Guvern: Impozit de 85% pentru cumpărătorii de drepturi litigioase

Premierul Ponta afirmă că au fost identificaţi 1.000 de cumpărători de drepturi litigioase care nu mai pot fi însă impozitaţi. Spitalele, şcolile se retrocedează în natură, dar nu-şi schimbă destinaţia timp de 20 de ani. Cotidianul.ro propune un amendament la legea aflată pe masa guvernului.

Impozit de 85% pentru „samsarii” care încă n-au încasat banii

Guvernul a finalizat legea privind retrocedările/restituirile şi îşi va angaja răspunderea în parlament pe acest act normativ pe 26 martie a.c. S-a renunţat la data de 19 martie, pentru că între timp proiectul de lege va fi trimis şi la CEDO pentru a fi văzut de către experţii acestei instanţe. Cum textul proiectului legii încă nu a apărut încă pe site-ul ANRP, utilizăm doar informaţiile date de premier în şedinţa de guvern.

Una dintre noutăţile legii o reprezintă impozitarea cu 85% a cumpărătorilor de drepturi litigioase (persoane care au cumpărat de la foştii proprietari sau moştenitorii lor dosarele de restituire sau despăgubire – n.a.). Impozitul de 85% va fi aplicat pentru profitul obţinut de către cumpărătorii de drepturi litigioase, profitul fiind calculat astfel: diferenţa dintre valoarea despăgubirii (sau imobilului restituit în natură) şi suma plătită fostului proprietar sau moştenitor. Numai că, atenţie, vor fi impozitaţi doar acei cumpărători de drepturi litigioase care au dosar în lucru la ANRP, nu şi cei care au obţinut deja imobile prin restituire sau despăgubiri în bani sau acţiuni, pentru simplul motiv că aceştia s-au aflat sub incidenţa altei legislaţii, iar conform sistemului de drept, noua lege nu poate produce efecte retroactiv. Chiar şi aşa se poate spune că se forţează uşor regulile de drept, în special pentru cei în cauză care au dosarele soluţionate dar nu au intrat încă în plată.

Premierul Ponta a declarat că există 1.000 de cumpărători de drepturi litigioase (el îi numeşte „samsari”) care au beneficiat de legislaţia care va fi abrogată odată cu apariţia noii legi. „26.000 de proprietari sau urmaşii lor au primit în jur de 6,5 miliarde de lei, iar 1.000 de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde lei”, a precizat miercuri Victor Ponta.

Cine intră sub incidenţa viitoarei legi

În primul rând trebuie să menţionăm cine sunt persoanele care intră sub incidenţa viitoarei legi: este vorba doar de acele persoane care au depus, în termenele stabilite de legile anterioare, notificări pentru recuperarea proprietăţilor. Practic, noua lege nu mai acordă un acordă o repunere în termen. (Această procedură este discutabilă, pentru că de regulă, când apare o legislaţie nouă, există şi repuneri în termen. Se merge pe presupunerea că nu ar mai exista persoane care să nu fi depus notificări. Nu este exclus ca această ipoteză să fie corectă.)

Dar şi în cazul persoanelor care intră sub incidenţa viitoarei legi, presupunem că există diferenţieri. Sunt două categorii: cea cu dosare nesoluţionate şi cea cu dosare soluţionate, dar care nu au apucat să intre în plată.

Conform datelor de pe site-ul ANRP (date valabile până la 31 decembrie 2011), avem următoarea situaţie:

Pe Legea 10/2001: Din totalul de 202.114 notificări, au mai rămas de soluţionat 76.603, din care: 1. notificări nesoluţionate – 53.114; 2. notificări direcţionate – 23.489.

Pe legile funciare: Din totalul celor 63.308 dosare înaintate ANRP de către prefecturi, un număr de 24.850 au fost reţinute şi înregistrate iar un număr de 15.133 dosare au fost soluţionate prin emiterea deciziei.

Ce prevede viitoarea lege

Conform declaraţiilor premierului, se aplică în primă instanţă principiul restituirii în natură. Evident, restituirea în natură se va face doar în situaţiile în care mai există intacte imobilele şi/sau terenurile notificate. Dar, atenţie, există restricţii pentru unele imobile şi iată ce a spus premierul Ponta: „Se restituie în natură şcoli, spitale şi instituţii de cultură, dar cu obligaţia din partea proprietarului ca timp de 20 de ani să nu schimbe destinaţia imobilului”. Premierul a mai precizat că a instituit acest termen pentru a da posibilitatea ca în 20 de ani să se construiască imobile pentru instituţiile respective. Practic, respectivele instituţii urmează să plătească chirie şi alte drepturi către proprietarii care vor reintra în posesia lor. (În mod normal, legea ar trebui să prevadă că în situaţia în care o şcoală, un spital etc. se mută într-un sediu nou într-un termen mai scurt de 20 de ani, atunci proprietarul dobândeşte drepturi depline asupra la data mutării.)

Cine nu mai poate obţine restituire în natură va obţine despăgubiri în bani sau echivalent. „Al doilea principiu, acolo unde nu se mai poate restitui în natură, pe baza unui sistem de puncte similar cu cel aplicabil în acest moment de către notari pentru evaluarea imobilelor, practic, se emit toate titlurile, după care, într-o perioadă – aici trebuie să discutăm din nou, Ministerul de Finanţe, mai optimist decât mine, spune că se poate chiar într-o perioadă de 7 ani, să restituim în numerar ceea ce nu se poate restitui în natură”, a precizat Victor Ponta.

Sistemul ar fi următorul: imobilul, sau terenul care nu mai există, este evaluat conform grilei notariale – se renunţă astfel la evaluarea conform standardelor internaţionale – şi se acordă puncte (un punct = egal 1 leu) valorice care urmează să acopere valoarea fostei proprietăţi.

Cum vrea guvernul să scape de imobilele RA-APPS

Cei care obţin puncte valorice mai au şi soluţia participării la licitaţii pentru imobile (ANRP urmează să constituie un fond de imobile ce aparţin statului şi care urmează să fie utilizate pentru o restituire alternativă în natură). Aici credem că este o găselniţă a guvernului de a scăpa de imobilele ce aparţin de RA-APPS. Premierul Ponta a afirmat zilele trecute că o decizie a CCR nu permite înstrăinarea acestora decât prin licitaţie. Se pare că fondul de imobile va fi alimentat în special de la RA-APPS. Un beneficiar al punctelor valorice care nu câştigă o licitaţie mai poate – cel puţin aşa scrie în draftul aflat în posesia redacţiei cotidianul.ro – participa la maxim alte două licitaţii, iar în cazul în care nu câştigă, atunci trece în categoria celor care urmează să fie despăgubiţi în bani.

Propunere de amendament

Cotidianul.ro propune un amendament la legea pentru care guvernul urmează să îşi angajeze răspundere. Ne referim în special la regimul punctelor valorice. Viitoarea lege trebuie să precizeze expres interzicerea oricărei tranzacţii a punctelor valorice. Dacă în lege nu va exista o astfel de prevedere, atunci, cei numiţi de către Victor Ponta drept „samsari” îşi vor vedea liniştiţi de treaba lor şi nici nu vor putea fi impozitaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.