Ziua în care a murit unionismul

Duminică la prânz, după o amplă campanie de promovare pe internet, a avut loc în capitala Moldovei un miting al unioniştilor de la Chişinău, care s-a vrut a fi o mişcare de protest faţă de fraudarea alegerilor din 13 noiembrie, protest ce s-a dovedit a fi un fiasco. Anunţat cu surle şi trâmbiţe pe internet, liderii mişcării Tinerii Moldovei sperau să scoată în stradă mii, chiar zeci de mii de oameni, într-un amplu protest, ce venea să fure electoratul Maiei Sandu, nemulţumit de rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin din Republica Moldova. În realitate, la meeting au participat cel mult cinci sute de persoane, cu tot cu presă şi poliţişti îmbrăcaţi în civil, iar momentul cel mai trist al întregii manifestaţii a fost când, de la portavoce, un organizator cerea să strige “Unire”, apel la care au răspuns cel mult treizeci de persoane. Acţiunea de duminică, pregătită în prealabil cu o campanie de dezinformare în care liderul unionist George Simion se vedea ameninţat cu închisoarea, a fost un eşec total, pentru că cetăţenii moldoveni s-au prins de capcana în care urmau să fie atraşi, în sensul că participarea lor la un meeting de invalidare a alegerilor urma să fie folosită de către unionişti pentru a-şi spori credibilitatea. S-a dovedit, astfel, că tentativa unioniştilor de a cuantifica rezultatul Maiei Sandu ca fiind unul pro-unionist a eşuat. Prin acţiunea de ieri şi de luni, ziua imediat după alegeri, unioniştii lui George Simion au vrut să “fure” voturile Maiei Sandu, cum de altfel pe internet promovau ideea că voturile Maiei Sandu vin de la unionişti. Or, în realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Cel care a venit cu acest gând a fost însuşi Anatol Ursu, liderul mişcării Tinerii Moldovei, care, de la portavoce, s-a plâns de slaba prezenţă a moldovenilor la meetingul organizat de el, invocând faptul că moldovenii s-au speriat de drapele şi alte elemente de acest gen, făcând trimitere la acţiunea de luni, când tot el împreună cu membrii PDM tineret fluturau în faţa CEC-ului moldovenesc un imens steag românesc. Tot Ursu a ajuns la concluzia că “Moldova îl merită pe Dodon ca preşedinte”, referindu-se la slaba participare la acest meeting, dar invocând numeroasele acţiuni de protest care aveau loc la aceeaşi oră în marile oraşe ale Europei, unde moldovenii plecaţi la muncă protestau. În rândul moldovenilor a apărut de câteva zile o “zaibire” (scârbă) de tot ce înseamnă România şi unionism, iar de vină pentru asa este însuşi preşedintele României, care, fără să aştepte decizia instanţelor de la Chişinău, s-a grăbit să-l valideze pe Igor Dodon ca preşedinte al Moldovei şi să-şi exprime încrederea că parcursul european al acestei ţări va continua, în condiţiile în care, pentru basarabeni, devine din ce în ce mai clar că o Moldovă cu Dodon preşedinte se îndreaptă mai degrabă spre Tamojnîi Saiuz (Uniunea Vamală), şi nicidecum nu înseamnă o continuare a drumului european al acestei ţări.

Cineva, într-un comentariu la ultimul editorial, mă întreba într-o notă ironică ce nu a înţeles preşedintele Iohannis din situaţia din Moldova. Or, pentru toată lumea de aici a devenit clar că Igor Dodon şi-a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2018, alegeri ce se vor desfăşura în preajma zilei de 1 decembrie, când vom aniversa centenarul Marii Uniri. Atunci, filo-rusul, aşezat la tribuna prezidenţială şi însuşindu-şi mesajul anti-oligarhic, va înhăţa şi parlamentul republicii. Din acel moment, Basarabia nu va mai avea nici o treabă cu România pentru o altă sută de ani. Iată, domnul meu, ce nu a înţeles turistul numărul unu al României, Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.