Muzeul Național al Braziliei, ars într-un incendiu de proporții

Cel mai vechi și mai important muzeu din punct de vedere istoric și științific a fost distrus într-un incendiu. Se crede că au ars peste 20 de milioane de obiecte. Muzeul Național adăpostea artefacte din Egipt, obiecte ale arte greco-romane și primele fosile descoperite în Brazilia.

Incendiul la clădirea veche de 200 de ani din Rio de Janeiro a început după ce a fost închisă pentru public, duminică seara, și încă mai ardea în timpul nopții, potrivit The Guardian. Nu sunt victime, dar pierderea pentru știința, istoria și cultura braziliană este imensă, incomensarubailă, după cum au declarat doi directori adjuncți ai muzeului.

Nu se cunoaște motivul care a dus la acest dezastru.  Era cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină. Aveam colecții imposibil de evaluat. Colecții care sunt mai vechi de 100 de ani“, a declarat Cristiana Serejo, unul dintre directorii adjuncți ai muzeului.

Luiz Duarte, un alte director adjunct, a declarat pentru TV Globo: „Este o catastrofă copleșitoare. Sunt 200 de ani de moștenire a acestei țări. 200 de ani de istorie. 200 de ani de știință. 200 de ani cultură, de educație“. TV gLobo a relatat de altfel că pompierii n au avut suficientă apă pentr a se lupta cu flăcările.

Michel Temer, președintele Braziliei, care a aprobat tăierile bugetare de la știință și educație ca parte a măsurilor de austeritate, a numit această pierdere ca fiind „incalculabilă“. „Asăzi este o zi tragică pentru ceea ce înseamnă muzeu, istorie pentru țara noastră. 200 de ani de muncă de cercetare și știință s-au pierdut“, a scris el într-un mesaj pe Twitter.

https://www.youtube.com/watch?v=TBnGwckDsWs

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.