Virusul misterios din China a fost identificat

Un virus înrudit cu cel care provoacă SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) ar fi cauza focarului de pneumonie apărut în mod misterios în China, potrivit cercetătorilor locali.

Medicii au depistat un nou coronavirus la 15 din cei 57 de bolnavi de pneumonie din orașul Wuhan, provincia Hubei, iar acesta a fost identificat deocamdată drept cauză a focarului, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Genomul acestui virus a fost secvențiat, iar analizele făcute unuia dintre pacienți au arătat că acesta pare un coronavirus tipic.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Opt pacienți s-au recuperat și au fost deja externați, miercuri, și nu a fost raportat niciun deces.

Virusul a fost detectat în Wuhan inițial pe 12 decembrie, 59 de persoane fiind apoi diagnosticate cu acesta. La un anumit moment, șapte persoane erau în stare critică, potrivit autorităților chineze.

Acestea au mai anunțat că nu există dovezi potrivit cărora această boală ar fi transmisibilă de la om la om, iar personalul medical nu a fost infectat.

Unii pacienți lucrau la o piață de pește din Wuhan, unde erau comercializate și alte animale vii, păsări, iepuri și șerpi, și au apărut speculații potrivit cărora virusul s-ar fi transmis oamenilor de la acestea.

Potrivit OMS, coronavirusurile pot infecta oameni și animale. De altfel, coronavirusul care provoacă SARS a fost identificat la o zibetă, un carnivor considerat o delicatesă în sudul Chinei, unde a izbucnit epidemia. Iar dromaderii sunt considerați o posibilă sursă pentru epidemia de MERS.

Profesorul Leo Poon, de la Universitatea din Hong Kong University, expert în SARS, a explicat că multe coronavirusuri detectate la animale sunt inofensive pentru oameni. Noua rădăcină de coronavirus ar fi apărut în urma contactului oamenilor cu animale cu care nu se întâlneau de obicei.

La fel ca în cazul SARS și MERS, nu există tratamente pentru eliminarea noului virus, ci doar de suport, precum antitermicele și medicamentele pentru sistemul respirator.

OMS, care monitorizează situația, a transmis că faptul că a fost identificat virusul într-o perioadă atât de scurtă de timp demonstrează capacitatea în creștere a autorităților chineze de a gestiona epidemii. În 2003, oficialitățile chineze au fost criticate pentru modul în care au gestionat epidemia de SARS în etapele incipiente.

În Asia, în unele țări, au fost luate deja măsuri preventive, precum instalarea de scanere de temperatură corporală în aeroporturi și notificarea călătorilor.

Miercuri, a fost raportat în Coreea de Sud un caz suspect asociat focarului de pneumonie din Wuhan. Pacienta, o chinezoaică, vizitase orașul în decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. cam multe „coincidente” la chinezii astia , poate fiindca sunt „prea” multi.

  2. Sa fie oare un act de „Razboi Biologic” ? Nu ar surprinde. Acest monstru (CIA) cu buget necunoscut e in stare de absolut orice. Doar un naiv ar crede ca asta e exagerare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.