Acorduri de simfonic şi cameral în miez de vară

Noaptea Muzicii Spaniole – concert simfonic în Piaţa Mare din Sibiu

Ediţia a XII-a a proiectului Zilele Muzicale Româno-Americane se apropie de final. Şi în acest an, aşa cum au obişnuit organizatorii publicul sibian încă din ediţiile precedente, acest moment este dedicat unui concert simfonic “open air”, în Piaţa Mare din Sibiu. Totul se va întâmpla joi, 2 iulie, cu începere de la ora 20.30. „În prelungirea tematicii anilor precedenţi (Noaptea americană sau Russian Night), anul acesta tema concertului este muzica spaniolă. Dirijorul Óliver Díaz, soprana Svetla Krasteva şi chitaristul Raffael Serrallet, lalolaltă cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu vor delecta publicul cu lucrări de mare popularitate din creaţia muzicii spaniole: pagini din zarzuele, Concierto de Aranjuez de J. Rodrigo, Tricornul de M. De Falla”, a declarat Roxana Pepelea, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Dirijorul Oliver Diaz

În program:

Manuel de Falla – Suita nr. 2 din baletul Tricornul

Joaquín Rodrigo – Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră

Ruperto Chapí – Preludio (La Revoltosa)

Francisco Asenjo Barbieri – Como nací en la calle de La Paloma (El Barberillo de Lavapiés)

Jacinto Guerrero – Cuando el grave sonar de la campana (El Huésped del Sevillano)

Geonimo Giménez – Intermedio (La Boda de Luis Alonso)

José Serrano – Canción Veneciana (El Carro del Sol)

Manuel Fernández Caballero – Yo quiero a un hombre (El Cabo Primero)

Ruperto Chapí – Preludio (El Tambor de Granaderos)

Geronimo Giménez – Me llaman la primorosa (El Barbero de Sevilla)

Rafael Serrallet

Óliver Díaz este dirijor şi director muzical al Orchestrei Simfonice din Gijón, Spania. A primit Bursa Bruno Walter pentru a studia dirijatul de orchestră la renumita Juilliard School of Music din New York, cu maeştri precum Otto Werner Müller, Charles Dutoit sau Yuri Temirkanov. Stăpânind un vast repertoriu, de la baroc la contemporaneitate, Óliver Díaz a dirijat în ţări precum Spania, Portugalia, Franţa, Germania, România, SUA şi a imprimat peste zece CD-uri sau DVD-uri.

Piaţa Mare din Sibiu

Rafael Serrallet, chitarist originar din Valencia, este recunoscut şi apreciat pe plan internaţional ca exponent al noii generaţii de muzicieni care combină cu pricepere cunoştinţele şi meşteşugul vechilor maeştri ai chitarei cu tehnicile moderne. Remarcabil este faptul că a studiat cu maestrul José Tomás, elev şi asistent al marelui Andrés Segovia.

Svetla Krasteva, soprană de origine bulgară, este stabilită în Spania din anul 2000. Este laureată a renumitelor competiţii de canto Mario del Monaco şi Luciano Pavarotti. A evoluat la Scala din Milano, sub bagheta lui Riccardo Muti şi a participat la concerte şi recitaluri în întreaga Europă, ca şi în America de Sud sau Africa de Sud.

Concert al Corului Regal la Muzeul Naţional Cotroceni

Corul Regal

Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte în 3 iulie, la ora 19.00, un concert aniversar cu Corul Regal prilejuit de împlinirea a trei ani de existenţă ai ansamblului.

Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, care în cei trei ani de activitate a reuşit să se facă remarcat în peisajul muzical românesc, prin calitatea şi originalitatea apariţiilor sale scenice, dar şi prin înalta ţinută morală şi profesională pe care tânărul colectiv şi le-a propus ca etalon, încă de la înfiinţare.

Corul Regal s-a înfiinţat în prima jumătate a anului 2012 la iniţiativa unui grup de studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti: Răzvan Rados – dirijor fondator, Răzvan Apetrei, Lucian Luca şi Mioara Buhălţeanu şi are ca scop principal promovarea muzicii culte româneşti, atât prin abordarea creaţiei compozitorilor consacraţi, cât şi prin prezentarea în primă audiţie a lucrărilor muzicale contemporane. De asemenea, acesta are în repertoriu lucrări din întreaga istorie a muzicii universale. În plus, ansamblul doreşte să promoveze arta corală în rândul publicului românesc şi urmăreşte creşterea vizibilităţii artei corale româneşti la nivel intenaţional.

Concertul inaugural al Corului Regal a avut loc în data de 6 iulie 2012, în Sala Regilor din incinta Palatului Elisabeta, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României şi Principele Radu al României.

În data de 28 februarie 2013, Corul Regal a primit Diploma de Înalt Patronaj Regal oferită de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, în cadrul unui concert extraordinar susţinut în Sala de Muzică a Castelului Peleş din Sinaia.

Alături de dirijorul Eduard Dinu, pianistul Răzvan Apetrei, Corul Regal şi invitaţii săi: soprana Diana Alexe, mezzo-soprana Theodora Baloşin, baritonul Andrei Stănculescu, chitaristul Lucian Manciu şi percuţionistul George Iacob au ales un repertoriu aniversar, o paletă multicoloră de stiluri şi sonorităţi.

Corul de Copii Radio, la Iaşi

Corul de Copii Radio

Corul de Copii Radio, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la Iaşi, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral Cantus Mundi.

Manifestarea se derulează în capitala Moldovei începând din data de 1 iulie. Festivalul reuneşte peste 30 de coruri din România, Republica Moldova şi Ucraina şi, pe lângă Corul de Copii Radio, sunt invitate în concert formaţii româneşti prestigioase precum: Corul Naţional de Cameră Madrigal, Corul de Cameră Preludiu, Corala Cantores Amicitiae, Corul Tronos al Patriarhiei Române, Formaţia de Muzică Psaltică Byzantion.

Sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, Corul de Copii Radio va fi prezent la Iaşi cu trei evenimente în două zile, un adevărat „maraton” muzical!

Sâmbătă, 4 iulie, la ora 19.00, în Parcul Copou, va avea loc Concertul Coral Extraordinar în aer liber. Alături de Corul Naţional de Cameră Madrigal, Corurile din Proiectul Cantus Mundi, coruri de copii din România, Ucraina, Republica Moldova, Corul de Copii Radio va cânta la această gală „Cantus Mundi” ce încheie concursul coral derulat la Iaşi în cadrul festivalului. Ansamblul Radio România a pregătit un frumos repertoriu românesc şi, adaptat contextului, o piesă semnată chiar de compozitorul Gavriil Musicescu, căruia îi este dedicat festivalul. Un moment deosebit îl va constitui finalul Galei Cantus Mundi, în care toţi participanţii vor cânta împreună trei piese reprezentative ale repertoriului coral.

Corul de Copii Radio, avându-l la pupitru pe Voicu Popescu

Duminică, pe 5 iulie, la ora 10.30, Biserica Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi va găzdui un alt concert al Corului de Copii Radio, de această dată cu un repertoriu de muzică religioasă.

Seara de 5 iulie va prilejui publicului ieşean cea de-a treia şi ultima întâlnire cu ansamblul bucureştean. La ora 19.00, în eleganta sală a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri va avea loc gala de închidere a Festivalului Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu, unde Corul de Copii Radio va urca pe scenă alături de alte formaţii participante la manifestare. Vor evolua corurile care obţin premiul I din fiecare secţiune de concurs, Marele Premiu, invitaţii de onoare, Corurile Madrigal – dirijat de Anna Ungureanu, Corul Preludiu – dirijat de Voicu Enăchescu, Corul de Copii Radio – dirijat de Voicu Popescu, Corul psaltic Tronos al Patriarhiei Române – condus de Protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă, Corala Cantores Amicitiae – dirijată de prof.univ.dr. Nicolae Gâscă, grupul psaltic Byzantion – condus de asist.univ.drd. Adrian Sârbu. Repertoriul Corului de Copii Radio va fi şi de această dată unul cu un înalt grad de dificultate, demonstrând virtuozitatea artistică a ansamblului.

În seria de evenimente speciale programate în acest an aniversar, în agenda corului urmează turnee la Lugano şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Concerto di Concerti cu Orchestra barocă a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, la Bucureşti

Sâmbătă, 11 iulie, la ora 20.00, la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti (Str. G-ral Berthelot nr. 17), Orchestra barocă a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc va susţine un concert de muzică barocă.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, ajuns la a 35-a ediţie, se numără printre marile festivaluri europene, Comisia Europeană acordându-i onoranta marcă Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE), fiind menţionat astfel şi în catalogul online care informează publicul despre cele mai bune festivaluri europene. De asemenea, din anul 2008, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc este membru REMA (Reţeaua Europeană a Muzicii Vechi), iar din anul 2009 în cadrul Festivalului funcţionează şi Orchestra Barocă a Festivalului. Alcătuită din muzicieni adepţi ai stilului de interpretare barocă, instrumentişti de mare prestigiu profesional din mai multe localităţi din ţară, cât şi din străinătate (Austria, Germania, Ungaria, Elveţia), orchestra redă atmosfera epocii baroce cu ajutorul instrumentelor de epocă sau copii fidele ale acestora. Orchestra se reuneşte anual cu prilejul festivalului sub conducerea doamnei Ulrike Titze, concertmaistru al Orchestrei Baroce din Dresda, este unică la nivel naţional şi oferă un eveniment muzical de excepţie, îmbogăţind paleta concertistică din România cu note de originalitate.

În program, lucrări de Antonio Vivaldi, Pietro Locatelli, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann David Heinichen.

Concertmaistru: Ulrike Titze (Dresda) – vioară barocă

Solişti: Szabó Éva (Miercurea Ciuc) – flaut baroc, Ciprian Câmpean (Cluj-Napoca) – violoncel baroc, Maria Petrescu (Bucureşti) – oboi baroc, Caius Hera (Timişoara) – theorbă, Király Dóra (Budapesta-Berlin) – flaut drept, fagot baroc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.