Acord pentru un plan de pace pentru Siria

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a susținut luni un nou plan pentru pace în Siria, adoptat pentru prima dată în doi ani de Rusia și de ceilalți 14 membri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Este vorba de primul plan politic privind conflictul sirian asupra căruia se pun de acord toate țările membre ale Consiliului de Securitate, în pofida rezervelor exprimare de Venezuela.

Reprezentantul permanent adjunct al Franței la ONU, Alexis Lamek, a calificat chiar „istorică” această înțelegere privind inițiativa pentru negocieri de pace.

„Pentru prima dată în doi ani, Consiliul de Securitate este unit și adoptă un mesaj de susținere a procesului politic în Siria”, a adăugat el.

Venezuela, care are relații amicale cu Siria, s-a disociat de mai multe părți ale comunicatului în 16 puncte al Consiliului, care face apel în principal la o tranziție politică în Siria, țară aflată în al cincilea an de conflict.

Ambasadorul Venezuelei la ONU, Rafael Ramirez, a declarat că acest text stabilește „un precedent extrem de periculos”, susținând o tranziție care, în opinia sa, încalcă dreptul sirienilor la autodeterminare.

Inițiativa, care urmează să demareze în septembrie, ar trebui să permită crearea a patru grupuri de lucru privind securitatea și protecția, contraterorismul, chestiunile politice și juridice, precum și reconstrucția.

Consiliul face apel la în încetarea războiului „prin lansarea unui proces politic condus de Siria spre o tranziție politică reunind aspirațiile legitime ale poporului sirian”.

Tranziția cuprinde „stabilirea unui corp conducător de tranziție incluziv cu puteri depline, care ar urma să fie format pe baza unui consimțământ mutual, asigurând în același timp continuitatea (funcționării) instituțiilor guvernamentale”.

Comunicatul survine la o zi după un bombardament comis de armata siriană asupra unei localități controlate de rebeli la marginea capitalei Damasc, soldat cu aproape 100 de morți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.