Acordul dintre Rusia și Grecia care ar pune Europa pe jar

Grecia urmează să semneze un acord cu o valoare uriașă pentru livrarea de gaze rusești care ar putea marca deschiderea ”unui nou capitol pentru Grecia”. Contractul în valoare de 3-5 miliarde de euro ar urma să fie semnat marți, transmite Spiegel Online, citând un oficial de rang înalt din cadrul partidului de guvernământ din Grecia, Syriza.

Principiile acordului ar fi fost stabilite in timpul vizitei premierului Alexis Tsipras la Moscova. Este vorba despre participarea Greciei la construirea gazoductului Turkish Stream. Grecia ar urma să primească fonduri în avans din Rusia pentru construirea gazoductului, bani pe care îi va rambursa din profitul obținut de pe urma taxelor de tranzit a gazului. Rambursarea ar începe dupa anul 2019, când se preconizează că va fi inaugurată conducta.

Oficialii guvernului elen nu au dorit să cometeze pentru Der Spiegel această informație.

În schimb, Moscova a negat că ar urma să ofere Greciei 5 miliarde de euro pentru acest proiect. ”Putin însuși a declarat în conferința de presă că nimeni nu a cerut ajutorul Rusiei. Firește, a fost discutată cooperarea în domeniul energetic. Firește, părțile au căzut de acord asupra unor detalii la nivel de experți. Rusia nu a oferit ajutor financiar, pentru că nu i s-a cerut acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentia Ria Novosti, cu referire la declarațiile din conferința de presă din timpul recentei vizite a premierului Tsipras al Moscova.

În timpul vizitei sale la Moscova de la începutul lunii aprilie, Tsipras a discutat cu Putin despre proiectul Turkish Stream. Mai mult, guvernul de la Atena dorește implicarea companiilor ruse și în proiectele de explorare și exploatare a zăcămintelor de petrol din Marea Ionică, la sud-est de Creta.

Gazele rusești ar putea fi aduse in Grecia printr-un gazoduct aflat acum în stadiu de proiect – Turkish Stream, alternativa la South Stream. Cel din urmă este un proiect in care inițial au investit Gazprom și italienii de la Eni, însă care în cele din urma a fost abandonat de Moscova. Motivele oficiale țin de opoziția UE, care a făcut presiuni asupra Bulgariei și Ungariei pentru a abandona acest proiect, în cadrul căruia Gazprom ar deține o poziție monopolistă, încălcând legislația europeană. Pe de alta parte, abandonarea proiecctului a fost pusa pe seama crizei în care se află Gazprom după aplicarea sancțiunilor occidentale.

Revenind la Turkish Stream, acest gazodoct ar trebui să transporte gazele din Rusia via Marea Neagra și Turcia. De altfel, proiectul a fost prezentat de Putin în timpul vizitei sale la Ankara din 2014. Gazoductul ar urma să intre apoi în Grecia, unde ar străbate 450 de km, pentru ca apoi să ajungă în Macedonia. Unii analiști susțin că proiectul nu este unul realist, pentru că ar aputea întâmpina aceleași dificultăți ca și South Stream.

Ministrul grec al Energiei, Panagiotis Lafazanis, este chiar liderul aripii stângi radicale a Syriza. El susține că Rusia trebuie să joace un rol central în aprovizionarea cu gaze a Europei și că Grecia nu va pune bariere în fața unui posibil contract cu Moscova. Lafazanis consideră că prin construcția segmentului grec al gazoductului s-ar putea crea 20.000 de locuri de munca pentru o Grecie în care șomajul în rândul tinerilor depășește 50%. Urmând această logică, ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias, din nou un politician considerat mult mai radical decât premierul Tsipras, a întreprins o vizită la Budapesta, simultan cu vizita lui Tsipras la Moscova. La Budapesta, Kotzias a discutat a cu omologii săi din Macedonia, Ungaria și Serbia despre proiectul Turkis Stream.

Guvernul elen aproape că a rămas fără fondurile necesare plății salariilor și pensiilor în această luna. Este vorba despre o sumă de circa 1,7 miliarde de dolari. Chiar dacă va trece peste această problema, guvernul are de rambursat un miliard de euro la FMI în luna mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.