Agent de la o centrală nucleară din Belgia, ucis

Un agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia a fost ucis joi seara în orașul Charleroi, iar legitimația sa de acces la centrală a dispărut, relatează sâmbătă publicația belgiană Derniere Heure.

UPDATE Parchetul din Charleroi a exclus ipoteza teroristă în moartea agentului și a dezmințit informația potrivit căreia cardul de acces al acestuia în centrală ar fi fost furat, transmite sâmbătă Le Soir.

Bărbatul, identificat drept Didier Prospero, ar fi fost descoperit împușcat, joi seară, în baia casei sale din Froidchapelle, împreună cu câinele său, ucis și el. Descoperirea macabră a fost făcută de cei trei copii ai bărbatului, atunci când s-au întors de la școală. Anterior, presa belgiană scrisese că bărbatul a fost împușcat în plină stradă, în timp ce-și plimba câinele. Bărbatul lucra ca paznic la Institutul de Radiologie din Fleurus (în Valonia).

Pentru moment, nu se cunoaște mobilul crimei.

Centralele nucleare au figurat printre potențialele ținte ale celulei teroriste care a lovit la Paris și Bruxelles, potrivit presei belgiene. Teroriștii de la Bruxelles ar fi intenționat comiterea unor atacuri la centralele nucleare belgiene, dar și-ar fi schimbat țintele după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat creierul atentatelor de la Paris.

Pe 17 februarie, Derniere Heure dezvăluia că directorul programului belgian de cercetare și dezvoltare nucleară a fost spionat de celula teroristă franco-belgiană suspectată de comiterea atentatelor de la Paris și Bruxelles.

După această dezvăluire de presă, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar să ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din țară, scrie publicația menționată, luându-se măsuri mai târziu. Abia peste două săptămâni, comitetul ministerial de securitate a aprobat trimiterea a 140 de militari pentru a întări securitatea din jurul centralelor.

Vineri, agenţia de reglementare a activităţilor nucleare din Belgia a retras ecusoanele de acces unor membri ai personalului şi le-a interzis altora accesul în instalaţii nucleare, din cauza unor îngrijorări cu privire la faptul că centralele nucleare ar putea fi ţinta unor extremişti, relata AP.

Purtătoarea de cuvânt a agenţiei a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora 11 angajaţi de la centrala nucleară Tihange au rămas fără ecusoane săptămâna aceasta.

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, la Doel (nord) și Tihange, în apropiere de granița cu Germania. Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marți, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele de la aeroport și metrou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.