacă tine dobânda artificial la un nivel sau nu, etc. In fapt este o presiune pe Banca Națională ca sa forțeze lucrurile și acolo unde guvernarea greșește, Banca Națională sa regleze derapajele exceselor produse ca urmare a guvernării mai mult politice sau electorale și mai puțin justificate din punct de vedere al legilor economice. Adică eu greșesc, eu te iau la întrebări. Au și găsit pe cine sa sperie… Prostul dacă nu-i fudul, parca nu e prost destul.

  9. Ba discutia ar fi trebuit sa fie simpla: Daca o banca da imprumut 57 mii de euro la un ROBOR de 0,8% si preconizeaza un castig de 57 mii credit returnat + 26 mii dobanda / cat va fi marja de profit a bancii la un ROBOR de 2%, dar de 3% dar te 4%? La un 3,4% marja de profit a bancii din dobanda va fi 52 mii de euro. Adica ce simplu este sa faci pe spinarea prostilor 26 de mi de euro doar umbland la ROBOR.

    • Nu la matematică este buba ci la algoritmul de calcul al ROBOR-ului. De la 11:00 la 11:15 cele 10 bănci care participă la fixing anunță cu cât sunt dispuse să se împrumute sau să împrumute pe alții. Media acestor cotații (strigături, intenții), ROBOR-ul la 3 luni, este luată în calculul ratelor creditelor acordate de bănci clienților, dar de fapt băncile se împrumută real la altă oră a zilei și cu dobânzi mai mici decât cele anunțate (cotate, strigate). Aici este măgăria. Corect ar fi: ori băncile se împrumută real la cât au declarat între 11:00 și 11:15, ori se iau în calcul dobânzile reale cu care se împrumută băncile și se renunță la fixingul ăla dintre 11:00 și 11:15. O altă măgărie este că nu se iau în calcul volumul tranzacțiilor, nu se ponderează dobânda cu volumul. Una e o tranzacție de 10.000 de euro și alta o tranzacție de 1.000.000 euro la aceeași cotă de 3%! În calcul se ia doar dobânda.
      Isărescu-Editat oricum minte. Dacă BNR aruncă bani pe piață atunci băncile n-au motive să se împrumute iar dacă retrage bani de pe piață forțează băncile comerciale să se împrumute. BNR poate influența indirect ROBOR-ul. Cine este curios să facă o diagramă a evoluției ROBOR-ului în funcție de guvernări o să observe o coincidență mai mult decât stranie. ROBOR-ul este mare când PSD-ul a fost și este la guvernare. ste modalitatea prin care BNR pedepsește populația că n-a votat cum trebuie.

    • Pai atunci sa corecteze algoritmul ce dracu. Chiar trebuie o tara intreaga sa plateasca pentru o intelegere oculta intre banci. Cred ca ar trebui creat un organism de verificare a ROBOR formata din economisti de meserie si care prin sondaj, de 2-3 ori pe luna, sa analizeze acest proces (fixing). Pe astia nu trebuie sa ii lasi relaxati ca o si comit. Va dati seama cum stau ei din 2010 fara sa ii ia nimeni la intrebari, mai ales ca BNR ii mangaie pe crestet caci lucreaza la ordinul lor si in interesul amandorura. Ba nu a zis nimeni ca bancile sa lucreze gratis, fara profit. Au angajati au infrastructura, cheltuieli, etc, dar trebuie corelat corect cu marja de profit pe un credit al debitorilor. Nu mai intru indetalii ce dracu sunt banii, ca exista sau nu, ca sunt cifre care circula, ca de fapt BNR le permite sa dea o suma creand bani din nimic, iar dupa achitarea creditului dobanda, banii reali raman bancii iar creditul se intoarce in economie prin bani reali, pornind doar de la cifre puse la dispozitie pe un card in urma cu n ani… Doamne ce machiavelic poate sa fie facut sistemul bancar. Ce s-a discutat in acea sedinta este doar asa, un dialog protocolar intre 2 institutii.

  10. meserie te halesc. mugurel „deficitul face inflaţie” – eşti analfabet profesional. îi crezi pe toţi proşti, vrei să manipulezi senatorii şi poporul. tot timpul ai jucat invers. „dobânda nu a stat artificial” dar cine stabileşte dobânda BNR-natura?BNR e condusă de un colectiv? dar doar unul e tot timpul-veşnic, ceilalţi care conduc s-au dat afară de conducători ce sunt lăsându-l pe el, simplu muncitor….

  11. acest guvernator (bonlav de putere ) radea de POPORUL ROMAN la aceasta audiere
    Un excroc ordinar care face jocul strainatatii si implicit al opozitiei in frunte cu sasul zambaret
    La ori ce crestere de venit a populatiei se intervine prin marirea dobanzilor sau a valutei pentru anihilare
    puterii de cumparare.astia sunt tradatorii de tara adevarati care merita puscarie pe viata

  12. De unde vine înverşunarea senatorului Daniel Zamfir împotriva băncilor.
    Fratele deputatului ALDE Daniel Zamfir se judecă de ani buni cu o bancă, din cauza unei Datorii Neachitate de PESTE700.000 euro, încercând acum, în apel, să conteste executarea silită.

    Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Judecătoriei Sectorului 3 Theodor Cosmin Zamfir, fratele senatorului Daniel Zamfir, a contestat decizia din 14 noiembrie 2016 a aceleiaşi instanţe, prin care s-a dispus executarea sa silită din cauza unei datorii de 720.000 euro, rezultată dintr-un împrumut luat de la Credit Europe Bank.
    Următorul termen este stabilit de instanţă chiar săptămâna viitoare, la data de 21 februarie 2019. Judecătoria Sectorului 3 a hotărât, la data de 14 noiembrie 2016, executarea silită a lui Theodor Cosmin Zamfir, fratele deputatului Daniel Zamfir, într-un proces pe care acesta îl avea cu Credit Europe Bank SA, de la care un credit de 720.000 euro, Datoria ajunsă la PESTE 1 Milion de Euro cu tot cu Penalităţi de neplată.
    “Soluţia pe scurt: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 14.11.2016”, se arată pe portal.just.ro.
    La 28 martie 2017, Theodor Cosmin Zamfir a declarat apel, contestând această decizie la aceeaşi instanţă.”
    https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/de-vine-inversunarea-senatorului-daniel-zamfir-banci-1_5c62cbce445219c57e0d9836/index.html

    SIMPLU, nu?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.