Weekenduri Open House, la Ierusalim şi Londra

Organizaţia internaţională Open House Worldwide organizează anual weekenduri de vizitare a unor construcţii speciale, oficiale sau particulare, cu caracteristici deosebite, în multe oraşe din lume, cum ar fi Londra, New York, Barcelona, Roma, Melbourne, Chicago sau Atena.

Ideea a pornit cu Open House London, fondat în 1992 de Victoria Thornton, care a fost înnobilată recent de Regina Elisabeta tocmai pentru fondarea Open House Worldwide.

Din Londra la Brisbane sau Buenos Aires, iubitorii de arhitectură aşteaptă cu nerăbdare momentul în care pot vizita cele mai spectaculoase construcţii din lume, inaccesibile altfel.

Casa colecţionarei Charlotte Bergman

Opulenţa aurită a Sălii de bal din Buenos Aires, tunelurile ascunse din Ierusalim sau cavernele celor mai mari gazometre din Europa sunt câteva dintre spaţiile excepţionale ce pot fi vizitate în această toamnă în timpul weekendului Open House.

Iniţiativa, care a ajuns la a 22-a ediţie, a căpătat dimensiuni globale, desfăşurându-se, la date diferite, în peste 20 de oraşe, celor deja amintite deja adăugându-li-se, de exemplu, Gdynia din Polonia sau Nicosia în Cipru.

Din 18 în 20 septembrie, locuitorii Oraşului Sfânt încearcă să păstreze o viaţă culturală activă. Cea de opta ediţie a Festivalului Open House invită publicul să viziteze case particulare şi edificii contemporane emblematice.

Prin acest Festival, Ierusalimul, marcat de amprenta Bauhaus, doreşte să demonstreze dinamismul lui arhitectural, aliind tradiţia cu modernitatea.

Colţ de interior din Casa Charlottei Bergman

Festivalul s-a născut aici în 2007 şi permite o mai bună cunoaştere a oraşului prin intermediul arhitecturii şi designului imobilelor, fie ele istorice sau avangardiste.

Clădirile emblematice ale oraşului, sinagogi, biserici şi chiar apartamente particulare, sunt deschise publicului timp de un weekend. Este vorba despre mai mult de 100 de clădiri, inaccesibile vizitatorilor în restul anului, de la cele din secolul al XIX-lea la construcţii din secolul XXI. Vizitele oferă informaţii despre tehnologiile curente folosite în construcţiile de pe vârful muntelui, care au suferit de multe ori furia cuceritorilor, dar şi despre arhitectura diferitelor epoci istorice ale Ierusalimului.

Va putea fi vizitat, de exemplu, Van Leer Jerusalem Institute, un minunat edificiu cu linii pure, plasat în mijlocul unui parc, de curând terminat de arhitecţii Bracha şi Michael Chyutin. Eminenţii arhitecţi israelieni au ştiut să traducă relaţia cu lumina şi cu natura a acestui edificiu destinat cercetătorilor în ştiinţe umaniste.

Van Leer Institute

Ierusalimul, care are o arhitectură omogenă, construcţiile trebuind să conţină 80 de procente de piatră locală, este un ansamblu bej-cretos care absoarbe razele soarelui şi scoate în relief vegetaţia luxuriantă, cu mulţi palmieri şi măslini.

În acest peisaj urban se disting construcţii contemporane, cum ar fi Domul alb al Sanctuarului Cărţii, care seamănă cu urcior răsturnat, conceput de arhitecţii Frederick Kiesler şi Armand Bartos, capodoperă a arhitecturii secclului al XX-lea. Nu poate fi omis Muzeul Israelului, din beton şi sticlă, care ascunde o comoară: Casa colecţionarei de renume internaţional Charlotte Bergman, cu colecţia sa de picturi semnate de Duffy, Rouault, Braque, cu sculpturi de Henry Moore, ceramică de Picasso şi mobilier conceput de Nelson şi Le Corbusier.

Casa arhitecţilor Lacey&Saltykov din Dawlish Avenue

De-a lungul a 3.000 de ani de istorie, Ierusalimul a fost de multe ori distrus şi reconstruit.

Leagăn al religiilor monoteiste, care atrage un mare număr de pelerini şi turişti, Ierusalimul este şi Pământul Promis, ceea ce a atras şi atrage încă, mai ales după înfiinţarea statului Israel în 1948 şi după Războiul de Şase Zile, numeroase persoane care doresc să se stabilească acolo. În consecinţă, dezvoltarea urbană este în creştere de la an la an. În afara celebrului zid din jurul Oraşului Vechi, construit de Soliman Magnificul, oraşul se întinde pe coline. De pe Muntele Măslinilor, unde se află Universitatea Mormonilor, până în vale există remarcabile modele de arhitectură contemporană.

Mii de viziatori vin în fiecare an în acest weekend Open House, pentru a vizita construcţiile, a afla povestea şi a descoperi structura lor, pentru a se întâlni cu arhitecţii.

Centrul comercial Gherkin

În Londra, în acest an, în 20 şi 21 septembrie, vor putea fi vizitate Foreign Office, Bank of England şi Centrul de Afacei Gherkin, Cheesegrater Tower semnat de Rogers Stirk Harbour and Partners, în total mai mult de 800 de locaţii.

Percepţia asupra oraşului s-a schimbat în ultimele două decade. Spaţiul public, inclusiv arhitectura peisagistică, este recunoscut acum ca o parte esenţială din viaţa cetăţii. Scopul Open House a fost tocmai de a atrage atenţia publicului asupra acestor spaţii, pentru a favoriza un dialog viitor asupra urbanisticii, pentru a inspira oamenii să ceară construcţii de calitate. În esenţă, un program educativ.

Cheesegrater din Londra

Anul acesta, lista edificiilor vizitate va cuprinde şi cele mai noi adrese, cum ar fi The Leadenhall Building, construită de renumiţii arhitecţi Rogers Stirk Harbour and Partners, un turn de birouri, cu o formă angulară, unul dintre cele mai vaste spaţii noi din City.

În strada Dawlish se află o Casă particulară premiată, realizată de proprietarii ei, arhitecţii Lacey şi Saltykov în 2012.

Folosită la Jocurile Olimpice din 2012 ca sală de gimnastică, Chobham Academy este folosită din 2013 ca şcoală pentru copiii între 3 şi 18 ani. Structura centrală este înconjurată de alte trei clădiri, dar şi de un parc şi locuri în care sunt amplasate sculpturi. Arhitecţii Allford Hall Monaghan Morris au proiectat şi un pod de cărămidă care leagă Academia de locurile de joacă din împrejurimi şi de pe cealaltă parte a Temple Mill Lane.

Chobham Academy

O spălătorie de la jumătatea secolului XX a fost reconvertită de Price & Gore Architects în Casă pentru un pictor cuprinzând un atelier şi o reşedinţă pentru un artist şi pentru familia sa.

Un obiectiv care atrage întotdeauna este noua clădire a Companiei de Ballet Rambert, proiectată de Allies and Morrison, care au fost premiaţi pentru această lucrare. Clădirea găzduieşte ateliere, apartamente şi, în partea superioară, birouri, o arhivă şi o sală de lectură.

Tema weekendului din acest an este Reveling, pentru că organizatorii şi-au propus să evidenţieze cum a evoluat mediul înconjurător construit din oraş, explorând rolul arhitecţilor, inginerilor şi designului contemporan în revitalizarea spaţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.