Alegerile din Germania, o lecţie pentru toate partidele de opoziţie

Alegerile ce au avut loc duminică în trei landuri din Germania au însemnat un recul puternic pentru cancelarul Angela Merkel şi politica faţă de imigranţi. S-au remarcat în schimb cei din partidul Alternativa pentru Germania, un partid anti-sistem, eurosceptic, anti-imigrationist şi populist, asa cum este prezentat în presa europeană şi cea americană.

Consecinţele, potrivit publicaţiilor occidentale, variază de la o poziţie mai slabă de negociere a Angelei Merkel cu Rusia în chestiunea ucraineană (în viziunea CNN), la un cutremur pe scena politică germană, acolo unde apare un alt partid naţional cu o agendă care trezeţte spaimele trecutului şi până la viziunile optimiste la adresa lui Merkel, potrivit cărora cancelarul nu are decât să-şi reia eforturile pentru a deschide porţile Europei pentru imigranţi, căci alegerile din landuri contează prea puţin pe termen scurt în marea ecuaţie politică a Germaniei.

Există un semnal de alarma tras acum în Germania. Partidele tradiţionale sunt defecte. De la un ciclu electoral al altul ele mobilizează tot mai puţin electorat. In cazul social-democraţilor, această boală s-a cronicizat periculos. Or, Alternativa pentru Germania a reuşit să scoata la vot tocmai acest electorat: în Saxonia-Anhalt 40% dintre votanţii acestui partid vin din randul foştilor absenteişti, după cum informează The Guardian.

Şi mai evident, observă Der Spiegel, este că ascensiunea unor partide populiste sau anti-sistem nu se datorează atât unei schimbari în structura şi aşteptările electoratului cât lipsei unei opoziţii autentice în ţară. În cazul de faţă este vorba de o opoziţie, de o altă viziune pe tema fierbinte a refugiaţilor. Pe această temă a marşat Alternativa pentru Germania şi 56% dintre cei care au votat pentru AfD în Saxonia-Anhalt spun că au făcut-o tocmai pentru politica imigraţiei propusă de acest partid. Iar aceasta cu toate că Alternativa pentru Germania nu prea a oferit o alternativă, ci mai degrabă o critică a politicii actuale.

AfD a câstigat pentru că, spre deosebire partidele tradiţionale, a îndrăznit să facă opoziţie.

Toţi alegătorii germani ştiu care este poziţia Angelei Merkel şi a CDU pe acest subiect al imigranţilor, însă “poate să spună cineva care este poziţia Social Democraţilor? O politică liberală pentru refugiaţi? Proiecte sociale axate pe cetăţenii germani? Toate la un loc atât timp cât aceasta le permite să rămână în coaliţia de la putere? Se pare că nici alegătorii nu ştiu”, scrie Der Spiegel. “Sau Partidul Stângii. Acest partid mai promovează politica primirii refugiaţilor? Sau, aşa cum spunea lidera grupului parlamentar, Sahra Wagenknecht, imigranţii ar trebui să aibă grijă să nu-şi piardă dreptul la ospitalitatea germană?”

Succesele importante ale unui partid dificil de gestionat în cadrul sistemului şi care are şanse să acceadă şi în Bundestag se datorează lipsei de opoziţie la adresa curentului impus de Merkel. “Ar trebui regândită strategia de a prezenta o singură soluţie, incontestabilă, la o problemă variată şi complexă. Altfel vom intra într-o perioada în care cei care nu au nicio soluţie, cei a căror ofertă este teama şi respingerea, vor deveni tot mai puternici”, scrie Der Spiegel.

Potrivit rezultatelor parţiale oficiale, Uniunea Creştin Democrată a lui Merkel a obţinut 30,3% din voturi în Baden-Wurttemberg, 31,8% din voturi în Renania-Palatinat şi 29,8% in Saxonia-Anhalt. Social-Democraţii împreună cu care formează marea coaliţie de la guvernare au luat 12,7% în Baden-Wurttemberg, 36,2% în Renania Palatinat şi 10,6% în Saxonia Anhalt.

Supriza a venit din partea Alternativei pentru Germania, care a obţinut 15,1% în Baden-Wurttemberg, 12,6% în Renania-Palatinat şi 24,2% în Saxonia Anhalt. Alternativa pentru Germania va fi reprezentată în opt dintre cele 16 landuri germane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.