A început Festivalul „Bucureştii lui Caragiale”

La ediţiile trecute, organizatorii au dorit ca în fiecare an să aducă lumea teatrului cât mai aproape de public şi să prezinte manifestări artistice de cea mai înaltă calitate. Şi anul acesta vine cu noutăţi. Trupelor şi teatrelor bucureştene pe care le aplaudaţi şi îndrăgiţi li s-au alăturat instituţii de cultură din ţară şi din străinătate. În ceea ce priveşte piesele jucate, aşa cum îi stă bine unui festival aflat deja la a IV-a ediţie, numărul lor a crescut de la un an la altul, şi numele mari pe care le veţi urmări sunt din ce în ce mai sonore.

„Oraşul nostru este un loc care abundă în istorie şi cultură, în care domnesc diversitatea şi contrastul, dar căruia nu-i lipseşte eleganţa şi rafinamentul. Centrul Vechi, încărcat de istorie, este acum inima Bucureştiului. Lucrările de conservare, modernizare şi restaurare întreprinse până acum sunt un prim pas pentru a aduce la viaţă şi la nivel european acest loc. Vă invit să vizitaţi acest puls al «Micului Paris», afirma primarul Bucureştiului, Sorin Mircea Oprescu.

De ce un Festival „Bucureştii lui Caragiale”?

Capitala României este, fără îndoială, un oraş suficient dotat şi echipat, pentru a susţine arta spectacolului pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, teatrele intră timp de trei luni, din iunie până în septembrie, într-o prelungită vacanţă.

Vara, pe timpul zilei, în Bucureşti, sunt temperaturi caniculare. Pe seară, când vremea se mai răcoreşte, mulţi dintre cei două milioane de cetăţeni ar vrea să iasă din casă. Pe lângă obişnuitele terase şi parcuri, numeroşi oameni şi-ar dori să vizioneze un spectacol de teatru sau un spectacol cultural gratuit. Credem că arta „se degustă” ca un vin vechi, înainte de a deveni hrană indispensabilă pentru suflet. De aceea vă poftim să gustaţi cu nesaţ din spumoasa producţie teatrală a ediţiei a IV-a a Festivalului ”Bucureştii lui Caragiale”.

Vă vor încânta zâmbetul coniţelor şi demoazelelor elegante, purtat pe chipul fraged al tinerelor şi talentatelor actriţe, ale căror costume completează tabloul epocii apuse, au readus amorul în privirile calde şi jucăuşe ale cavalerilor. Scenetelor şi pieselor de teatru renumite scrise cu peste o sută de ani în urmă le-au fost alăturate cu mândrie scenarii ale regizorilor contemporani. Prin priceperea, imaginaţia şi condeiele acestora, de a arăta realitatea actuală aşa cum este ea, se continuă tradiţia actului dramaturgic.

Acest festival seamănă, întrucâtva, cu turneele de fotbal amicale, când marile echipe joacă alături de cele de junior sau din eşaloanele inferioare, pentru ca marii antrenori să „vâneze” tinere talente. Monştrii sacri şi actorii de renume joacă împreună cu studenţii sau tinerii absolvenţi, asemenea fotbaliştilor daţi ca exemplu, pentru ca experienţa să se îmbine armonios cu pofta de a juca a celor care abia şi-au însuşit arta spectacolelor teatrale.

Din „Turnul de Control” al Festivalului „Bucureştii lui Caragiale”, directorii marilor teatre, regizori faimoşi, dar şi actori de renume urmăresc jocul celor cu mai puţină experienţă, dar şi reacţia publicului spectator. Mihai Mălaimare, Maia Morgenstern, George Ivaşcu, George Mihăiţă, Gelu Colceag şi alţi căutători de talente urmăresc permanent spectacolele şi le împărtăşesc mai tinerilor lor colegi din vasta lor experienţă. Atât aplauzele, cât şi critica vor fi luate în considerare pentru îmbunătăţirea calităţii spectacolelor prezentate.

Vara, stagiunea se închide în jurul datei de 15 iunie, iar magaziile teatrelor sunt pline de decoruri, recuzită, reflectoare, boxe, amplificatoare de sunet şi tot ce reprezintă sceno-tehnica din spatele cortinei. Cineva a avut ideea ca aceste materiale să nu stea nefolosite peste vară, ci să fie scoase şi utilizate spre deliciul publicului tot mai pasionat de artă, aflat pe străzile Bucureştiului în fierbinţile seri de vară.

Studenţii şi tinerii actori vor să joace pe scenă, să primească aplauzele spectatorilor şi să fie remarcaţi de către instituţiile culturale, teatre, case de producţie cinematografică, televiziuni, impresari etc. Vor ca talentul şi pregătirea lor în arta dramatică, meserie pe care şi-au însuşit-o, să fie exploatate de către beneficiarul muncii lor: Măria Sa – Publicul.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a avut ideea conjugării acestor disponibilităţi şi nevoi mai sus enunţate. Prima ediţie a fost o provocare pe care tinerii actori au depăşit-o cu brio, ceea ce a dat curaj instituţiei PMB să continue acest proiect care, începând cu cea de-a 5-a ediţie, ar urma să beneficieze de finanţare europeană.

Iată-ne pornind iarăşi, cu poftă, să ne bucurăm de frumuseţea teatrului de inspiraţie caragialiană şi nu numai, pentru a patra vară consecutiv. Pe afişul de anul acesta se vor găsi nu mai puţin 24 de instituţii de cultură care vor susţine un buchet de spectacole dintre cele mai diverse – comedii şi drame, varieté, cabaret şi stand-up, iluzionism şi acrobaţii, circ şi concert, fanfare şi dansuri – un program însumând peste 140 de reprezentaţii pe care vi le recomandăm cu drag.

În lumina plăpândă a felinarelor, pe o veche stradă pavată şi astăzi cu piatră cubică din centrul istoric al Capitalei se joacă cu mândrie, se cântă cu bucurie, în răsfăţul zâmbetelor necontenite ale publicului spectator.

Ansamblul MundiCOLOR, Teatrul Masca, Teatrul Nottara, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Teatrul Mic, Teatrelli, Teatrul de Comedie, Circ & Variete Globus, Teatrul Metropolis, Teatrul de Stat Evreiesc, Trupa Union, Compania de Teatru D’aya, Trupa de teatru a UNATC, Bucharest Klezmer Band, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul de Stat din Constanţa… sunt cei ce aduc a vieţii bucurie prin serile de vară petrecute în alintul spectacolelor de teatru, circ şi concert susţinute în aer liber în centrul vechi al Bucureştiului şi la Hala Traian. Titlurile acestei ediţii compun suita celor 40 de noi spectacole susţinute în cadrul a peste 140 de reprezentaţii.

Iată numai câteva sugestii din spectacolele pe care le veţi putea viziona: Băieţii de aur al Teatrului Mic, după Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga, cu Dan Condurache, Ruxandra Enescu, liliana Pană, Bogdan Talaşman, Mihai Dinvale…, Carre de Aşi … cu Valet! după I. Valjan, în regia lui Harry Eliad, al Teatrului Evreiesc de Stat, Când dragostea poartă pâslari al Teatrului Masca, Ce ne spunem când nu ne vorbim al Trupei D’aya, autor, autor, muzica, traducător, regizor: Chris Simion, cu Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir, Gabriela Iacob, Alina Teianu, La vita e bella de Radu F. Alexandru, producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Vlad Cristache, Stand-up lechaim! de la Teatrul Evreiesc de Stat având ca autor, regizor & scenograf pe Maia Morgenstern.

Nu pierdeţi nici Doi pe o bancă de la Teatrul Metropolis, Vine Barza! de Andre Roussin, de la Teatrul de pe Lipscani, în regia lui Lucian Iancu, avându-i în distribuţie pe Adriana Trandafir, Mihai Ciucă, Anca Dinicu, Gabriel Fătu, Doina Teodoru, Pensiune completă, de Pierre Chesnot, de la Teatrul Mic, în regia lui Gelu Colceag, Eternul Bucureşti în regia Feliciei Dalu, cu Adriana Trandafir, Valentin Teodosiu, Gabriel Fătu, Vitalie Bichir, Meda Victor… spectacol al Teatrului de pe Lipscani. Dar şi Te iubesc! Te iubesc! al Trupei D’aya, adaptare după Zăpezile de altădată de Dumitru Solomon, în regia lui Chris Simion, cu Manuela Hărăbor, Dan Rădulescu, Corina Moise.

Nu pierdeţi nici recenta premieră a Teatrului Evreiesc de Stat: Musca spaniolă, după Franz Arnold şi Ernst Bach, în regia lui Andrei Munteanu, cu Maia Morgesntern, Mihai Ciucă, Roxana Guttman, Rudy Rosenfeld…

Vă vor amuza şi Statuile Vivante din Îngeri şi demoni ale Teatrului Masca, dar şi Haz La Conu’ Iancu, O glumă, Mon Cher! de la grădina La Conu Iancu.

Nu rataţi nici acordurile sonore ale White Mahala, cu Ovidiu Niculescu – voce, chitară, Silviu Enache – chitară, mandolină, Călin Vama – bass, Daniel Nicolae – keyboards, Doru Cinca – tobe, nici minunata muzică oferită de Bucharest Klezmer Band, condus de Bogdan Lifşin – un proiect al CEB, coordonator programe artistice Silvian Horn.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.