Vin primii bani pentru celebrul cartier

Autoritățile au contractat un avans de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea activităților preliminare investiției Cartierul pentru Justiție. Avansul a fost stabilit printr-o scrisoare de înțelegere semnată la Bruxelles, la 30 mai 2019 și la București la 6 iunie 2019. Conform notei de fundamentare a unui act normativ ce va fi discutat în ședința de Guvern, acesta finanțează următoarele activități: Executarea unei investigații geotehnice a amplasamentului Cartierul pentru Justiție, prin, între altele: lucrări de forare, studii de investigare a caracteristicilor solului, studiu geofizic analiză risc seismic, expertiză fundație existentă, în conformitate cu prevederile specifice ale legislației naționale aplicabile; Stabilirea coridorului de expropriere pre-identificat prin, între altele: (i) determinarea estimărilor financiare ale costurilor terenurilor din cadrul coridorului de expropriere în conformitate cu prevederile specifice ale legislației naționale aplicabile; (ii) materializarea /
încadrarea coridorului de expropriere pe amplasament; reflectarea coridorului de expropriere în documentația de urbanism existentă etc.; şi (iii) stabilirea utilizării permise a amplasamentului; Pregătirea planificării și proiectării detaliate prin, între altele: (i) întocmirea documentelor necesare pentru aprobarea planului, incluzând elaborarea proiectului de dezvoltare urbană a amplasamentului și planificarea detaliată, elaborarea studiilor tehnice, precum și pregătirea documentelor de proprietate și cadastru; (ii) finalizarea tuturor studiilor și documentației necesare pentru obținerea autorizației de construire incluzând tema de proiectare, studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate în conformitate cu cerințele specifice ale legislației naționale și locale aplicabile; Sprijin pentru managementul Proiectului (printre altele, pregătirea tuturor documentelor necesare pentru respectarea politicilor asiguratorii ale Băncii Mondiale, elaborarea manualul operațional al proiectului și pregătirea activităților și strategiilor de comunicare aferente Proiectului).

Ministerul Justiției este desemnat agenție de implementare și, în această calitate, va realiza activitățile prevăzute în Scrisoarea de înțelegere privind avansul prin Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe (cu rol de unitate de management a proiectului), existentă în cadrul instituției, care dispune de experiența necesară în ceea ce privește implementarea unui astfel de proiect și aplicarea procedurilor Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În calitate de agenție de implementare, Ministerului Justiției i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind implementarea activităților și utilizarea sumelor alocate acestuia.

Salarizarea Direcției de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe este asigurată din contribuția României la finanțarea Proiectului de îmbunătăţire a serviciilor judiciare, conform Art. 3 al Legii Nr. 173/2017 din 14 iulie 2017 privind ratificarea Acordului de împrumut (Proiect de îmbunătăţire a serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 februarie 2017 şi la 27 februarie 2017.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției vor încheia un Acord Subsidiar prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în ceea ce privește aducerea la îndeplinire a prevederilor Scrisorii de înțelegere privind avansul și realizarea activităților prevăzute în avans. Pentru atingerea obiectivelor prevăzute în avans Ministerul Justiției va colabora și cu alte entități cu atribuții în domeniu, după caz.

În conformitate cu regulile BIRD, acordarea unui avans nu obligă niciuna dintre părți la contractarea unui alt împrumut, respectiv al celui din care se acordă avansul. Potrivit prevederilor legale privind datoria publică, tragerile în cadrul împrumutului se vor
efectua de către Ministerul Finanțelor Publice în baza documentelor furnizate de Ministerul Justiției în legătură cu cheltuielile eligibile efectuate din sumele alocate cu această destinație de la bugetul de stat în bugetul propriu, pentru recuperarea acestora din împrumut. Astfel, pentru finanțarea activităților incluse în avans, pe toată durata de implementare, vor fi alocate anual sume de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiției. Sumele trase din avans de către Ministerul Finanțelor Publice vor avea destinațiile prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, respectiv finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Conform prevederilor Scrisorii de înțelegere privind avansul, termenul pentru intrarea în vigoare este de până la 240 zile de la data semnării acesteia. Intrarea în vigoare este condiționată de ratificarea Scrisorii de înțelegere privind avansul, conform legislației române în vigoare, aceasta fiind echivalentă cu un acord de împrumut.

Ministerul Justiției a beneficiat începând cu anul 2006 de sprijin din partea grupului Băncii Mondiale pentru implementarea a două proiecte, Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, finalizat in anul 2017, și Proiectul de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare, aflat în implementare din anul 2017. Împrumuturile contractate de România, reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice, de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru sprijinirea celor două proiecte se ridică la valoarea de 170 milioane euro.

Obiectivele principale ale celor două proiecte au fost creșterea eficienței instanțelor din România și îmbunătățirea calității actului de justiție, urmărind obținerea de rezultate semnificative atât în domeniul îmbunătățirii infrastructurii sistemului judiciar cât și în cel al consolidării capacității administrative a instanțelor și instituțiilor judiciare. Deși în perioada 2007-2018 au fost realizate progrese importante prin implementarea celor două proiecte mai sus menționate, se menține necesitatea continuării investițiilor în sediile și infrastructura instanțelor.

Proiectul de dezvoltare Cartierul pentru justiție prevede realizarea unui complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar. Schema funcțională a Cartierului pentru justiție va avea în vedere gruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată, precum și a parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc), precum și a altor instituții din sistemul judiciar. Se au în vedere instanțele de judecată care funcționează în spații închiriate sau care ar necesita sume foarte mari pentru aducerea la standarde normale de funcționare. În funcție de spațiul disponibil, pot fi avute în vedere și alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană.

Cartierul pentru justiție reprezintă un obiectiv major de investiții care va crea condițiile optime pentru desfășurarea activității mai multor instituții din cadrul sistemului judiciar. Astfel, în capitala României sunt în prezent localizate următoarele instituții: Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri, Curtea de Apel București, Tribunalul București și Judecătoriile de sector, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și Parchetele de pe lângă Tribunalul București.

Amplasamentul luat în considerare pentru realizarea proiectului de dezvoltare Cartierului pentru justiție este situat în Municipiul București, sectorul 3, fiind delimitat de B-dul Unirii, str. Nerva Traian, B-dul Octavian Goga şi B-dul Mircea Vodă.

Guvernul României și-a exprimat acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut în valoare de aproximativ 218 milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru sprijinirea proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiție, prin memorandumul cu această temă aprobat în ședința Guvernului din data de 07 martie 2018. În baza acestuia s-a solicitat Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare sprijin financiar pentru proiectul mai sus menționat.

În urma misiunilor de pregătire a proiectului, dată fiind complexitatea ridicată a acestuia, s-a concluzionat că cea mai bună opțiune la acest moment, este finanțarea etapelor preliminare demarării proiectului propriu-zis prin accesarea unui avans din împrumut, în valoare de 2,5 milioane de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4601 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Si de Cartierul Interlopilor nu se ocupa nimeni?S-au va fi doar o strada in cartierul Justitiei?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.