Adrian Năstase a scos Guvernul la tablă: „Are o problemă”

Fostul premier PSD Adrian Năstase a dat duminică seara la Antena 3 nota 8 Guvernului Grindeanu pentru activitate, spunând că ministerele funcționează „inegal”, iar premierul nu are autoritate deplină deoarece „funcționează între mai multe puncte de putere”.

„Cred că Sorin Grindeanu are o problemă legată de faptul că funcționează într-un sistem cu mai multe puncte de putere și de aici unele chestiuni care duc la anumite tensiuni. Este evident că un centru de putere se află la Cotroceni (…), apoi două centre de putere sunt la PSD, unul la partid și unul la Guvern”, a afirmat Năstase.

Potrivit fostului premier, pe lângă acestea, mai există și alte „subcentre” de putere la anumite ministere și servicii de informații, cum ar fi ale SRI, SIE, Armată, Justiție, SPP și chiar STS, iar premierul nu are, la ora actuală, „niciun fel de buton de apăsat pe serviciile de informații”, în opinia lui.

„Eu aș da nota 8 Guvernului Grindeanu pentru că ministerele funcționează inegal și nu există o autoritate suficient de clară și se vede acest lucru. Separarea între președintele de partid și primul ministru duce la faptul că cei care trebuie să execute anumite decizii se uită în două direcții”, a mai spus acesta.

În opinia lui Năstase, lucrurile „se mișcă foarte slab” în domeniul Justiției, deși ministrul Tudorel Toader este un jurist foarte bun, și crede că Guvernul ar trebui să aibă curajul să își asume în Parlament anumite legi importante, cum ar fi, spre exemplu, Legea salarizării unitare.

În ceea ce îl privește pe premierul Sorin Grindeanu, Adrian Năstase a apreciat că acesta începe să aibă o echipă tot mai puternică, dar că, pe lângă aspectele interne, ar trebui să acorde atenție sporită relațiilor internaționale, printre care și celor cu China.

„Ar trebui să se ocupe de relațiile internaționale, cel puțin o dată pe săptămână să circule în străinătate, să facă un turneu al vecinilor, spre exemplu (…) și să înțeleagă că Drumul Mătăsii, cel puțin în momentul de față, ocolește România”, a mai spus Năstase.

În cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, fostul premier a susținut că acesta „a crescut foarte mult în ultima vreme”, deși a avut anumite probleme legate de imagine, și că beneficiază de o susținere puternică în teritoriu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.