Zborul saudiților pe Heathrow

Fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită (PIF) va prelua o participaţie de 10% la Topco, firma care gestionează aeroportul londonez Heathrow, unul dintre cele mai importante hub-uri din Europa, la care este acţionar şi fondul suveran din Qatar (QIA), transmite Bloomberg.

Public Investment Fund (PIF) va deveni acţionar la Heathrow, ca urmare a deciziei grupului spaniol de infrastructură Ferrovial de a-şi vinde întreaga participaţie de 25% pe care o deţine la Topco pentru 2,37 miliarde lire sterline (trei miliarde de dolari).

Ferrovial a precizat că fondul francez de private equity Ardian va prelua o participaţie de 15%, iar PIF restul de 10%.

Cei doi noi investitori se vor alătura actualilor proprietari ai aeroportului Heathrow, printre care se numără emiratul Qatar, cu o participaţie de 20%, precum şi Caisse de depot et placement du Quebec, fondul suveran din Singapore (GIC) şi fondul american Alinda Capital Partners, fiecare din acestea cu o participaţie mai mică de 13%.

În ultimii ani, Public Investment Fund a devenit un mare investitor la nivel mondial după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a început să implementeze propria sa versiune a capitalismului de stat în regatul saudit. Fondul suveran PIF, care în 2022 a făcut parte dintr-un consorţiu ce a preluat divizia de turnuri de telefonie mobilă a Vodafone Group, şi-a propus să ajungă la active de 2.000 de miliarde de dolari în anul 2030. Asta ar face din PIF cel mai mare fond suveran din lume, un titlu care în prezent este deţinut de Fondul suveran al Norvegiei.

Aeroportul londonez Heathrow este o destinaţie importantă pentru zborurile spre şi dinspre regiunea Golfului Persic. Companii precum Emirates, Qatar Airways şi Etihad Airways PJSC au mai multe zboruri pe zi cu plecare şi aterizare pe Heathrow. În paralel, Arabia Saudită este într-un proces de extindere a industriei sale aeriene, în ideea de a atrage mai mulţi turişti şi mai multe afaceri în ţară. Recent, autorităţile saudite au înfiinţat Riyadh Air, o nouă companie aeriană care se va adăuga actualului transportator naţional Saudia.

În primele nouă luni ale acestui an, un număr de 59,4 milioane de pasageri au trecut prin aeroportul londonez Heathrow, în creştere cu 34,4% comparativ cu perioada similară din 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Pe vremea cand se bucurau de petrolul ieftin rusesc, englezii au realizat filmul „Arthur”, in care declarau (ca nu-i durea gura sa spuna), ca razboinicii regelui Arthur erau de origine rusa (cavaleri sarmati). Acum, cu aeroportul, treaba se complica mult, rivalitataea intre qatarezi si sauditi fiind de notorietate. Probabil vor scoate un „remake” in care regele Arthur va fi saudit si cavalerii sai vor fi qatarezi.

  2. @Bravos, Natiune !
    -va fi ca in „un yankeu la curtea regelui Arthur”
    cu dinamitare generala.

    Aparut in 1889, Un yankeu la curtea regelui Arthur este unul dintre cele mai citite romane ale lui Mark Twain. Opera literara MAJORA a literaturii americane, „ …
    -pune mana pe carte!

  3. @ maxtor
    Bravo, „malaxoare” !
    Asta cu „yankeu” era lectura obligatorie la calsele V-VIII.
    Oricum, fata de altii care pun mana pe carte numai daca este castigatore (atu), esti cu un bot de cal inainte.
    Totusi, ce legatura are postarea ta, cu ce am spus eu despre englezi ?????

  4. Sauditii sunt undeva la mijloc intre Est si Vest, ca pozitionare. Ar trebui sa termine definitiv cu investitiile in Vest, care sunt riscante. Oricand pot fi confiscate. Mai bine mergi pe o marja de profit mai mica, dar in siguranta. E o tampenie sa mai crezi azi in „accidentali”.

  5. @colegu’ de la 14:53:
    Vezi ca legenda lui King Arthur il situeaza pe acesta undeva in sec V-VI(nimic sigur, doar o legenda gen „Dracula”).
    Asa ca tovarasii lui Arthur puteau fi teoretic sarmati, dar in niciun caz rusi, care inca nu-si facusera intrarea in istorie.

  6. @ Vand dolari !
    Actiunea filmului „Arthur” se petrece pe vremea Imperiului Roman, cavalerii sarmati erau trimisi de adolescenti sub forma de tribut (cam cum erau copii din Tarile Romane, pentru a ingrosa randurile ienicerilor), iar strigatul lor de lupta era : RUS !!!
    Esti un alt comentator „of toppic”, care bate campii, fara nici o legatura cu ce am spus eu la 14:53 .

  7. @Rusine natiune:
    Strigatul de lupta al sarmatilor era rus?!
    Dar de unde stii tu asta istetule iubitor de legende?
    Si ce legatura avea acest lucru cu rusii care au aparut in istorie 400 ani mai tarziu?
    Sarmatii erau la origine triburi iranice, ori rusii se pare cacau alte origini, nu-i asa?
    Pune mana pe carte!

  8. @Rusine natiune:
    Strigatul de lupta al sarmatilor era rus?!
    Dar de unde stii tu asta istetule iubitor de legende?
    Si ce legatura avea acest lucru cu rusii care au aparut in istorie 400 ani mai tarziu?
    Sarmatii erau la origine triburi iranice, ori rusii se pare ca au alte origini, nu-i asa?
    Pune mana pe carte!

  9. Eu vorbeam de filmul Arthur, mai imbe.
    Vezi intai filmul si pe urma daca tot nu ai inteles ce am vrut sa spun eu, continua sa debitezi tampenii, ca sa vada forumul ce baiat cu cultura istorica esti tu.

  10. Sau mai degraba, vrei sa vada forumul cultura ta cinematografica.
    Du-te de te trezeste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.