“Vorbe, vorbe, vorbe…” și emoții de toamna în ultima zi de concurs a galei HOP 2018

Miercuri, 5 septembrie, a avut loc cea de-a treia și ultima zi de concurs a Galei Tânărului Actor, HOP 2018, în sala de spectacole a Complexului Vox Maris Costineşti. Începând de miercuri ora 22.00, publicul si-a putut vota favoriții, până joi, 6 septembrie, ora 20.00, când va începe festivitatea de premiere.

Experiențe, emoții, temeri și bucurii, exaltări și convingeri, toate acestea și mult mai mult au trăit în cele trei zile de concurs tinerii actori.

Gala-Hop-2018-04-Sept-foto-Andrei-Gindac

Concurenții s-au bucurat de întâlniri și lucru în echipă și au trăit senzația de salt, de pe trambulina acestui concurs, în apele profunde ale actoriei.

Pentru fiecare dintre concurenți, aceste zile și-au pus amprenta într-o manieră proprie.

Dan Pughineanu, absolvent al Universității Babeș- Bolay Cluj-Napoca, promoția 2017 spune:

“Pentru mine, Gala HOP este o întâlnire cu absolvenți de la alte facultăți și o experiență absolut necesară. Nu simt tensiunea unei competiții ci doar energia specifică unei experiențe. Consider că nu există diferențe notabile între cele două concursuri pe care le-am experimentat, anul trecut și anul acesta, poate doar în ceea ce privește numărul de participanți și tema aleasă.”

Marcela Nistor, câștigătoare a premiului „Sică Alexandrescu” a Galei HOP 2017, așteaptă cu emoție predarea trofeului în semn de continuitate a talentului și profesionalismului, ingrediente obligatorii în magicul univers al Thaliei:

“Competiția de anul acesta mi se pare a fi mult mai relaxată. Concurenții au șansa de a își concentra atenția asupra a ceea ce se vede pe scenă: etude sau numerele lor personale. Workshop-urile par a fi mai relaxate. Experiența de anul trecut m-a marcat deoarece în afara concursului am participat la întâlniri privilegiate cu personalități din lumea teatrului, ceea ce m-a transpus într-un fel de univers paralel. Dacă ar fi să exprim o opinie, aș dori ca și participanții de la secțiunea de grup să intre în competiția de premii pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță”

Gala-Hop-2018-04-Sept-foto-Andrei-Gindac

Ada Dumitru este una dintre favoritele publicului din acest an. Nici pentru Ada, Hop-ul nu este o competiție ci o simbioză între oameni care împărtășesc pasiunea întâlnirii și a jocului actoricesc.

“Eu trăiesc, până la uitarea de sine, momentele acestor zile în care generaţii diferite, din şcoli diferite, din oraşe diferite se întâlnesc şi fac ceva. Semnificativ sau nu, dar fac ceva impreună”, spune Ada Dumitru, absolventă UNATC promoția 2017.

Pentru membrii juriului departajarea este dificilă deoarece fiecare dintre concurenți vine cu propria vibrație a personalității sale artistice.

“Revin la Gala HOP după 30 de ani ceea ce îmi procură foarte multe emoții și am senzația că sunt în alt secol. Există o altă dinamică și asta este încurajator și provocator. Le mulțumesc tinerilor pentru aceste trăiri. Este foarte greu să fac parte din juriu, este ca joaca de-a Dumnezeu. Toți sunt foarte buni, toți au un adevăr personal. Este greu să contrazici, să judeci, să emiți opinii despre sufletul unui actor care se reflectă în jocul lui”, este de părere actrița Anca Sigartău, membru al juriului Galei HOP 2018

 Ștefania Cenean, scenograf și profesor universitar la UNATC, dorește să semnaleze tendința tinerei generații de actori către șabloanele unui limbaj stradal.

“Sunt de părere că ei trebuie să vină cu tinerețea, fantezia și cu bucuria lor de a transmite, dar nu cu anumite clișee de vorbire stradală. Cum să crești și să te dezvolți dacă bagajul tău intelectual nu reflectă asta? Cu talentul te naști, dar, indiscutabil, nivelul cultural transpare la un moment dat și dezvăluie o orientare către clișee de limbaj, ceea ce conduce la o anumită ambiguitate. În ciuda faptului că sunt foarte talentați, exercițiul lor pierde din contur. Salutar este laboratorul lui Caramitru care pune accent pe puterea cuvântului”, a subliniat Ștefania Cenean.

Gala-Hop-2018-04-Sept-foto-Andrei-Gindac_10-1030×729

În ceea ce privește competiția, în cea de-a treia zi de HOP au continuat concursurile: proba impusă cu Cătălin Asanache, Alexandru Banciu, Nadina Cîmpianu, Cezara Munteanu, Cătălin Nicolau, Ana Olaș, Andreea Tănase, Maria Teișanu și proba secţiunii individual cu: Ana–Maria Pop, Maria Teodora Filip, Dan Pughineanu, Alice Cora Mihalache, Claudia Moroșanu, Cătălin Asanache.

Recitalul excepțional susținut de Ion Caramitru -” Vorbe, vorbe, vorbe…” și acompaniat de violoncelistul Adrian Naidin a dat parfum serii începutului de septembrie la mal de mare.

Acest spectacol de poezie şi muzică are forma eterică a prieteniei dincolo de timp și spațiu pe care Ion Caramitru a împărtășit-o și o împărtășește și astăzi, prin poeziile sale, cu poetul Nichita Stănescu. În acestă parabolă eminesciană și stănesciană, violoncelul lui Naidin a transformat cuvântul în sunet pentru ca sunetulul să deschidă suflete ca o cheie universală a prieteniei și iubirii.

 

Gala-Hop-2018-04-Sept-foto-Andrei-Gindac

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.