Vuelta 2013: un „război” italo – spaniol

A început Turul ciclist al Spaniei, ediţia nr.68 – „Vuelta 2013”. Câştigătorul Turului Italiei, Vicenzo Nibali, vrea să facă „dubla” în acest an. Doi spanioli şi un alt italian atacă şi ei „tricoul roşu”.

Nibaldi vs „Purito” şi Alejandro

Considerată ca fiind a treia mare competiţie ciclistă din lume, după Turul Franţei şi Turul Italiei, Turul Spaniei (Vuelta) a ajuns la ediţia cu numărul 68. S-au consumat deja două etape, prima fiind cea de contratimp pe echipe. Din start bătălia pentru „tricoul roşu” (în Vuelta, liderul din clasamentul general şi evident şi câştigătorul competiţiei poartă „tricoul roşu”, spre deosebire de Turul Franţei – şi cele mai multe competiţii pe etape -, unde liderul poartă „tricoul galben” şi de Turul Italiei unde avem „tricoul roz”) se anunţă a fi una între rutieri italieni şi spanioli. Italianul Vicenzo Nibali (Astana Pro Team), câştigătorul Turului Italiei în 2013, spaniolul Alejandro Valverde (Movistar Team) – locul 8 în Turul Franţei, spaniolul Joaquim „Purito” Rodriguez (Katusha Team) – locul 3 în Turul Franţei şi italianul Michele Scarponi (Lampre-Merida) – locul 4 în Turul Italiei sunt principalii favoriţi pentru câştigarea competiţiei, ultimul având însă dezavantajul că are coechipieri modeşti. Exista şi un al 5-lea mare favorit, spaniolul Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) – loc 12 în Turul Italiei, dar el a pierdut 3,41 minute în etapa a II-a şi este greu de crezut că va putea recupera, chiar dacă mai sunt 19 etape în cursă. Nu trebuie însă ignoraţi şi alţi rutieri de „clasament general” prezenţi în cursă. Ne referim în special la Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) şi Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi).

„Istoria” etapei a II-a s-a scris pe ultimii 2 km, pe o căţărare de categoria I. În timp ce plutonul rula „fără probleme” după „înghiţirea” a 3 evadaţi care au dat la un moment dat emoţii cu cele 13 minute de avans luat, Leopold Konig de la Team Netapp Endura – alături de Caja Rural şi Cofidis, a treia echipă din categoria UCI Professional Continental care a primit „wild card” pentru această competiţie – atacă surprinzător şi rulează spre victoria de etapă. Plutonul nu a reacţionat, dar după Konig au plecat Nick Roche, Daniel Moreno şi Domenico Pozzovivo, cei trei reuşind să îl depăşească în ultima sută de metri.

Etapa a însemnat un eşec răsunător pentru Samuel Sanchez, deşi acesta era cotat între favoriţii cerţi ai competiţiei. Sanchez avea şi un motiv în plus să „tragă” tare în Vuelta, pentru a prinde un contract onorabil în 2014, echipa sa, Euskaltel Euskadi, urmând să se desfiinţeze în luna noiembrie. Dar Sanchez a pierdut în ultimii km contactul cu plutonul şi deşi a făcut eforturi mari să revină, nu a reuşit, fiind la 3,41 minute de lider. Un alt rutier de clasament general şi care intra şi el în calculele pentru podium, Sergio Henao (Team Sky), a pierdut şi el contactul şi se află la 2,49 minute de locul 1. De asemenea, Carlos Betancur (Ag2r-La Mondiale) considerat şi el un posibil ocupant al unui loc pe podium se află la peste 11 minute de lider, deci pentru el Vuelta este terminată.

Tricoul roşu este îmbrăcat de Vicenzo Nibali, care fructifică în acest moment excelentul timp de la contratimpul pe echipe.

Clasament etapa a II-a: Pontevedra/Baiona Alto Do Monte Da Groba (177,7 km)

  1. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 4:37:09
  2. Daniel Moreno (Katusha Team) + 2
  3. Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale) + 6
  4. Leopold Konig (Team Netapp – Endura) + 11
  5. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 12

Clasament general – „tricoul roşu”

  1. Vicenzo Nibali (Astana Pro Team) – 5:07:22
  2. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) + 8”
  3. Haimar Zubeldia (RadioShack Leopard) + 10”
  4. Chris Horner (RadioShack Leopard) + 10”
  5. Robert Kiserlowski (RadioShack Leopard) + 10”
  6. Rigoberto Uran (Sky Procycling) + 22”
  7. Ben Hermans (RadioShack Leopard) + 27”
  8. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 27”
  9. Rafal Majka (Team Saxo-Tinkhoff) + 32”
  10. Roman Kreuziger (Team Saxo-Timkhoff) + 32

Clasamentul pe puncte – „tricoul verde”

  1. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 25 puncte
  2. Daniel Moreno (Katusha Team) – 20 puncte
  3. Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale) – 16 puncte

Clasament căţărători – „tricoul alb cu buline albastre”

  1. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 25 puncte
  2. Daniel Moreno (Katusha Team) – 20 puncte
  3. Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale) – 16 puncte

Clasamentul combinat (general+căţărători) – „tricoul verde auriu”

  1. Nick Roche (Team Saxo-Tinkhoff) – 4 puncte
  2. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 20 puncte
  3. Leopold Konig (Team Netapp – Endura) – 20 puncte

Clasament general pe echipe

  1. RadioShack Leopard – 14:22:18
  2. Team Saxo-Tinkhoff + 8”
  3. Team Netapp-Endura + 46”
  4. Astana Pro Team + 1:00”
  5. Belkin Pro Cycling + 1:03”

Contratimp echipe

  1. Astana Pro Team – 20:59
  2. RadioShack Leopard + 10”
  3. Omega Pharma-Quick Step + 16”
  4. Sky Pro Cycling + 22”
  5. Movistar Team + 29”

Casetă tehnică

  • „Vuelta 2013”: ediţia nr.68
  • Lungime traseu: 3.358,9 km
  • Etape: 21; (13 – montane şi mediu montane, 6 – plat, 1 contratimp individual, 1 contratimp echipe)
  • Căţărări: 41; (3 – categorie specială, 14 – categoria I-a, 5 – categoria a II-a, 19 – catgoria a III-a.)
  • Echipe: 22 (19 – UCI Pro Tour; 3 – UCI Professional Continental)
  • Rutieri: 198 (fiecare echipă = 9 rutieri)
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.