Viktor Orban și ”cazurile Nana” din Ungaria

Nu mai puțin de trei instituții financiare importante din Ungaria s-au prăbușit în doar câteva zile, la începutrul lunii martie: Buda Cash, Hungaria Értékpapír și Quaestor. Impactul a fost puternic într-o țară mică. Buda Cash deținea mai multe cooperative de credit și o firmă de brokeraj. În acest caz, guvernul nu a facut de cât sa dea vina pe precedentele guvernări socialiste, demosntrând că problemele de la Buda Cash au început în urmă cu 15 ani.

Nu la fel stau însă lucrurile în cazul Quaestor, ale carei legături cu guvernul condus de Viktor Orban sunt de notorietate. CEO-ul Quaestor Group, Csaba Tarsoly , este un apropiat al ministrului de Externe Péter Szijjártó , care în actuala formula guvernamentală deține și portofoliul Comertului. Cei doi sunt originari din orașul Gyor, un fapt întotdeauna relevant într-un fost stat socialist ce s-a angajat în tranziție. Presa din Ungaria se întreaba astfel de ce directorii de la Buda Cash și Hungaria Értékpapír sunt reținuți, în timp ce Tarsoly este în libertate și își continuă afacerile. Unele dintre ele implică și Camera de Comerț a Ungariei, chiar dacă legea interzice acestei instituții să investească împreună cu diverse firme de brokeraj.

Csaba Tarsoly nu a făcut nici mai mult nici mai puțin decât să vândă obligațiuni fictive în valoare de 150 de miliarde de forinți unor clienti care nu au suspectat nicio neregulă. Aceștia din urmă își pot cu greu recupera banii, care au dispărut într-un păienjeniș de firme care conduc către o companie la a cărei conducere Csaba Tarsoly a renunțat brusc. Noul director este un individ în vârstă de 38 de ani, șomer dintr-o comună oarecare din Ungaria și care se pare că a fost condamnat de mai multe ori pentru jafuri și chiar o tentativă de omor. Presa maghiară subliniază că în ultimii ani, la fel ca si in cazul României, nu au fost puține cazurile în care indivizi aproape analfabeți și într-o situație financiară disperată au preluat, fără să-și dea bine seama, asemenea responsabilități în companii falimentare, pentru doar câteva mii de euro.

Acesta este cel mai recent scandal care erodează imaginea guvernului Viktor Orban.

Mult mai periculoase pentru premier sunt însă cazurile în care sunt implicate persoane din cercul sau intim: fostul său coleg de liceu Lajos Simicska și ginerele sau, István Tiborcz.

Lajos Simicska este unul dintre oamenii de afaceri importanți din Ungaria. Fost coleg de liceu cu actualul premier Viktor Orban, Simicska a reușit să se învârtă extrem de bine în perioada tranziției. S-a implicat în politică imediat după 1989, împreună cu Orban, și a ajuns principalul responsabil financiar al partidului Fidesz și apoi șef al fiscului ungar. Intră apoi în lumea afacerilor, pune mâna pe un mare trust de construcții de stat și se lansează și în domeniul presei. În timpul ultimului guvern Orban, aceasta firmă a prosperat, primind contracte din partea statului. Legătura dintre foștii colegi de liceu se rupe însă în momentul în care guvernul Orban introduce o taxă împovărătoare pe veniturile încasate de instituțiile de presă din publicitate. Simicska a fost nemulțumit că, în timp ce unele publicații apropiate guvernului sau televiziuni germane (RTL) au primit derogări, trustul său nu a scăpat de această taxă.

Răzbunarea a fost dură: Simicska a declarat că Viktor Orban a fost în tinerețe colaborator al fostei poliții politice comuniste. Mai mult, el a spus că dosarul său de colaborator nu a fost distrus, așa cum s-a întâmplat cu multe asmenea documente după 1989, ci ca a fost dus la Moscova. Așa s-ar explica și orientarea pro-rusă a actualului premier, dusă până la docilitate, precum și semnarea și secretizarea unui contract pentru două reactoare nucleare cu Federația Rusă, suspectează presa ungară.

O altă lovitură primita de Viktor Orban vine dinspre propria familie. Ginerele său, István Tiborcz, este suspectat într-un caz în care o companie de iluminat public a primit o serie de contracte în mai multe orașe importante din Ungaria într-un mod netransparent. Se întâmpla în perioada în care ginerele premierului era unul dintre directorii firmei Elios, în care ar deține circa 50% dintre acțiuni. Autoritățile au demarat o investigație în acest caz.

Același István Tiborcz se află în centrul unui alt scandal, în care opoziția a protestat vehement. S-a ajuns până acolo încât parlamentarii Fidesz, care dețin o majoritate confortabilă, să propună un proiect de lege care ar duce la exceptarea magazinelor din jurul lacului Balaton de la aplicarea legii ce interzice desfășurarea activității comerciale duminica. Proiectul de lege a fost propus imediat după ce ginerele premierului a cumpărat un port de la Balaton unde se află multe spații comerciale.

Premier pentru al doilea mandat consecutiv, susținut de o majoritate care i-a permis modificarea Constituției și crearea unor structuri de putere nesperate, inclusiv în justiție, cu o cotă a popularității încă înaltă și cu o opoziție politică extrem de slabă, Viktor Orban este vulnerabilizat chiar de cei mai de încredere apropiați și de afacerile familiei. Din nou un caz care poate fi regăsit și la cel mai înalt nivel al politicii din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.