Viitoarele alegeri prezidențiale, în gândirea lui Vasile Dîncu

O candidatură comună a PSD şi PNL la alegerile prezidenţiale din 2024 poate fi un proiect politic, dar este greu să se implementeze, a declarat social-democratul Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale.

Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă PSD ar putea avea un candidat comun cu PNL la alegerile prezidenţiale din 2024.

„Ar putea să fie o variantă, chiar dacă în politica românească nu s-a făcut acest lucru, ba mai degrabă acelaşi tip de forţe politice au avut candidaţi separaţi, cum a fost în anul 2000, de exemplu, când au candidat din partea dreptei doi candidaţi, a fost şi momentul când au candidat şi Traian Băsescu şi Crin Antonescu, în 2009. Deci, în România este greu să se întâmple acest lucru. Poate fi însă şi acesta un proiect politic. Mă îndoiesc însă, aşa cum cunosc eu în cele două partide, că nu va exista ambiţia fiecărui partid de a-şi promova propria ideologie printr-un candidat propriu, pentru că, până la urmă, importanţa alegerilor prezidenţiale nu rezidă din modul în care reuşeşti după aceea, prin funcţia prezidenţială, să conduci România, pentru că încă preşedintele României are atribuţii semiprezidenţiale”, a spus Vasile Dîncu, la sâmbătă, la Prima TV.

Potrivit acestuia, candidatul la preşedinţie este cel mai bun mesaj ce poate fi transmis unei societăţi care „nu prea are cultură politică”.

Vasile Dîncu a atras atenţia că în România liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie.

„Cred că atunci când premierul nostru a fost votat preşedintele partidului şi când a fost adus în această demnitate importantă, a existat acest proiect de candidatură. În general, în România, aşa cum aţi văzut, liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie. Este foarte greu să aduci un candidat din afară”, este de părere Vasile Dîncu.

El a spus că Marcel Ciolacu este favorit pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din partea PSD.

„Marcel Ciolacu este un politician onest, face parte dintr-o altă generaţie de politicieni. Aş putea să spun că, văzând experienţa unor alţi lideri, este singurul care şi-a propus un lucru care este de bun simţ, acela că atunci când nu mai este preşedinte, ar vrea să poată să rămână în partid, ceea ce nu s-a întâmplat cu alţi oameni şi să plece liniştit acasă. (…) Cred că Marcel Ciolacu în acest moment este reprezentantul nostru cel mai autorizat pentru ca să devină premier în 2023 şi după aceea, în funcţie de ce vom stabili noi, pe bază de studii, pe bază de a vedea potenţialul, pe baza unei strategii pe care o să o facem, vom vedea dacă într-adevăr vom găsi, vom putea să convingem partidul ca să fie altcineva, să zicem, din afara partidului. Deocamdată putem să considerăm că preşedintele nostru este favorit pentru candidatură, chiar dacă în onestitatea lui spune că este deschisă orice variantă”, a adăugat Dîncu.

Despre coaliția de guvernare

Coaliţia de guvernare PSD-PNL are o imagine „destul de bună”, iar eforturile celor două partide pentru a rezolva problemele actuale generate de creşterile de preţuri sunt vizibile, este de părere social-democratul.

„În condiţiile complicate de astăzi, coaliţia de guvernare PSD-PNL are încă o imagine destul de bună. Se văd eforturile pe care le fac cele două partide, fiecare în stilul său, fiecare cu ideologia lui, pentru a rezolva problemele de criză din acest moment: creşterea de preţuri la energie, creşterea generală a costului vieţii şi alte lucruri care ţin de pensii sau salarii. Deci, în acest moment, există încă din partea opiniei publice un pic de răbdare pentru cele două partide. Individual şi colectiv nu s-au erodat foarte tare până în acest moment”, a spus Vasile Dîncu.

În opinia sa, pe viitor este necesar un mesaj mai unitar referitor la politica de guvernare.

„În acest moment, din păcate, parcă avem viziuni separate sau începem să avem viziuni separate şi cred că această polemică cine măreşte mai mult pensiile sau cine măreşte mai mult salariile sau dacă compensăm sau nu compensăm sau dacă reglementăm sau nu reglementăm preţuri nu este una de bun augur pentru politica noastră comună de guvernare”, a afirmat Dîncu.

El este de părere că sunt politicieni social-democraţi şi liberali care se gândesc la drumuri diferite şi a amintit că nicio coaliţie nu a funcţionat până la capăt în România.

„Cred că cei mai importanţi lideri ai celor două partide – şi UDMR-ul îl considerăm aici ca fiind parte a noastră, dar nu îl amintim foarte des, deci cele două partide, liderii îşi dau seama de importanţa de a merge împreună într-o situaţie grea şi de a nu construi discursuri paralele sau competiţii absurde în acest moment, pentru că avem împreună o bătălie foarte complicată de dus, cea cu sărăcia, cu subdezvoltarea care încă există în România şi cu nevoia de a restarta România din punct de vedere al administraţiei şi din punct de vedere al mentalităţii”, a declarat Vasile Dîncu.

Potrivit lui, PSD şi PNL vor merge împreună, chiar dacă uneori există „efecte de scenă”.

„Probabil că uneori chiar şi preşedintele nostru cu preşedintele PNL merg într-o anumită conivenţă, pentru că fiecare trebuie să-i răspundă propriului electorat şi atunci există o marjă de libertate pe care o ai. (….) Nu e bine ca aceste discursuri să fie permanente”, a punctat Vasile Dîncu.

În opinia sa, opţiunea ca PSD şi PNL să meargă împreună este bună pentru viitor atâta timp cât niciunul dintre cele două partide nu ar reuşi să facă singur o guvernare. „Singur o guvernare înseamnă şi să-ţi asumi un cost politic foarte mare, pentru că dintr-o dată ai pe toată lumea împotriva ta. (…) Coaliţia are şi un scop de echilibru, nu numai un scop care este legat de a avea în Parlament un mai mare sprijin. Deci, eu cred că în viitor noi vom găsi soluţii să mergem împreună”, a explicat Vasile Dîncu.

El a precizat că, dacă liberalii vor dori să guverneze singuri, nu se vor rupe orice canale de comunicare între PNL şi PSD.

„Se poate găsi şi o variantă minimală de colaborare în viitor. Nu este nevoie să faci coaliţie politică (…) în campanie, poţi să faci coaliţii politice şi după campanie, atunci când fiecare şi-a văzut potenţialul şi se poate negocia mai uşor. Eu cred că în acest moment toate scenariile încă sunt deschise. Contează însă să avem o strategie comună. Contează însă să comunicăm, cel puţin la vârful partidelor, să comunicăm foarte bine, dacă putem să transmitem şi în teritoriu ideea că este o colaborare, pe care nu trebuie să o privim aşa cum au privit-o partenerii noştri la început ca un rău necesar sau (…) un fel de coaliţie contra naturii”, a adăugat Vasile Dîncu.

Despre o posibilă remaniere a sa

Vasile Dîncu, declară că nu se aşteaptă să fie schimbat din funcţie, dar pentru el acest lucru nu ar fi o tragedie.

„Nu mă aştept să fiu schimbat, dar pentru mine nu este o tragedie. Eu ştiu că în politică suntem vremelnici şi eu ştiu că niciun mandat ministerial (…) nu este unul pentru vecie şi că atunci când partidul care te-a propus vrea să te retragă, este normal să pleci. Nu este nicio problemă asta, atâta timp cât eşti mandatat să te duci acolo îţi faci datoria”, a spus Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

El a punctat că nu a primit niciodată reproşuri din partea premierului Nicolae Ciucă.

„Am colaborat şi colaborez foarte bine cu premierul Nicolae Ciucă. Din perspectiva politicii de apărare, este un sprijin pentru mine şi am colaborat foarte bine, aşa cum şi domnia sa a spus, rezultatele noastre la Madrid (summitul NATO de la Madrid din iunie 2022, n.r.) au fost foarte bune. Deci, nu am avut niciun fel de dezbatere critică sau vreun reproş din partea premierului”, a afirmat Vasile Dîncu.

El a menţionat că are o relaţie foarte bună cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Chiar pot să spun că sunt prieten cu Marcel Ciolacu. Lucrăm împreună de câţiva ani deja şi avem o comunicare excelentă şi o chimie foarte bună”, a adăugat Vasile Dîncu.

Despre pensiile militare

Pensiile militare nu sunt speciale, aşa cum în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, ci sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit, a declarat  Dîncu.

„În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. (…) Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Am convenit asta şi cu ministrul Muncii, cu domnul premier, vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit şi a fost un alt sistem în care s-a premiat meritul legat de faptul că au fost foarte multe libertăţi care au fost pierdute de militari prin acest statut. (…) Nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii, care nu poate să funcţioneze, pentru că nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate şi s-a văzut, s-a încercat acum vreo 10 ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul decât a fost făcut”, a spus Vasile Dîncu, la Prima TV.

El a informat că face demersuri pentru ca principiul „la grade şi funcţii egale, pensie egală” să fie respectat.

„Un al doilea front al bătăliei mele este acela de a reuşi în Parlament şi cu ajutorul Guvernului să facem dreptate în ceea ce priveşte pensiile, pentru că rezerviştii noştri, cei care se află în rezervă şi retragere, suferă o nedreptate pentru că au ieşit în perioade diferite istorice şi în mod normal trebuie să respectăm principiul ‘la grade şi funcţii egale, pensie egală’. Nu este normal ca cineva care a ieşit mai demult, acum 20 de ani, să spunem, un general, să aibă acum pensia pe care o are un maior sau un colonel, la funcţii şi grade egale, la experienţă egală”, a afirmat ministrul Apărării.

El şi-a exprimat speranţa că va întreprinde iniţiativa în această sesiune parlamentară.

„Dacă nu, oricum avem un proiect, am constituit un comitet interministerial la noi, am construit, de asemenea, un cadru, un comitet consultativ cu organizaţiile pensionarilor şi rezerviştilor militari şi sunt sigur că o să rezolvăm, să găsim o chestiune care să rezolve aceste lucruri, să avem o hotărâre politică care să rezolve aceste lucruri în viitor, mai ales că noi, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, nu prejudiciem bugetul general, ne descurcăm prin propria noastră gestiune cu aceste pensii şi salarii. Vom rezolva aceste lucruri în foarte scurt timp”, a adăugat Vasile Dîncu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8553 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Nu va este rusine sa prezentati negrul dreot alb? Frecangii de menta. Astia sunt militarii. La o adica , la razboi, tot oamenii simpli, soldatii , vor face sacrifiicile. Voi, javrelor, numai cu decoratii. Toate „meritele” astea puteti sa le fluturati in fata tinerilor care nu fac armata. Am facut armata in 1977, si v am vazut ce greu mai munceati. Ar trebui sa fiti desfintati.

  2. Aveti pretentii sa fiti platiti regeste, doar ca o data va fi atacata tara, si este nevoie de voi, cica. V a vazut o tara intreaga in actiune la revolutia din 1989. Trageati unii in altii. Specialistilor. Dar lumea uita. Si ca o boala ce a cuorins tara noastra, toti parintii isi indeamna copii sa aleaga uniforma. De ce? Ca sa munceasca mai ( foarte ) putin si sa fie platiti bine. Dar una din cheile vietii este sa iasa ceva folositor din mainile si din mintea ta. Cu asta ( munca ) s a dezvoltat lumea. Nu cu frecangii de menta.

  3. nu ne-am hotarat inca tovarashi care dintre paiatzele securimii tradatoare si criminale sa fie rotite la putoare ..mai lucram la asta. satanelor, in focul gheenei sa ardeti!

  4. Trebuie ca esti controlat mental sa continui sa mai votezi. Asist la nazdravania asta de atatea cicluri electorale si nu contenesc sa ma uimesc de prostia umana manata de motorul unei sperantei induse si desarte. Pur si simplu va joaca pe degete ca pe niste copii. Voi contra alianta dintre sefii de guverne, corporatii si banci, va duceti sa votati pe unul din candidatii lor.. Toata mizeria de pe planeta este un model de afaceri care creeaza saracie, boala, invaliditate si moarte din care face profit si in plan secundar ,,deseneaza” un nou specimen de primata transumana.

  5. Tatal meu a fost ofiter de securitate. Unul facut cu scoala adevarata. Cu un liceu facut in 1942. In Bucuresti. Si imi spunea mereu. Cristache ( asa imi spunea in loc de Cristi ), daca vin armata la putere se alege praful. Ca nu au nici o pregatire. La varsta aceea nu imi dadeam seama. Astazi cand vad generali cu stele, oameni care conduc Romania, neavand nici o pregatire economica, macar, cand nu stiu nici sa vorbeasca…Avea dreptate tata, saracul. Duceti va , ba si inghesuiti va sa intrati in armata. Sa nu realizati nimic profesional, si la 50 ani sa va pateti pe burta la soare in fata blocului, si sa va dati mari fate de vecini, mai putin norocosi, care au muncit, sau care au avut o raspundere, la o fabrica, in invatamant, in sanatate.

  6. Bă Vasile, hai sictir! Gata? Aţi şi găsit securistul convenabil frăţiei tâlharilor PSD-PNL pe care să-l puneţi la Cotroceni? – SĂ VINĂ KOVESI SĂ VĂ PUNĂ PIELEA PE BĂŢ LA TOŢI! SĂ VĂ TREMURE CHILOŢII PE VOI DE FRICĂ! ÎNCEPÂND CU IOHANNIS, BĂSESCU, BOC ŞI TERMINÂND CU TINE, RAREŞ BOGDAN ŞI TOŢI MAFIOŢII DE LA CLUJ! KOVESI PREŞEDINTE! VĂ E FRICĂ DE MADAM HIPOPOTAM? AŢI ÎMPACHETAT-O ŞI AŢI TRIMIS-O LA BRUXELESS CA SĂ SCĂPAŢI DE EA, TÂLHARILOR?
    Ce proastă a fost madam hipopotam că a acceptat. Trebuia să rămână în România şi să vă pună pielea pe băţ, hoţoilor! Dîncule, câţi bani îţi iei din specula cu energie?

  7. Care armată, aia care umblă creanga prin restaurante și baruri?…
    Sunteți exact ca plutonierul major prim ministru, de Arahat!…
    Doar cei care au făcut armata pot înțelege ce vreau sa spun, o adunătură de putori, de leneși, de analfabeți, asta-i armata română!…

  8. PCR redivivus,asta e PSD + PNL.Au murit oameni la revolutie pentru ca Wernilă de Sibiu să aducă din nou partidul unic la putere…că securitatea a fost dintotdeuana dar acum s- au unit împotriva poporului român ca niciodată în istorie.

  9. Ar fi bine sa nu se mai faca tot felul de planuri pt. viitoarele alegeri ,pt. ca si asa numai un dement mai poate sa-si sacrifice timpul ca sa vina la vot.In 32 de ani romanii si-au dat seama ca votul de fapt este un circ si oamenii vin de pomana ca sa voteze.La ora actuala nici nu ai avea pe cine sa votezi ,asa ca romanii vor stii ca timpul lor este mai important de cit sa votezi.

  10. Ca orice politruc ,insira multe fara cap si coada. Pentrugugustiucii care se uita in gura astora si la tv.Danacule, stii cu ce se „hraneste”tancul ?

  11. După Ciuca,merge și papleaca Ciolacu? Mai aveți tantalai pe lista,ați adunat toată pleava societății prin partide.

  12. uite cine-i sinistrul apărării altora prin diversiuni, manipulare, aroganță si incompetență de necuprins , mai e si dr h causa??/

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.