(VIDEO) Protest: ”Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”

Bicicliştii au organizat duminică, în Capitală, un protest faţă de scăderea siguranţei pe drumurile publice, înaintând o serie de revendicări. Acțiunea a fost intitulată ”Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”. Protestatarii au pus bicicletele una lângă alta, în şir.

”Nu uitaţi, duminică ieşim în stradă, în Piaţa Universităţii (spre Piaţa Romană), pe trotuarul de lângă Arhitectură, pentru a trage un semnal de alarmă privind scăderea siguranţei rutiere pe drumurile publice. Sunteţi aşteptaţi cu bicicleta (sau fără) de la ora 16:00”, a fost mesajul organizatorilor.
”Adunarea publică îndeplineşte toate condiţiile legale de organizare, Primăria Capitalei fiind notificată despre organizarea evenimentului”, au mai precizat organizatorii.
Aceștia au depus la  Directia Rutieră a Poliției un set de propuneri legislative care ar viza creşterea siguranţei rutiere:
-eliminarea interzicerii mersului cu bicicletă pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani (România este singura ţară din lume care interzice copiilor să meargă pe bicicletă pe drumurile publice!)
-permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani
-scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor (în momentul de faţă, lipsa soneriei la bicicletă este mai drastic sancţionată decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini)
-scăderea limitei de viteză la care se aplică sancţiuni atunci când se depăşeşte viteza în zona urbană
-introducere de noi indicatoare (utile pietonilor şi bicicliştilor)
-condiţii mai bune pentru pietoni (minim 2 m de fâşie de trotuar-termen nou)
-reglementări privind circulaţia trotinetelor electrice
-măsuri mai simple pentru aplicarea de sancţiuni în cazul opririi neregulamentare a autovehiculelor
-posibilitatea aplicării de sancţiuni către autorităţi, atunci când execută lucrări care pun în pericol viaţă participanţilor la trafic
-introducerea noţiunilor ”banda pentru biciclete” şi ”banda comună pentru transportul public şi biciclete”
-posibilitatea ridicării autovehiculelor parcate neregulamentar, indiferent unde sunt oprite (în acest moment legea nu permite ridicarea maşinilor parcate pe trotuare, spaţii verzi sau orice altceva nu este parte carosabila)

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Si as adauga eu, respectarea regulilor de circulatie de catre noi, biciclistii. Pe langa drepturi, avem si obligatii.

  2. Bicicliștii, adica cei care au drepturi si nici o obligație? Cați bicicliști respecta culoarea roșie a semaforului, cați bicicliști traversează pe trecerea de pietoni pe lângă bicicletă?

  3. Multi!! cati soferi parcheaza pe trotuar fara sa lase un metru, sau unde sunt indicatoarele oprirea/stationarea/ parcarea interzisa!! cati soferi claxonea fara motiv (claxonul se foloseste pt evitarea unui accident!!) …cati soferi lasa pietonul sa traverseaza pe trecerea la pietoni si respecta viteza de 30 km/h in oras , cati soferi nu respecta parcarea de 25 de metri inaintea intersectiei.

  4. As adauga: 1) Daca lovesti un biciclist se considera circumstanta agravanta pentru ca tu cu masina lovesti cu o forta disproportionata, ca si in Olanda sau Belgia.

    2) Daca conduci bicicleta si ai carnet de conducere, si treci pe rosu, sa iti ridice si dreptul de a conduce masina.

    @Cucubau , cam tot atati cati soferi respecta in Romania culoarea rosie sau forteaza culoarea galbena. Mai lasa abordarea asta cu „dar si aia uite ca fac la fel. Asa ca de ce sa nu fac si eu la fel”. Mai lasa abordarea asta de ” noi” contra „voi”. Doar gandeste-te ca exista orase in lumea asta mai mari ca Bucurestiul unde intre culoarea rosie a unui sens si timpul in care se da verde la semaforul de pe celalalta strada este de doar..3 secunde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.