Vlad Odobescu de la Dilema Veche îi spurcă pe români în Washington Times

În numărul de ieri al prestigioasei publicaţii „The Washington Times” a apărut, sub semnătura unuia din agenţii de influenţă ai regimului Băsescu, un articol în care poporul român este prezentat ca un popor care tânjeşte după comunism.

Fireşte că, în viziunea autorului articolului, această dorinţă a românilor de a se întoarce la comunism transpare, chipurile, din masivul vot pe care aceştia l-au dat pentru demiterea lui Traian Băsescu şi din luptele crâncene care se dau în politica românească.

Numai că nu trebuie scăpat din vedere cine este cel care semnează acest material denigrator din “Washington Times”. Este vorba despre Vlad Odobescu, fost ziarist la „Evenimentul Zilei”, acum colaborator la „Dilema Veche” şi apropiat al lui Andrei Pleşu. Cotidianul.ro a relatat pe larg despre acest personaj, în perioada campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie, atunci când acelaşi jurnalist a scris într-o altă publicaţie importantă din SUA că în România cetăţenii care nu îl mai vor pe Băsescu demis ar fi ieşit cu bâtele pe străzi.

”Lupta în desfăşurare între premier şi preşedinte în timp ce economia suferă a determinat mulţi români să tânjească după o revenire la comunism deoarece ei cred că reformele democratice şi de liberalizare a pieţei din ultimele două decenii au eşuat”, se arată în articolul lui Odobescu din „Washington Times”.

Românii văd comunismul ca un sistem care garantează stabilitate şi siguranţă, spune Lucian Boia, autorul cărţii „Istorie şi mit în conştiinţa românească”, invitat de autorul articolului să îşi dea cu părerea. „Astăzi, România a devenit imprevizibilă. Cei cărora le pasă mai mult de siguranţă decât de libertate ajung să trăiască această nostalgie”, a mai spus Boia.

Odobescu a mai scris în „Washington Times” că peste 53 la sută dintre români au declarat luna trecută pentru Institutul Român de Studii Sociale că ar prefera să trăiască în regimul lui Nicolae Ceauşescu. În urmă cu doi ani, 44 la sută dintre români s-au declarat în favoarea reinstaurării regimului comunist. Creşterea nemulţumirii faţă de democraţia şi piaţa capitalistă a intervenit după ani întregi de probleme economice şi politice. Ziaristul, pupil al lui Andrei Pleşu, exemplifică acest lucru descriind cazul lui Ioan Ivaşcu, în vârstă de 59 de ani, specialist în IT din Bucureşti, unul dintre cei care îşi amintesc de trecut şi susţin că situaţia este de departe mai rea în prezent. „Acum, tinerii nu au nicio idee despre ce se va întâmpla cu ei după terminarea şcolii”, declarat el. „Noi nu am avut niciodată astfel de probleme. Am avut o perspectivă de viitor. Am ştiut din primul an ce vom face”, a adăugat el.

”Odată cu îndepărtarea de la putere a comunismului, economia de piaţă a oferit oportunităţi pentru îmbogăţire, dar a şi încetăţenit o cultură a corupţiei capitaliste”, mai spune Odobescu în „Washington Times”.

În articol se susţine şi că în fostul bloc sovietic s-a impus corupţia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau şpăgi pentru a avea acces la bunuri şi servicii care nu erau accesibile la liber în regimul comunist. Noua mită a început cu nou formatele partide politice care ofereau contracte publice în schimbul fondurilor de campanie.

„Oamenii simt că de creşterea economică şi transformare beneficiază doar câţiva – cei care sunt apropiaţi de cercul celor care iau decizii”, a declarat în materialul din publicaţia americană Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.

„Elitele – cu câteva excepţii – sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere şi unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizări (ale întreprinderilor de stat) au fost efectuate în manieră coruptă şi nu deschis şi pe baza competiţiei”, îşi încheie Vlad Odobescu articolul în care încă o dată, pentru a servi regimul Băsescu în a cărui soldă se află, aruncă cu noroi în obrazul României şi al românilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.