Votul pentru noul şef al TVR a fost amânat – 100 de parlamentari s-au evaporat

Ziarista preferată a lui Adrian Năstase vrea o vânătoare de vrăjitoare. Deputatul minorităţii sârbe şi o traseistă politică au creat o atmosferă tipică „Tribunalului Poporului”.

Update 5: PSD nu vrea să lase TVR din mână

Aşa cum anticipam, PSD nu vrea să scape TVR din mână. Este an electoral şi chiar dacă şef la televiziunea publică ar fi un reprezentant propus de cabinetul tehnocrat, PSD nu vrea să piardă un mediu de informare, fie el şi cu o audienţă mai mică decât posturile private care susţin fostul partid de guvernământ. În comisiile reunite de cultură, după audierea lui George Orbean (propus de către Cabinetul Cioloş), votul a fost negativ: 18 „împotrivă”, 15, „pentru”. Ţinând cont că în plenul de miercuri se trimite un raport de respingere, în primă instanţă, plenul comun va vota respingerea. Dacă respingerea nu trece – greu de crezut, pentru că, în ciuda unor disensiuni de „faţadă” PSD, UNPR şi ALDE sunt tot împreună –, atunci se supune la vot acceptarea lui Orbean pentru funcţia de şef al TVR. Dacă nici acest vot nu trece, se va înregistra o situaţie unicat în domeniul numirilor la instituţiile aflate în subordinea Parlamentului. Cel mai sigur, se va ajunge ca din nou membrii noului CA al TVR să se întrunească pentru a vota un alt preşedinte director general. Este însă greu de crezut – dacă nu vor fi negocieri „fructuoase” – ca Irina Radu să strângă cele 7 voturi necesare. Oricum, situaţia trebuie să se tranşeze miercuri, pentru că expiră termenul de interimat, şi încă o perioadă, fie ea şi scurtă de interimat, nu mai este posibilă.


Update 4: Votul pentru şeful TVR, amânat

Aşa cum anticipam, votul pentru noul preşedinte director general al TVR nu s-a mai desfăşurat. În urma apelului nominal, în plenul comun mai erau 263 de senatori şi deputaţi. Fiind sub cvorum (minim 272 parlamentari), şedinţa s-a suspendat, urmând să fie reluată miercuri la ora 10.30. Este foarte ciudat însă ce s-a întâmplat. Reamintim, pentru CA al TVR au fost exprimate 333 de voturi, iar alţi 15 senatori şi deputaţi au fost prezenţi, dar nu au votat. Mai mult, la votul respectiv au ieşit din sală toţi UDMR-iştii. Reiese la un prim calcul, că în jur de 100 de parlamentari (de la toate partidele) s-au „evaporat” între cele două scrutinuri. Rămâne de văzut dacă miercuri va exista cvorum. Un lucru este clar: NU a ieşit şef al TVR, cine trebuia. George Orbean a obţinut 7 voturi, iar Irina Radu, 6 voturi în scrutinul intern al noului CA al TVR.


Update 3: George Orbean, ales preşedinte director general al TVR (surse)

Membrii noului CA al TVR l-au ales pe George Orbean – propus de guvern – pentru funcţia de preşedinte al CA şi director general al TVR. În mod normal, Orbean trebuie să fie votat şi de plenul camerelor reunite. Nu se ştie însă dacă va exista cvorum de vot. Unii senatori şi deputaţi au dispărut în mod „misterios” din plen.


Update 2: CA al TVR a fost votat

Cu 312 voturi „pentru” şi 21 de voturi „contra”, propunerile pentru CA al TVR au fost confirmate în Parlament. De la vot au lipsit deputaţii şi senatorii UDMR. Cei 13 membri ai CA au depus jurământul, după care s-au reunit pentru alegerea preşedintelui director general al TVR.


Update: Tensiuni mari în Parlament

Înaintea votului din plen pentru candidaţii la CA al TVR a existat un moment tensionat. Deputatul minorităţii evreieşti Aurel Weiner a acuzat-o de neolegionarism pe candidata Oana Stănciulescu, a făcut referiri la unele accente de antisemitism din societate şi a anunţat de la microfonul plenului că se opune votării respectivei candidate. În replică, senatorul PNL Puiu Haşotti a arătat că nu este vorba de nicio opţiune legionară sau antisemită în cazul Oanei Stănciulescu, şi a făcut precizarea că s-a creat o polemică artificială pentru că în dezbaterile la care a participat candidata “nu s-a discutat opţiunea politică greşită a unor persoane, ci ce au făcut respectivele persoane pentru cultura română”. După care, senatorul liberal a recitat o strofă dintr-o poezie a lui Radu Gyr privind apartenenţa la România a Ardealului şi s-a întrabat retoric: “şi aici este vorba de legionarism?”. A urmat şi senatoarea Iuliana Anghel, care a criticat intervenţia lui Vainer, după care au sărit în sus reprezentanţii UDMR, care au anunţat că părăsesc sala dacă se “continuă propaganda legionară”. A revenit Iuliana Anghel, care le-a reamintit reprezentanţilor UDMR că Horthy are statuie, nu Antonescu şi că “generali unguri care au ucis români au statui în România”. Până la urmă s-au sistat discuţiile şi s-a trecut la vot.

Cei 13 pentru TVR

Comisiile reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil celor 13 candidaţi (şi 13 supleanţi) propuşi pentru CA al TVR. Urmează votul decisiv, cel al plenului comun al celor două Camere, după care, cei 13 vor avea o întrunire şi îşi vor alege preşedintele care va fi totodată şi directorul general al TVR. Va urma un nou vot în plenul comun, de această dată pentru noul şef al TVR. Candidaţii propuşi pentru CA al TVR sunt:

– Irina Radu (director interimar TVR), Doina Gradea (ex zona Pro TV, consilier în TVR) şi Alfred Bulai (sociolog) – propuşi de PSD

– Oana Stănciulescu (jurnalist independent) şi Radu Carp (profesor, membru în fostul CA al TVR) – propuşi de PNL

– Cristian Hadjiculea (regizor de teatru, fost director general TVR 1998-2000) – propus de ALDE

– Ruxandra Garofeanu (fostă reaalizatore în TVR) – propunere a UNPR

– Debreczeni Hajnal (membru în fostul CA al TVR) – propunere a UDMR

– Raico Cornea (relizator TVR) – propus de grupul minorităţilor naţionale

– Cristel Ungar Ţopescu (realizator TVR) – propunere a Preşedinţiei

– George Orbean (fost realizator TVR Timişoara) – propunere a Guvernului

– Monica Ghiurco şi Gabriel Giurgiu – aleşi ai angajaţilor din TVR

Monica Ghiurco vrea o vânătoare de vrăjitoare

În scurtul speech de prezentare, Monica Ghiurco (cunoscută mai mult ca „ziarista preferată a lui Adrian Năstase) a fost foarte vehementă. Ea a lansat acuzaţii publice NUMAI celor care s-au aflat la conducerea TVR, şi a cerut ca DNA să demareze anchete în ceea ce îi priveşte. Evident, dintre angajaţii TVR, nimeni nu a avut, din punctul ei de vedere, nicio vină în ceea ce priveşte actuala situaţie financiară a postului public.

Atmosferă tipică „Tribunalul Poporului”

Deputatul minorităţii sârbe Slavomir Gvozdenovici – cunoscut prin atitudinea sa împotriva politicii României în perioada în care NATO a decis bombardarea unor obiective din Belgrad – a confundat o audiere parlamentară cu sinistrele săli de procese ale „Tribunalului Poporului” din perioada preluării puterii de către comunişti.

În loc să-i întrebe pe candidaţi ce îşi propun în legătură cu misiunea lor în viitorul CA al TVR, a adus acuzaţii de antisemitism, candidatei Oana Stănciulescu, care, aşa cum a şi reliefat în răspunsul ei, a participat la o dezbatere generată de un important grup de intelectuali români legată de efectele legii „antilegionarism”. Nu a fost Slavomir Gvozdenovici singurul care a confundat o sală a Parlamentului cu „Tribunalului Poporului”. Şi traseista politică Liliana Mincă a ţinut să îmbrace haina de acuzator şi i-a cerut unei candidate, Cristel Ţopescu, să explice ce note dădea la Securitate. Culmea, acum mai mulţi ani, soţia lui Cristian Ţopescu a precizat că a fost obligată să semneze un angajament (nu mai detaliem, pentru că totul a fost făcut public), şi că este de notorietate că nu i-a dat curs deloc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.