SUA, mesaj pentru România

Statele Unite ale Americii intenționează să păstreze „unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală”, a transmis, duminică, Ambasada SUA la București, într-o declarație cu ocazia sărbătoririi, pe 14 iunie, a 135 de ani de relații diplomatice româno-americane. „Intenționăm să păstrăm unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală, continuând să colaborăm strâns pentru a promova libertatea și a ne apăra împotriva amenințărilor regionale și globale”, se menționează în declarație.

De asemenea, potrivit mesajului, SUA doresc să colaboreze pe viitor cu România pentru „a construi o economie de clasă mondială” și pentru a se asigura că „statul de drept înseamnă justiție egală pentru toți”.

Mesajul integral al Ambasadei SUA:

„În data de 14 iunie, Statele Unite ale Americii și România sărbătoresc 135 de ani de relații diplomatice. Lumea s-a schimbat considerabil în această perioadă. Mulți diplomați din ambele țări au depus eforturi susținute de-a lungul anilor pentru a construi, menține și consolida relația. Ne bucurăm acum de rezultatele eforturilor lor, sub forma unui parteneriat strategic înfloritor.

La baza parteneriatului nostru stau valorile transatlantice pe care Statele Unite și România le împărtășesc. Ne dorim ca toți românii să se bucure de pace și securitate, protejați de statul de drept, având la dispoziție mijloacele necesare pentru a prospera și pregătiți să profite de oportunitățile oferite de lumea din ce în ce mai globalizată în care trăim.

Transparența, stabilitatea și previzibilitatea sunt cheia atingerii potențialului economic al României și creșterii bogăției și prosperității tuturor românilor. Aceste condiții sunt de asemenea fundamentul valorilor noastre comune că aliați NATO.

Angajamentul nostru reciproc în cadrul NATO continuă să devină mai profund. NATO este nu doar cea mai măreață alianță din istoria mondială, ci și cea care asigură siguranța și prosperitatea democrațiilor noastre.

În Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, înainte de orice mențiune a strategiei militare de apărare comună, membrii NATO se angajează să ‘salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun și civilizația popoarelor lor, fondate pe principiile democrației, libertății individuale și supremației legii.’ Pe aceste principii România și SUA continuă să-și dezvolte strânsul parteneriat strategic bilateral.

Acum, când intrăm în următorii 135 de ani de relații diplomatice și mai departe, dorim să colaborăm cu România pentru a construi o economie de clasă mondială, în care antreprenoriatul și realizările individuale sunt sărbătorite și generează creștere economică. Intenționăm să păstrăm unul dintre cele mai bune parteneriate militare din lume la ora actuală, continuând să colaborăm strâns pentru a promova libertatea și a ne apăra împotriva amenințărilor regionale și globale.

Vom coopera pentru că a ne asigura că statul de drept înseamnă justiție egală pentru toți și că țările noastre sunt protejate de flagelul criminalității transfrontaliere și terorismului. În final, vom explora toate posibilitățile de a uni popoarele noastre în susținerea obiectivelor noastre comune și a prieteniei noastre din ce în ce mai profunde.

Făcând aceste lucruri, vom întări împreună faptul că nu vom compromite niciodată valorile pe care sunt întemeiate alianța și parteneriatul nostru strategic. Este datoria noastră colectivă să garantăm protejarea, consolidarea și păstrarea acestor idei și instituții, nu doar acum și în următorii 135 de ani, ci pentru toate generațiile viitoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.