Retrocedările din Timişoara şi salvarea monumentelor istorice – pioneze pentru fotoliul primarului Robu

Timişoara este singurul oraş din România care a declanşat o campanie de recuperare şi restaurare a monumentelor istorice. Numai că această campanie nu aparţine primarului, ci unei echipe iniţate de viceprimarul Traian Stoia.

De aici şi scandalul politic. În vreme ce Robu a rămas blocat în promisiunea că pe el nu îl ”interesează trecutul” (adică felul în care au fost retrocedate clădirile istorice ajunse în proprietatea mafiei ţigăneşti), Traian Stoia, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor statului, a luat la puricat toate retrocedările clădirilor vechi din Timişoara. Comisia a ajuns repede la capătul firului, adică la funcţionari din primăria condusă cândva de Gheorghe Ciuhandu. Spre surprinderea multora, au apărut şi primele recuperări de clădiri dobândite ilegal. În acelaşi timp, Comisia de protecţie a monumentelor istorice a început campania de reconsiderare a acestora. Au fost amendaţi proprietarii care nu-şi întreţin monumentele, inclusiv instituţii ale statului care funcţionează în clădiri monumente istorice deteriorate, şi au fost sancţionate firme ale unor oameni de afaceri cu pretenţii. Pentru neglijenţă şi nerespectarea Legii 422/18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice au fost amendate şi instituţii ale statului, precum şi firme aparţinând lui Ion Ţiriac sau lui Ovidiu Tender.

Altă clădire de patrimoniu ajunsă pe mâna investitorului Ion Ţiriac

Piaţa Traian

Centrul vechi al Timişoarei a fost curăţat de aparate de aer condiţionat lipite ca nişte frigidere abandonate pe toate faţadele clădirilor de patrimoniu. Toate casele recuperate fraudulos au devenit subiectul unei investigaţii documentate, fapt care a stârnit în oraş o mare agitaţie. Pe neaşteptate, Nicolae Robu, cel care se lăuda cu dezinteresul său pentru trecut (este vorba de cele petrecute în timpul mandatelor Gheorghe Ciuhandru!?), s-a simţit ofensat şi ignorat şi a declanşat la rândul său o operaţiune de blocare a Comisiei pentru protejarea monumentelor istorice şi a viceprimarului Traian Stoia. Aşa a apărut războiul între tele-primarul Nicolae Robu şi viceprimarul pornit la descâlcirea recuperărilor imobiliare frauduloase. Robu contra Stoia, adică reabilitarea monumentelor istorice contra fiţelor de primar liberal ajuns pe locul al doilea în oraşul care s-a zbătut să scape de Gheorghe Ciuhandru.

Proprietatea lui Tender, Moara cu aburi

Sinagoga

Inventarul clădirilor istorice abandonate sau deteriorate din Timişoara este mai lung decât coafura preţioasă a tele-primarului (principala activitate de edil a lui Nicolae Robu constă mai ales din întâlnirea cotidiană a ziariştilor locali şi din frumos coafatele sale apariţii televizate). Mai nou, Nicolae Robu a hotărât să se afirme şi el în domeniul monumentelor istorice, iniţiind o hotărâre de consiliu în baza căreia 10 clădiri din Timişoara vor fi restaurate pe banii municipalităţii. Dar a ascuns tuturor lista clădirilor care vor fi refăcute pe banii localnicilor. Trebuie spus încă un lucru. Că atunci când merge la partidul său, primarul Robu se duce la sediul PNL Timiş, aflat într-o clădire istorică în stil Gaudi. Unii istorici chiar susţin că deteriorata clădire în care s-ar afla sediul PNL Timiş ar fi proiectul celebrului arhitect Antoni Gaudi. Adică un monument deteriorat, ignorat, exploatat în bătaie de joc şi ferit de interesul turiştilor.

Str. Ştefan cel Mare, proprietar Primăria Timiş

Publicăm astăzi câteva dintre ”perlele” arhitectonice ale Timişoarei, decăzute în mandatele Ciuhandu şi Robu, şi pentru reconsiderarea şi restaurarea cărora o echipă de timişoreni a început bătălia care stă la baza scandalului politic din oraş, dar şi la revărsarea de vanităţi (la primar) şi temeri de recuperare (la mafia ţigănească).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 283 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.