Câmpeanu: România este dată ca exemplu în toate ţările din UE

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a vorbit marţi de spre auditul Curţii de Conturi a României care a relevat existenţa unor erori şi fraude în sistem privind accesarea de ajutoare sociale de către persoane care nu aveau acest drept.

Este vorba despre şase milioane de euro determinate de Curtea de Conturi ca fiind plătite necuvenit de Ministerul Muncii, despre care însă ministru spune că ar reprezenta doar 0,3% din totalul sumelor plătite.

Astfel, Câmpeanu dă România ca exemplu şi spune că este un model în Uniunea Europeană pentru siguranţa sistemului de asistenţă socială.

“Nu se poate vorbi la un moment dat despre o sumă oarecare, pentru că fiecare an se închide cu un sold, cu un debit rămas de recuperat. Pe parcursul anului, se descoperă o serie de alte debite care se recuperează şi, la sfârşitul anului, rămâi din nou cu un sold care rămâne de recuperat în perioada următoare. Cifra de 38% care a fost scrisă în raport (al Curţii de Conturi – n. r.) este la data încheierii procesului verbal, care a fost la mijlocul anului 2013. Până la sfârşitul anului, probabil că banii au fost recuperaţi. Vreau să vă spun că această cifră reprezintă 0,3% din sumele plătite şi noi suntem daţi ca exemplu în toate ţările din UE pentru siguranţa sistemului. Chiar în luna mai, cred, o să mergem în Croaţia, să prezentăm sistemul şi modul în care noi am ajuns la această cifră atât de bună. În general, se acceptă un procent între 3 şi 5% de erori în sistem”, a explicat Mariana Câmpeanu, la România TV.

Aceasta a precizat că, la sfârşitul anului 2011, nu au existat decât în jur de opt milioane lei datorii pentru că până în 2012 nu s-a făcut niciodată o încrucişare de baze de date pentru a vedea dacă oamenii declară corect sau nu.

”Începând cu iulie 2012, am început să încheiem protocoale cu ANAF, cu Casa de Pensii, cu Agenţia de Şomaj, astfel încât, prin încrucişarea de date, să-i descoperim pe cei care au accesat ajutoare sociale şi nu aveau dreptul. Vă spun că, pe parcursul anului 2012, s-au constatat debite de 105 milioane de lei şi s-au recuperat peste 93 de milioane de lei, deci mult mai mult decât a rămas şi a constatat Curtea de Conturi în momentul controlului. Este un proces care se desfăşoară continuu”, a mai spus ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.