Adrian Năstase, aviz pozitiv pentru eliberarea condiționată din închisoare

Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen. Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat. Năstase ar putea fi eliberat în februarie.

Decizia finală aparține însă judecătorilor. Năstase trebuie să se prezinte în fața unei instanțe de judecată care va decide dacă va fi eliberat sau nu condiționat.

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a declarat că, miercuri, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat acesta şi a dat aviz favorabil.

Potrivit acestuia, membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Avocatul a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Avocatul a precizat totodată că avizul favorabil pentru eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar va fi analizat de judecător, o decizie a instanţei putând fi dată spre sfârşitul lunii ianuarie.

Ion Cazacu a precizat totodată că dacă hotărârea instanţei nu va fi favorabilă, aceasta poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu încă trei zile. Decizia poate fi atacată și de procurori.

Potrivit legii, Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat după ce petrece 8 luni în închisoare pentru că are peste 60 de ani.

Fostul premier a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în vara anului trecut în dosarul „Trofeul Calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie.

UPDATE  Eliberarea condiționată, discutată pe 12 februarie

Judecătoria Sectorului 4 a stabilit pentru 12 februarie discutarea solicitării de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase, după ce acesta a primit aviz favorabil din partea Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava. Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sectorului 4, Cristina Maria Cristea, a declarat pentru Agerpres că avocaţii au depus o cerere de preschimbare a termenului de judecată. 

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat, în cadrul unei emisiuni tv, că a depus cererea de preschimbare a termenului de judecată, deoarece, dacă dosarul se va discuta în luna februarie, atunci nu s-ar mai ţine cont de toate zilele câştigate de Adrian Năstase ca urmare a prestării unei activităţi intelectuale în penitenciar şi ar fi pierdute şi cele şapte zile, cât a stat internat în spital.

„Eu cred că ne vom aştepta la o soluţie favorabilă. Termenul prevăzut de lege a fost împlinit, referatul Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava conţine aprecieri absolut pozitive şi elogiative cu privire la domnul Adrian Năstase, cu privire la modul în care a respectat regulile. Chiar ieri Adrian Năstase a avut o prelegere în faţa a mai multor persoane condamnate cu privire la aspecte de natură legislativă. Eu cred că o asemenea propunere a Comisiei va fi greu de respins”, a mai spus Ion Cazacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.