Votul Diasporei: S-a dat startul la scandal!

Mai multe organizații de tip Rezist critică modul în care autoritățile organizează alegerile prezidențiale, vorbind despre ”cronica unui eșec controlat”. Criticile vin în contextul în care, până la expirarea termenului legal, doar un număr de 41.003 de români au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce 38.944 români din străinătate s-au înscris pentru votul la secție.

Comunicatul integral:

Legea pentru alegerea Președintelui României a fost transformată anul acesta de două ori, în iulie – prin lege de modificare – și în septembrie, printr-o ordonanță de urgență care „schimba modificarea”. De pildă, în cazul votului prin corespondență, promovat exclusiv de Autoritatea Electorala Permanentă, serviciile de producere a materialelor pentru votul în străinătate și cele de curierat, sunt asigurate prin derogare de la legea achizițiilor publice de către Poșta Română.

Poșta asigură trimiterea documentelor către alegători până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor. La origine, legea prevedea că trimiterea documentelor să se facă până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor. Este uimitor că legiuitorul a exclus o marjă de timp de 5 zile într-un proiect în care Poșta Română joacă un rol crucial.

La începutul anului 2019, directorul instituției a anunțat … la Craiova, că a relansat „servicii importante, precum divizia de curierat internațional”. Autoritățile ar fi putut cere ca această divizie să asigure servicii de curierat internațional și la europarlamentare. Legiuitorul nu a prevăzut această opțiune, ceea ce a contribuit la formarea cozilor la vot din străinătate. În urmă cu o săptămână, directorul Poștei Române a fost amendat după ce o mașină a instituției a fost jefuită la Balș. Ne întrebăm cum poate Poșta Română să securizeze transportul internațional al votului prin corespondență, dacă serviciul intern de poștă este expus unui furt de 200.000 de lei?

„…Contează cine numără voturile.” – Stalin

Autoritățile românești ar fi trebuit să ceară de la țările de destinație ale migrației, cifrele reale ale românilor din afară, pe baza cărora să se deschidă noi secții de vot.

„În campania Un Timbru pentru Dreptate, din 2018, am demonstrat autorităților române că noi, simpli cetățeni, am obținut de la autoritățile germane o cifră completă a românilor din Germania, pe județe. Pe pagina noastră de Facebook există de altfel o statistică exactă” – susține Octavian Stîngă, din Germania, inițiatorul mișcării Un Timbru pentru Dreptate.

Cu toate că MAE ar fi putut furniza din timp numărul românilor din străinătate, pe țări, regiuni, poate chiar orașe, Guvernul a lansat platforma de înscriere www.votstrainatate.ro, expusă unui eșec controlat. Sabotarea propriei inițiative a avut mai multe faze: Conform legii, formularul ar fi trebuit publicat în aprilie 2019, dar autoritățile au întârziat lansarea până la sfârșitul lunii iulie, după o testare superficială făcută doar intern, de departamentul IT, nou-numit de AEP. Specialiștii IT din AEP n-au ținut cont de gradul de alfabetizare digitală a milioane de români care lucrează în străinătate ca șoferi, muncitori în construcții, bone, îngrijitoare de bătrâni, brutari, infirmieri, agricultori etc.

„În comunitatea din jurul orașului Cassano D’Adda din Italia, trăiesc peste 1,000 cetățeni români. Asociația românilor din zonă și-a propus să faciliteze înscrierea pe votstrainatate.ro, de pe propriile telefoane conectate la internet a peste 150 de români care participă frecvent la slujba de duminică. Dintre interesați, doar 4 aveau adrese de e-mail, iar 5 au acceptat să-și facă pe loc. Mulți însă au conturi de Facebook și urmăresc triști disprețul la care sunt expuși, senzația fiind ca nu-i interesează să se înscrie în condițiile impuse de către AEP” – a declarat Paul Lazăr de la Rezist Milano.

Votul prin corespondență și șoferii de TIR români

„Sunt aproximativ 140.000 de șoferi români cu domiciliu în România care tranzitează zilnic Europa și Asia. Am cerut MAE să ia în considerare deschiderea de noi secții în preajma frontierelor. Cererea noastră a ajuns la AEP, care a decis că singura modalitate de deschidere de noi secții este cea prevăzută prin aplicația votstrainatate.ro. Or, șoferii nu știu azi ce vor căra peste o săptămână, darămite peste 3 luni” – a declarat Adriana Mureșan, șofer de TIR, rezident în Spania, care administrează o comunitate românească Facebook și asociația Voluntari în Europa.

Totodată, platforma de înscriere www.votstrainatate.ro nu a permis comprimarea digitala de fotografii, mulți români plângându-se că nu pot încărca pozele documentelor de pe telefon.

„Am convins cât mai mulți să se înscrie la votul prin corespondență (suntem în diaspora) și numai probleme cu acest site, de pe telefon nu merge la toata lumea iar acum pe ultima sută cei care s-au înscris pe site le-a venit e-mailul de confirmare după ora 12 ( ora României) și le zice ca perioada de înscriere a expirat.” – a răspuns într-o postare din 16 septembrie, pe pagina mișcării Reset din Iași, Andrei Caracas, rezident în Bournemouth, Marea Britanie.

La ora închiderii www.votstrainatate.ro, doar 38.944 de români au avut șansa să se opteze pentru vot la secție în străinătate și 41.003 pentru vot prin corespondență.

Trei zile și… trei nopți!

În fine, lipsa de empatie a legiuitorului pentru organizarea votului în străinătate – mai multe zile pentru fiecare tur de scrutin – a făcut obiectul discuțiilor dintre grupurile civice cu AEP și MAE. Parlamentul „n-ar fi văzut” lipsa posibilității de odihnă ale membrilor secțiilor pe durata multiplelor zile de vot în străinătate, în schimb guvernul, „salvator” le-a rezolvat prin OUG, prin proceduri discutabile. OUG 64 permite președinților și vicepreședinților de secție să lipsească justificat, dar nu simultan, iar partidelor să desemneze până la 3 membri per secție, dintre care 2 supleanți.

Cele semnalate mai sus sunt doar câteva dintre disfuncțiile sesizate de noi, atât în dialogul cu autoritățile responsabile de buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din această toamnă, cât și printr-o cercetare independentă. Considerăm, de aceea, că organizatorii alegerilor electorale din noiembrie au lansat, de fapt, o strategie de eșec controlat, cu scopul de a lărgi marja de eroare a votului în străinătate.

17 septembrie 2019

Grupurile civice:

#activAG Piteşti (membru al platformei civice Contract România),
Asociația Aradul Civic (membră a platformei civice Contract România),
Asociația Platforma România 100,
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just,
Brașovul Civic,
Canada Save Roșia,
Cuza vrea dreptate Iași,
Diaspora Franţa solidară cu România,
Diaspora Milano,
Eu Ro Aleg,
Grupul Civic Madrid Ro,
Inițiativa România (membră a platformei civice Contract România),
Inițiativa Timișoara (membră a platformei civice Contract România),
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membră a platformei civice Contract România),
Oradea Civică 2017 (membră a platformei civice Contract România),
Reset (membru al platformei civice Contract România),
#Rezist Milano (membru al platformei civice Contract România),
Rezist Bilbao,
Rezist Budapesta,
Rezist Constanţa,
Rezist Dublin,
Rezist Galaţi,
Rezist Iași,
Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România,
Rezist Marseille,
#Rezist Protestatari Pro Democrație Londra,
Rezistăm și la Paris,
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice Contract România),
Un Timbru pentru Dreptate,
Vă Vedem din Iași,
Voluntari în Europa (membru al platformei civice Contract România),
Votăm în Kent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Autoritățile (române, europene, etc) știu foarte bine câți români sunt și unde. Așa cum se organizează secții în teritoriul național se pot organiza (cu diplomație) și în alte teritorii.

  2. Recunoscători pentru asemenea inițiative fiindcă te lămuresc cât de atotcuprinzătoare eete agentura SRI, câți mercenari își rotunjesc câștigurie ca trompete, zvoneri, zvonaci, responabili cu manipularea de la om la om, și câți creduli iau de bune toate știrile false sau lozinci emotive despre necesitatea votului lor din diasporă vot care-i protejează pe părinții rămași în țară.

  3. Editat! Ce vreti, bai cozi de topor aflate pe state de plată securistoide si antiromânești? Sa contribuiti iar decisiv la masluirea rezultatelor alegerilor? Mars la vot, potăi ticaloase! Asta ati vrut, nu! De ce nu va înscrieți pe liste? Cativa vânduți urlati peste tot ca voi, crema Romaniei cu care se sterg la coor serviciile si ONG urile strainatatii nu sungeti lăsați sa participați iar la falsificarea alegerilor, precum ati facut-o si in trecut!

  4. Votul in strainatate trebuie desfiintat, asa ca in tari precum Germania sau Austria.
    Daca te doare de tara ta si vrei sa votezi, atunco vii in tara sa-ti depui votul.

  5. Nutretz….La 39 mii de doritori ajung vreo 40 de sectii de vot. Sau pot vota acasa, in Romania, ca pentru “binele” acestei tari cica voteaza ei! Siktir!

  6. Toti ‘se picura’ pe constitutie ( Art. 16 – Egalitatea în drepturi; (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.(2) Nimeni nu este mai presus de lege.), ce este permis diasporei este interzis romanilor din tara !

  7. Romania este la un pas de a fi invadata de intunericul uri celor fara Dumnezeu (oricum s-ar numi in diferite religii si limbi). Cum pot disporezi sa se mai inchine/sa se roage sa ceara ajutorul, cand incalca porunca Mantuitorului? „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insusti”. Cat va dura pana se vor implini vorbele lui Arsenie Boca si ne vom elibera din intunericul ce vrea sa ne cuprinda? Cum spune o vorba din batrani:”Apara-ma de prieteni ca de dusmani stiu si singur sa ma feresc”.https://www.youtube.com/watch?v=LDyI3MfzPT4

  8. Tot felul de postaci, pretinsi intelectuali (cu diplome, bineinteles! care totusi stiu sa scrie, lauda in cor votantii USR-ului si PNL-ului ridicandu-i in slavi ca intelect si pregatire comparativ cu ‘analfabetii needucati’ ai restului politic. Nu mai amintesc de reprezentativul votant diasporean excesiv de educat, autor al acelui dificil efort mintal „mu_e psd!” atat de placut lui Johanis si celor ca el. Este suficient sa ne referim acum la milioanele de romani din diaspora ce o dau cotita refuzand ciobaneste sa se inscrie pe liste. Sunt exact cei super educati si foc de destepti revendicati de Orban si Barna ca fiind exclusiv votacii lor (asa i-a asigurat securitatea). Pai decat cu asa ‘intelectuali’ educati de inalta clasa ce refuza normalitatea si legea preferand ca de obicei un vot bazat pe shmenarii de golani, mai bine lipsa. La asa votaci, asa alesi!

  9. ”…. doar 4 aveau adrese de e-mail, iar 5 au acceptat să-și facă pe loc. Mulți însă au conturi de Facebook și urmăresc triști disprețul la care sunt expuși, ….” Minciună sfruntată, nu-ți poți crea cont pe FB dacă nu ai adresă de E-mail.

  10. @Adrian. Atata glagorie ai strans in cap ca nu vezi nici pe unde mergi !

  11. VREI VOT.,VINO ÎN TARÃ.NU VII,ATUNCI NU ÎMU DIRIJEZI TU TRAIU DIN TARÃ.ALFEL.,NU VREAU SÃ FIU OBSCEN.DEOCAMDATÃ AICI PLÃTESC TAXE SI IMPOZITE.EU PLÃTITOR DE TAXE ÎN TARÃ?AM ,AVEM SI NOI ROMÂNI PRETENTII NU?VREI VOT?VINO ÎN TARÃ VOTEAZÃ.ALFEL.,PA.

  12. astora, tot ce le faci, nu-i multumeste. ce or vrea? sa vina cu urna la usa casei????? cand adevarul incepe sa iasa la suprafata….cam astia sunt cei care voteaza, ssu sunt interesati de vot.
    restul….furtisag sri-ist, sie-ist ssu alti isti…

  13. Nu mai trebuie decât să vedem la ce ne uităm :80mii de oameni de bună credinţă şi ,,respectatori de lege ** restul pînâ la ,,milioane de ,,votanţi rezisto-johanişti- care au fraudat alegerile –puindu-i pe BĂSE şi Adolf der DIEB der Hausses , preşedinţi – Răufăcătorii Ţării, golanii şi leneşii !-preşedinţi ! Acum când se face ORDINE ŞI LEGALITATE tăindu-le (probabil- dacă nu or afla Helvig–Adolf şi ai lui- alte găselniţe de fraudă–) cam 70% din voturile la PACHET pentru Der Trage Schlafrig toţi ,, Rezisto-macoveii- urlă !! !!! Chiar nu mai avem nici un SRI-st curajos să spună -TOTUL-Chiar totul- chiar dacă sună ,,CA DRACUL** ( Petrea Lichidcurgermann)

  14. Pe astia de la Rezist ii inteleg pt ca au un interes, atata pot, atata fac. Eu nu ii inteleg pe cei din diaspora, de unde atata tupeu in a dori sa imi influenteze mie locuitor intre granitele Romaniei viata prin votul lor. Frate, ai ales sa pleci, platesti impozite in alta tara, vezi-ti frate linistit de noua ta viata si lasa-ma-n durerea mea sa imi decid eu soarta aici unde traiesc. De unde tupeul asta de-a dreptul ordinar de a imi alege mie un diasporez d-asta ce presedinte sau ce formatiune politica sa ma conduca pe mine…cica au dreptul moral pt ca trimit bani acasa. Sa fie sanatos si ai lui la fel, faptul ca trimite 100 de euro pe luna in tara, daca ii trimite si p-aia nu ii da nici un drept moral si e treaba lui asta, nu are de-a face cu mine. Vor sa revina in tara , foarte bine, sunt bineveniti, vor sa stea acolo unde sunt iarasi bine dar sa-si vada de treaba lor acolo si sa nu mai aibe tupeisme d-astea de a-mi decide mie cum sa traiesc. Votul pt diapora trebuie sa dispara pt ca este o mizerie, votul trebuie sa fie doar pt locuitorii acestei tari.

  15. @ghinion

    ai si nu ai dreptate!

    ai dreptate in chestiunea de principiu: nu ai dreptul de a alege o guvernare, daca nu esti subiectul ei politic!

    unde nu ai dreptate? daca scoatem diaspora din ecuatia votului, este posibil ca relatia afectiva cu Tara sa se rupa! or Tara este in competitie cu alte tari, iar in competitie conteaza *toti soldatii!* si ca atare avem nevoie de diaspora!

    nu ma pricep la aspectele tehnice care fac obiectul protestului acestor organizatii, dar argumentul ca oamenii nu s-au putut din cauza absentei cunostintelor de tehnologie este ridicol!

    pana deunazi stiam ca cei din diaspora reprezinta cei mai luminati romani ca acum sa aflu contrariul!

    si apoi, chiar daca ar fi asa, dorinta de a participa la viata politica nu merita efortul/sacrificiul de a invata asta cu calculatorul?

    pai folosirea calculatorului indica nivelul de alfabetizare a unei natiuni..adicatele se putea vota in anii 30 cand mai bine de jumatate dintre romani erau analfabeti si acum nu se mai poate asta?

    sa faca bine cei din aceste organizatii sa puna de cursuri gratuite de alfabetizare! pai cum, te pricepi sa alegi intre filosofii si ideologii politice si nu stii sa deschizi calculatoru ca sa citesti presa?

    eu cred ca cei din diaspora nu sunt nicicum atat de dotati intelectual precum sunt ei prezentati si cum vor sa fie prezentati?

    pot aduce argumente la cele spuse mai sus!

  16. Daca ne uitam pe liste observam ca reprezentantii #rezist din strainatate,pentru ca despre asta scriu,sunt exact unde sunt si consulatele Romaniei,deci unde este statul,deci unde e prezenta securitatea bolsevica.Asa-zisele grupuri nu sunt compuse de mai mult de 2-3 (doi-trei) si sunt 2-3 ca sa nu se plictiseasca la masa la restaurant.Milioanele de romani (diaspora) stau pe la casele lor sau prin casele altora.Repet ce-am scris mereu:securitatea le va prezinta romanilor doua gunoaie:unul cunoscut iar altul foarte putin cunoscut asa cum a fost Johannis cu ponta.La aceste alegeri locul lui ponta (jigodia) va fi ocupat de johannis iar cel al lui johannis de catre mircea diaconu.Pariu? Mircea diaconu deja are semnaturile si multa sustinere.Pina si sustinerea e manipulata ea aratindu-se treptat pina in ziua alegerilor cind va fi muzica,dansuri populare,si aruncatul caciulilor in aer.Dupa aia sitim ce urmeaza:Vizite in Madeira,Washington,statul in genunchi,etc.Nu stiu de ce va agitati atita?!

  17. Este firesc sa fii loial tarii in care locuiesti si este firesc sa nu ne mai amagim ca diaporezi pot fi cu piciorul in doua luntre si nu cad in apa:https://www.telekomsport.ro/video-s-a-nascut-in-romania-dar-aseara-a-tinut-cu-adversarul-a-avut-toate-motivele-sa-nu-cante-desteapta-te-romane-ci-imnul-rivalilor-19112605?utm_source=playtech&utm_medium=cross&utm_campaign=Cross
    Nu este corect sa se plateasca din banii mei/ai nostri ai celora care traim si facem posibil dainuirea Romaniei in lume organizarea de sectii de votare in strainatate, vor sa voteze sa vina in tara asa cum cere Grecia, Germania sau Belgia unde desi obligatoriu/amenda daca nu te inscrii nu votezi…

  18. Ar trebui sa aiba drept de vot numai cetatenii romani care platesc impozite in Romania. Daca traiesti in Germania si platesti taxe in Germania nu te intereseaza daca alegi un adormit presedinte, pentru ca nu te afecteaza. Deci cine plateste taxe in alte tari sa voteze in tarile respective.

  19. Avand o meserie care necesită multe deplasări în Vest, sunt obligat, ca tot omul, să-mi cumpăr câte ceva de mâncare.
    Dacă intri la Lidl, Aldi, Netto sau Kaufland, ai șanse foarte mari să întâlnești români. În restaurantele și parcările
    de la autostrăzi, iar români. Compatrioții sunt numeroși și pe șantiere sau ca angajați ai firmelor de logistică. De fiecare
    dată când am ocazia, intru în vorbă cu ei. Cei mai mulți nu sunt interesați să revină în țară. Le doresc tuturor celor plecați
    numai bine. Problema este că ei contribuie la bunăstarea țărilor de adopție, loc unde-și plătesc taxele și unde își vor pe-
    trece restul zilelor. Și-atunci, mă întreb dacă este OK să pună ștampila pentru o țară despre care mulți nu mai vor să audă.

  20. Legea este făcută așa încât să aibă dreptul de vot și cetățenii români aflați în străinătate.
    Deci, în acest moment este tardiv să fie schimbată legislația.
    Să voteze tot romanul oriunde s-ar afla.
    Sunt trei zile la dispoziție.
    Este suficient timp ca cine dorește să voteze să ajungă la o secție de votare.
    Nu mai vorbim de cei care le au cu mijloacele de comunicare online.
    Dar pe viitor trebuie lămurită această poveste.
    Dacă țări ca Germania, Austria, Grecia, nu au în legile lor drept de vot pentru cei care nu locuiesc în propria țară, ce ne împiedică să ne aliniem?

  21. @Dan,punem ştampila pt. ca in tara avem ,parinti ,bunici frati si nepoti. Presupun ca esti sofer pe tir,ei fac cumparaturi la lidl,aldi,etc,pt.a economisi bani din diurna . daca maine se inchide firma sa vezi ce repede fugi in CE,si ai sa pui si tu ştampila afara.

  22. @daniel
    Daca ai in tara „parinti, bunici frati si nepoti” plateste omule impozite in Romania ca pentru ei platesti, pentru pensiile lor, pentru scolile lor, pentru spitalele lor. Adica pe de o parte nu mai poti de grija tarii iar pe de alta parte iti platesti taxele in alta parte. Adica daca e vorba de bani tai las-o in mama ei de tara, nu te intereseaza, dar daca trebuie sa votezi atunci imediat te apuca grija…
    In tarile suverane (USA, Germania, etc) este simplu: esti cetatean din tara respectiva iti platesti impozitele in tara respectiva si ai dreptul sa votezi. Scurt si cuprinzator.

  23. @daniel: faci niste deducții a căror logică doar tu o știi. Nu doar șoferii pleacă cu delegație în altă țară.
    Altfel, la magazinele amintite de mine, tot neamțul merge la cumpărături, nu doar șoferii, cum îți închipui
    tu. Iarăși, este ceva rău să faci economii din diurnă/salariu? Nu mă număr printre cei care ar da buzna să se
    angajeze în străinătate. Fii sigur, că am avut nu puține oferte. Puteam de mult să rămân „afară”, dar nu m-a
    încântat ideea. Și pe mine mă doare că lucurile merg nu tocmai bine în România, că avansăm încet spre o socie-
    tate mai bună. Deocamdată, mi-am propus să trăiesc aici, până când va fi…

  24. @Dumitrescu

    daca inteleg eu bine, dumneata sustii ca cei 30.000 de chinezi care se zice ca ar fi in Romania sa voteze presedintele tarii noastre?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.