Austria acuză Ungaria de practici naziste, Ungaria arată către Germania

Cancelarul austriac Werner Faymann l-a criticat dur sâmbătă pe premierul ungar Viktor Orban, comparând tratamentul la care sunt supuși migranții care traversează Ungaria cu ceea ce se întâmpla în perioada nazistă, transmite AFP.

„Să-i înghesui pe refugiați în trenuri cu speranța că-i duci cât mai departe trezește amintiri din perioada cea mai sumbră a continentului nostru”, a declarat Faymann pentru săptămânalul german Der Spiegel, referindu-se la Holocaustul practicat de nazişti în al doilea război mondial.

„Respectarea drepturilor omului în funcţie de religie este un lucru inacceptabil”, a adăugat Faymann.

„Premierul Viktor Orban acţionează iresponsabil catalogând aceşti refugiaţi drept imigranţi cu motivaţie economică. Orban practică o politică vizând descurajarea imigranţilor”, a mai susținut cancelarul austriac.

În replică la declarația cancelarului, ministrul ungar de Externe a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul austriac la Budapesta, acesta urmând să se prezinte luni.

Orban: „Liderii europeni trăiesc într-o lume a viselor”

Vineri Orban a criticat vineri dur comportamentul imigranţilor musulmani, anunțând că, începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai tolera trecerea ilegală a frontierelor. Orban a propus măsuri pentru protejarea prosperităţii Europei şi a „identităţii creştine”. „Imigranţii au blocat gări, refuză amprentarea digitală, nu vor să coopereze cu autorităţile, refuză să meargă în centrele în care ar primi alimente, apă, unde ar putea dormi şi ar beneficia de servicii medicale. Practic, se revoltă împotriva ordinii legale din Ungaria. Din 15 septembrie vor intra în vigoare legi mai dure în domeniul imigraţiei, iar persoanele care trec ilegal frontiera vor fi arestate”, a spus Orban, lăudând „activitatea remarcabilă” a forţelor de ordine ungare faţă de „imigranţii necooperanţi”.

Pe de altă parte, rugat să comenteze în ce măsură criza refugiaților poate fi văzută ca o problemă germană, premierul ungar a spus într-un interviu că decizia Germaniei de a le permite imigranților să intre nestingheriți pe teritoriul său a „declanșat o revoltă” în rândul celor aflați în Ungaria. Până atunci, autoritățile ungare reușiseră să țină situația sub control, dar anunțul Berlinului a provocat haos, a susținut premierul de la Budapesta.

Întrebat ce ar trebui să facă imigranţii dacă Ungaria îşi închide frontierele, Orban a răspuns: „Să revină în ţările de unde au venit”.

„Nu vin din zone de război, nu fug de pericole, nu vin în Europa pentru a găsi refugiu, ci pentru o viaţă mai bună, cel mai probabil în Germania şi în Suedia”, a spus Orban.

„Noi, ungurii, garantăm libera circulație a europenilor și ne apărăm granițele. Imigranţii sunt înşelaţi atât de traficanţi, cât şi de politicienii germani care le promit vieţi mai bune şi dreptul de şedere chiar şi după restabilirea păcii în ţările lor. Mierea pentru care merg în Germania se va dovedi curând mai puţin dulce decât sperau. Nivelul de trai este determinat de performanţe, nu de nevoi„, a avertizat Orban.

„Liderii europeni trăiesc într-o lume a viselor, nu conştientizează riscurile. Dacă permit venirea tuturor aici, Europa va dispărea”, a mai declarat Orban.

Este normal să simțim compasiune față de imigranți, „dar compasiunea nu este suficientă, trebuie să trecem la fapte”, a mai declarat premierul ungar într-un interviu publicat în ediția de sâmbătă a cotidianului german Bild.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.