Atentatul care a îngrozit lumea

Tot aparatul de securitate al Franței este pe urma celor suspectați de comiterea atacului care a decimat redacția de la Paris a revistei satirice Charlie Hebbo. Au murit 12 persoane. Un val de condamnare a atacului s-a pornit nu numai în Franța, ci în toate țările occidentale. Investigatorii încearcă să pună cap la cap evenimentele și informațiile, iar având în vedere cât de sensibil este acest moment, încearcă să comunice și presei o parte din datele pe care le dețin.

Filmul atacului

Miercuri, 7 ianuarie, în jurulul orei locale 11.30, în fața redacției Charlie Hebdo oprește o mașină din care coboară doi bărbați îmbrăcați în negru cu cagule si arme automate. Cei doi întreabă portarii unde este sediul redacției Charlie Hebdo. Îl împușcă mortal pe un paznic.
Urcă apoi până la al doilea etaj, intră în redacție și deschid focul. Sunt ucise 10 persoane. Redacția era reunită într-o ședință în momentul în care cei doi au intrat în încăpere.

Atacatorii coboară apoi în stradă și se urcă într-o mașină în care erau așteptați de un al treilea suspect. Are loc un schimb de focuri cu polițiștii sosiți la fața locului. Unul dintre polițiști este executat cu sânge rece de către unul dintre atacatori.

Suspecții își abandonează mașina într-un alt arondisment parizian și opresc un sofer căruia îi iau mașina pentru a-și continua cursa către ieșirea din Paris.

Premierul Manuel Valls a anunțat că în timpul noptii de miercuri spre joi s-au operat mai multe restari legate de acest atac, fara a mentioa despre cate persoane retinute este vorba. Nu s-au oferit detalii despre posibile legaturi intre cei arestati si suspectii principali.

În noaptea de miercuri spre joi, Le Point informează că poliția ar fi dat de urma atacatorilor la Reims, la nord-est de Paris. In oraș au fost întreprinse mai multe operațiuni de catre forțele de ordine. Ulterior, în dimineața zilei de joi, Le Parisien anunță că doi bărbați care corespnd semnalmentelor indicate de poliție au fost reperați în departamentul Aisne, nu departe de Reims. Identificați de angajatul unei benzinării, ei s-ar îndrepta catre Paris.

Execuții sumare

Acestea sunt informațiile sigure privind atacul. Pe lângă aceste date apar și informații neverificate. Unul dintre medicii care a acordat primul ajutor celor răniți în atac spune că a aflat cum atacatorii i-au separat pe bărbați de femei în sediul redacției. Apoi ar fi strigat numele oamenilor căutați înainte de a-i executa. Nu s-a tras la întâmplare, ci a fost mai degrabă o execuție, spune medicul Gerard Kierzek.

Seria atacurilor continuă

Joi, la ora 8, ora Franței, în Monrouge, în regiunea parizaianaă doi polițiști au fost atacați cu focuri de armă. Unul dintre ei, o femeie, a murit. Autoritățile au precizat că nu exista indicii care să ducă la concluzia ca atacatorii ar avea legătură cu crimele de la sediul Charlie Hebdo.

Pe de altă parte, joi dimineața, în fața unui restaurant parizian care vinde kebab a avut loc o explozie. Autoritățile au precizat că este vorba despre un atac premeditat, nu de un accident.

A urmat apoi un atac cu grenade asupra unei moschei din vestul Parisului, precedat de o explozie la o moschee din Villefranche-sur-Saone, lângă Lyon. Nu este exclusă ipoteza unor reacții ale anti-isilamiștilor francezi în urma atacului de la Charlie Hebdo.

Reacții oficiale, la nivel popular și în presă

Președintele Francois Hollande a decretat doliu național în ziua de 8 ianuarie. Drapelele au fost coborâte în bernă încă din seara zilei de miercuri. La Washington, secretarul de Stat John Kerry a comndamnat atacul și și-a exprimat solidaritatea cu poporul francez. El a citit un discurs în limba franceza, extrem de apreciat pe forumurile publicațiilor din Hexagon.

Sloganul de solidaritate ”Je suis Charlie” a devenit viral pe rețelele de soicializare. Președintele Klaus Iohannis l-a adoptat pe pagina sa de Facebook. Mii de francezi au ieșit pe străzile oraselor pentru a-și manifesta solidaritatea. A fost intonat imnul național, ca răspuns la apelurile președintelui Hollande la unitate.

Dacă toată presa occidentală a condamnat atacurile, nu la fel de unitară a fost reacția față de conținutul editorial al revistei Charlie Hebdo. Un ziar danez a decis să publice toate caricaturile controversate ale revistei franceze. In schimb, mai multe ziare britanice și americane au blurat caricaturile. Este vorba de The Telegraph, New York Daily News și New York Times. Doar New York Times a explicat de ce a luat această decizie.

Cine sunt suspecții

Autoritățile au publicat fotografiile și numele celor bănuiți de comiterea atentatului: Cherif Kouachi și Said Kouachi. Este vorba despre doi frați. Premierul Valls a declarat că aceștia ”erau în evidența serviciilor de securitate”.

Cherif Kouachi, 32 de ani, fusese condamnat în 2008 pentru că facea parte dintr-un sistem ilegal de recrutare a tinerilor francezi (Filiera Irakiană) care doreau să lupte în Irak.

Despre Said Kouachi, 34 de ani, s-au făcut publice mai puține date. Se știe că documentele sale de identitate au fost găsite într-una dintre mașinile folosite.

Un al treilea suspect este Hamyd Mourad, 18 ani, care s-a predat poliției in seara zilei de miercuri, după ce a vazut că numele său apărea în contextul crimelor pe rețelele de socializare. Nu se știe care a fost rolul lui Mourad, iar unele publicații susțin că acesta s-ar fi aflat la o școală din Paris în momentul comiterii crimelor.

Experții au atras atenția asupra faptului că organizarea atacului și modul în care atacatorii și-au ascuns identitatea relevă faptul că acestia nu au acționat nicidecum în maniera unor ”lupi singuratici”. S-a constata că sunt buni trăgători și extrem de bine motivați.

„Pregătirea militară reiese clar din modul în care țineau armele, din atitudinea sigură și fermă pe care o afișau. Cu siguranță au beneficiat de un antrenament de tip militar. Nu erau niște neaveniți care au pus, din senin, mâna pe arme și au început să tragă”, a declarat un polițist pentru publicația franceză.

Cine sunt victimele

A fost ucis graficianul Stephane Charbinnier, directorul Charlie Hebdo. Alți șapte jurnaliști și-a găsit sfârșitul: Georges Wolinski, Jean ”Cabu” Cabut, Bernard ”Tignous” Verlhac si Philippe Honore. A fost ucis și economistul Bernard Maris, acționar la Charlie Hebdo. A murit si un membru al echipei adminsitrative a Charlie Hebdo. Au fost ucisi polițiștii Franck Brinsolaro și Ahmed Merabet, unltimul fiind musulman.

Nu au fost făcute publice oficial identitățile tuturor victimelor. Presa a publicat însă o listă a lor:

• Jean Cabut, caricaturist
• Georges Wolinski, caricaturist
• Stéphane Charbonnier, caricaturist
• Bernard Verlhac (Tignous), caricaturist
• Philippe Honoré, caricaturist
• Bernard Maris, economist și cronicar
• Mustapha Ourrad, corector
• Elsa Cayat, psihanalist
• Michel Renaud, fostul director de cabinet al primarului din Clermont
• Ahmed Meradet, agent de poliție
• Franck Brinsolaro, brigadier în serviciul de protecție
• Frédéric Boisseau, om de serviciu

Motivul atacului

Se știe cu certitudine că atacatorii au strigat ”Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare) și că l-au răzbunat pe profetul Mahomed.

Revista Charlie Hebdo are o istorie controversată, pentru că l-a prezentat deseori pe profetul Mahommed într-o lumină proastă în carticaturile și textele publicate. În urma cu aproape 3 ani, aceasta a dus la incendierea sediului revistei. Ulterior, Al-Qaeda a cerut militanților săi să-l asasineze pe directorul Stephane Charbonnier.

În ultima postare pe contul Twitter al revistei a apărut, miercuri, o caricatura a liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, care facea urări solemne, rostind ”Mai presus de toate, sănătate!”.

Nu s-au oferit până acum informații oficiale despre apartenenta atacatorilor la vreo organizație teroristă internațională. Nicio asemenea organizație nu a revendicat atacul. Însă un martor susține că atacatorii i-ar fi cerut să spuna presei că fac parte din Al-Qaeda. O martoră care cunoaște limba arabă susține că ar fi auzit că atacatorii fac parte din Al Qaeda din Yemen.

Deși atentatul de la Charlie Hebdo nu a fost încă revendicat, un militant al grupării teroriste Statul Islamic a declarat, pentru Reuters, că „leii Islamului l-au răzbunat pe Profet”.

Alături de instituțiile omoloage din Franța, serviciile secrete americane cercetează bazele de date pentru a vedea dacă numele suspecților pot fi puse în legătura cu Al Qaeda sau gruparea Statul Islamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.