Zilele Europene ale Operei

Zilele Europene ale Operei se vor desfăşura în acest an în perioada 12-13 mai pe întregul continent. Manifestarea va fi marcată prin spectacole de operă, dar şi prin numeroase evenimente conexe, scopul comun fiind promovarea artei lirice în rândul unui public cât mai divers.

Pentru că tema din acest an a acestei manifestări este “PASIUNEA”, revista online de cultură AgentiaDeCultura.Com împreună cu Opera Naţională Bucureşti şi cu Asociaţia „Friends of Opera” vor încerca să aducă pasiunea pentru artele spectacolului muzical mai aproape de tânăra generaţie, prin organizarea unor întâlniri între artiştii Operei Naţionale Bucureşti şi elevii claselor gimnaziale şi de liceu din Bucureşti.

Astfel, vineri, 11 mai, mezzosoprana Oana Andra, dirijorul Vlad Conta, mezzosoprana Maria Jinga, tenorul Hector Lopez, mezzosoprana Antonela Bârnat şi regizorul Ştefan Neagrău vor discuta despre splendorile artei lirice, precum şi despre spectacolele stagiunii 2012 – 2013, împreună cu elevii de la Şcoala „Elena Văcărescu” din sectorul 1, Liceul „George Coşbuc” din sectorul 2, Liceul „Dante Aligheri” din sectorul 3, Şcoala nr. 81 din sectorul 4, Liceul „Gheorghe Lazăr” din sectorul 5, dar şi cu elevii Liceului „Eugen Lovinescu” din sectorul 6. Cu această ocazie, elevilor participanţi li se vor oferi bilete gratuite la spectacolele Operei Naţionale Bucureşti.

Pentru că ediţia din acest an a “Zilelor Europene ale Operei” îşi propune şi utilizarea noilor tehnologii – new media – pentru crearea unei legături între toate ţările participante, elevii vor fi cei care vor oferi la sfârşitul întâlnirii cu artiştii ONB propriile lor definiţii despre “Pasiune”, tema evenimentului din acest an. Aceste definiţii, împreună cu instantanee foto din cadrul acestor întâlniri, se vor constitui într-un material multimedia prezentat ulterior pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti.

Harap Alb, un încântător spectacol pentru copii

Zilele Europene ale Operei reprezintă o iniţiativă a asociaţiei “Opera Europa” împreună cu RESEO, în parteneriat cu “La Reunion des Operas de France”, “Opera XXI” din Spania şi “National Opera co-ordinating Committee”, din Marea Britanie.

AgentiaDeCultura.Com este un concept ce va fi lansat chiar în data de 11 mai 2012, cu ocazia acestui eveniment, concept ce include apariţia revistei online de cultură “AgentiaDeCultura.Com”. Scopul revistei îl reprezintă reflectarea vieţii culturale printr-o abordare obiectivă şi atractivă, dar şi susţinerea şi promovarea valorilor culturii româneşti prin intermediul unor evenimente speciale.

Asociaţia „Friends of Opera” reuneşte iubitorii de operă din România în jurul unei idei de suflet: Opera trăieşte prin dragostea publicului său. Asociaţia „Friends of Opera” a fost înfiinţată de 18 iubitori ai genului liric, convinşi că prezentul Operei are nevoie de catalizarea tuturor eforturilor şi energiilor pentru a asigura viitorul primei scene lirice a ţării.

Luminiţa Arvunescu, realizatoarea emisiunii „Seara de operă” de la Radio România Muzical, a pregătit în 12 mai o ediţie specială.

Scopul Zilelor Europene ale Operei este atragerea unui public nou în sălile de spectacol. Anul acesta, nu mai puţin de 80 de teatre participă la proiect, printre ele şi ONB, care propune în zilele de 12 şi 13 mai spectacole la care există facilităţi speciale de acces.

Sâmbătă, 12 mai, este programat „Don Giovanni” de Mozart, o coproducţie ONB – Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – Universitatea Naţională de Arte.

Duminică, 13 mai, copiii sunt invitaţi la spectacolul „Cutia cu jucării” de Claude Debussy, iar seara va avea loc o Gală de balet.

Despre implicaţiile proiectului i-au vorbit Luminiţei Arvunescu Cătălin Ionescu Arbore, directorul Operei Naţionale Bucureşti, Gilda Lazăr, preşedinta asociaţiei „Friends of Opera”, Luana Ungureanu, revista online „Agenţia de cultură”, Anda Tăbăcaru Hogea, regizorul spectacolului „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart pus în scenă în 12 mai, şi Alin Gheorghiu, coregraful Galei de balet programate în 13 mai.

Ediţia specială a „Serii de operă” poate fi ascultată sâmbătă, 12 mai, de la ora 19.00. Emisiunea este preluată şi de Radio România Cultural.

Spectacole pe care n-ar trebui să le rataţi

Madama Butterfly

„La fille mal gardée” („Fata prost păzită”) de John Lanchbery şi Ferdinand Hérold, transmisiune HD de la “Royal Opera House Covent Garden” din Londra, poate fi vizionat miercuri, 16 mai, ora 21.30, în Sala Studio. Coregrafia îi aparţine lui Sir Frederick Ashton, cu Steven McRae (Colas) şi Roberta Marquez (Lise). La pupitrul Orchestrei, Barry Wordsworth.

„Iubire, magie şi alte iluzii în «Elixirul dragostei» de Gaetano Donizetti”, conferinţă interactivă pentru tineri în cadrul programului „De ce mergem la operă”, are loc joi, 17 mai, ora 19.30, cu câteva zile înainte de premiera operei. Conferinţa are ca subiect opera lui Gaetano Donizetti. Moderator: Tiberiu Soare.

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” îşi invită publicul la o seară specială de “Muzică Vieneză”, dedicată valsului! Sunteţi aşteptaţi la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti în atmosfera unui bal vienez în care muzica de calitate se împleteşte cu rafinamentul civilizaţiei europene, vineri, 18 mai, ora 19.30.

„Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, un spectacol de operă aniversar Lucia Stănescu, în limba italiană, poate fi vizionat sâmbătă, 19 mai, ora 19.00. În Ţara Soarelui Răsare, frumoasa gheişă Cio-Cio-San se îndrăgosteşte de locotenentul american Pinkerton. Acesta îi împărtăşeşte dragostea, dar această alianţă nu este văzută cu ochi buni de către familia fetei. Opera „Madama Butterfly” înseamnă mai mult decât o poveste de dragoste. Ea vorbeşte şi despre ciocnirea a două civilizaţii, cea occidentală şi cea orientală. Despre „Madama Butterfly” compozitorul Giacomo Puccini spunea că este cea mai bună operă a sa.

„Harap-Alb” este un minunat poem coregrafic pentru copii. Voinicii lui Harap-Alb se adună la Opera Naţională Bucureşti într-o misiune importantă, aceea de a câştiga pentru prietenul lor mâna fiicei Împăratului Roşu. Ei trebuie să treacă mai multe piedici şi să ţină piept intrigilor Spânului cel rău, totul într-o suită de dansuri în coregrafia Mariei Popa.

Duminică, 20 mai, ora 11.00, în Sala Studio.

Premieră! „L’Elisir d’amore” („Elixirul dragostei”) de Gaetano Donizetti, spectacol de operă în limba italiană.

Există oare o substanţă miraculoasă care, strecurată persoanei iubite, să o facă să se îndrăgostească? Puteţi afla în noua premieră a Operei Naţionale Bucureşti, „Elixirul dragostei”! Capodoperă a compozitorului Gaetano Donizetti, opera este o comedie spumoasă despre un tânăr care recurge la orice mijloace pentru a-şi convinge prietena să-l iubească. Noua producţie este pusă în scenă de regizorul italian Marco Gandini, iar scenografia aparţine Adrianei Urmuzescu. Duminică, 20 mai, ora 18.30.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.