Vodafone şi proprietarul UPC România ar putea fuziona

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume, şi operatorul american de cablu Liberty Global, proprietarul UPC România, poartă negocieri pentru schimbul unor active, au anunţat oficialii Vodafone. Aceştia s-au grăbit să puncteze că nu e vorba de fuziune însă mai mulţi acţionari importanţi de la operatorul de telefonie mobilă s-au arătat deschişi respectivei idei, în condiţiile în care piaţa de telecomunicaţii se îndreaptă spre o integrare a furnizorilor de servicii cu cei de servicii broadband. La nivel mondial, rivalii Vodafone au reacţionat mai rapid şi s-au adaptat tendinţei consumatorilor de a prefera ofertele “quad-play”, Internet în bandă largă, televiziune, telefonie fixă şi mobilă într-un singur pachet. Pentru a recupera decalajul, Vodafone a preluat mai mulţi operatori de cablu din Spania, Germania şi Marea Britanie.

Discuţiile sunt informale şi se află în fază incipientă, fiind posibil să nu se ajungă la un acord din cauza complexităţii tranzacţiilor propuse şi a problemelor de reglementare, au precizat surse apropiate discuţiilor. Una din probleme este legată de management, inclusive cine ar conduce compania nou formată şi care va fi rolul miliardarului John Malone, preşedintele Liberty Global. O eventuală fuziune a celor doi operatori de telecomunicaţii ar putea conduce la una dintre cele mai mari tranzacţii din istorie, luând în considerare valoarea de întreprindere a acestora. Liberty Global valorează în prezent circa 89 de miliarde de dolari, iar Vodafone, peste 140 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Într-un interviu acordat Bloomberg în luna mai, Malone a spus că asocierea cu Vodafone s-ar potrivi foarte bine cu imperiul său de servicii prin cablu din Europa Occidentală, acestea fiind primele sale comentarii publice pe acest subiect. El a menţionat beneficiile unei fuziuni pe pieţe precum Germania, Marea Britanie şi Olanda.

Într-o analiză făcută de Financial Times se arată că Vodafone ar putea fi nevoit să-şi transfere către o nouă entitate operaţiunile din ţări precum România dacă va fuziona cu americanii de la Liberty Global. “O fuziune ar putea impune de asemenea un spin-off al operaţiunilor Vodafone din ţări precum India, Australia, România şi Ghana. Dar fuziunea ar genera sinergii de 20 de miliarde de dolari, spun analiştii de la Merrill Lynch”, scrie cotidianul britanic.

În România, Vodafone este al doilea operator de telefonie mobilă de pe piaţă – după venituri şi numărul de clienţi, în timp ce UPC este al doilea jucător pe cablu şi al treilea pe internet fix şi pe piaţa de servicii TV (cablu plus satelit). Vodafone nu are operaţiuni fixe pe segmentul consumer în România, în timp ce UPC nu are operaţiuni mobile pe piaţa locală. Ambele companii au menţionat în trecut că studiază cum ar putea intra pe segmentul fix, respectiv mobil al pieţei de telecomunicaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4635 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.