Vosganian: CCR are datoria să decidă validarea sau invalidarea pe un cvorum real

Varujan Vosganian, vicepreşedintele PNL, a declarat, marţi, că USL continua acţiunea de a prezenta voinţa celor peste opt milioane de români care au votat la referendumul.

In acest sens, Vosganian a apreciat ca CCR trebuie sa tina cont in decizia de validare sau invalidare a referendumului si de datele INS, referitoare la recensământul din 2011, si de cele ale instanţele judecătoreşti, în legătură cu persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de a vota.

“Mesajul răspicat este că vom continua prin toate procedurile legale acţiunea de a reprezenta voinţa celor peste 8 milioane de români care au votat la referendumul din 29 iulie, din care aproape 7 milioane jumătate şi-au exprimat clar voinţa de a-l demite pe Traian Băsescu. Suntem în continuare implicaţi total în această acţiune politică. (…) Traian Băsescu trebuie să plece acasă.

„CCR să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege, în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor expirate. De asemenea, de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentur diferite categorii de persoane. CCR trebuie să îşi dea decizia abia după ce armonizează toate aceste informaţii. Orice decizie care s-ar da în baza unei Românii ipotetice, statistice care nu este în concordanţă cu România reală, ar putea să conducă la o conluzie riscantă pentru România”.

Vosganian a declarat că CCR are datoria de a-şi întemeia decizia privind validarea sau invalidarea referendumului pe un ”cvorum real”.

„Orice soluţie care nu pune de acord România statistică şi România reală şi care se bazează pe un cvorum excesiv, ipotetic, nu ar face decât să adâncească criza politică. (…) Câtă vreme CCR nu şi-a dat încă verdictul, armonizarea tuturor acestor date trebuie făcută”.

Întrebat dacă nu este tardivă solicitarea USL, Vosganian a raspuns:

”Declaraţia mea este oportună pentru că oferă suficient timp. (…) Acum nu e târziu. Câtă vreme CCR nu a dat încă verdictul, evaluarea tuturor acestor date şi armonizarea lor trebuie făcută. Dacă am fi făcut aceste precizări după decizia CCR, aţi fi putut, pe bună dreptate, să îmi reproşaţi că e prea târziu. Apelul nostru către judecătorii CCR este de a-şi fundamenta decizia pe România reală, iar România reală este cea care este reflectată de actele oficiale ale instituţiilor care dimensionează capacitatea de vot a românilor şi evaluează numărul real al românilor care votează”, a explicat vicepreşedintele PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.