AFP: Roșia Montană a fost declarată monument istoric

O localitate din România unde compania canadiană Gabriel Resources intenționa să deschidă o mină de aur a fost declarată monument istoric, un statut care o protejează de orice activitate minieră, a declarat joi pentru AFP un oficial din Ministerul Culturii din România, transmite Agerpres.

„Întreaga localitate Roșia Montană, pe o raza de 2 kilometri, a fost declarată monument istoric de interes național”, a declarat Adrian Bălteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. „Pe un astfel de sit orice exploatare minieră est exclusă”, a adăugat Adrian Bălteanu.

Decizia reprezintă o nouă lovitură pentru compania Gabriel Resources care intenționa să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint pe o perioadă de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an.

Potrivit experților, acest proiect prezintă riscuri de poluare și riscă să distrugă o serie de galerii miniere care datează din epoca romană, unice în Europa.

„Ministerul Culturii se ocupă în sfârșit de protecția patrimoniului”, a declarat profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponenții proiectului anunțat de Gabriel Resources. Potrivit lui Ioan Piso, Roșia Montană a figurat pe lista monumentelor istorice până în 2004, când sit-ul a fost scos de pe această listă, una din numeroasele ilegalități care au avut loc pe parcursul acestui proiect.

Contactați de AFP, reprezentanții companiei Gabriel Resources nu au dorit să comenteze decizia autorităților de la București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.