Avertisment UE: Ne așteptăm la alte valuri de imigranți din Liban

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a apreciat sâmbătă că “următorul mare val imigraționist” care se va abate asupra Europei ar putea izbucni din Liban. Oficialul european a explicat că UE se așteaptă la un asemenea fenomen din cauza fragilității statale a Libanului în care situația politică și socială este una dramatică. “Evoluțiile din Liban mă neliniștesc. Situația de acolo este dramatică. Această țară a fost mereu statul cel mai fragil din zonă, din cauza instabilității politice și economice. Acolo șomajul a atins 20%, iar țara are o datorie publică exorbitantă. Este o cominație periculoasă de factori. DE acolo ar putea să vină următorul mare val de imigranți”, a explicat Hahn, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt.

Potrivit datelor oficiale, în Liban au sosit peste un milion și jumătate de refugiați sirieni, care reprezintă un sfert din populația totală libaneză. Pentru a frâna afluxul de imigranți către Europa, Bruxelles-ul, confruntat cu cea mai garvă criză migratorie din 1945 încoace, s-a angajat la recentul summit să acorde un ajutor financiar țărilor vecine Sieriei (Liban, Iordania, Turcia) ca să aibă resurse să facă față mai bine refugiaților sirieni. Totodată, UE a decis să acorde cel puțin un miliard de euro suplimentar pentru agențiile ONU care s-au implicat în acordarea de asistență refugiaților din Siria. Comisarul Johannes Hahn crede că trebuie ajutată în special Turcia cu un miliard de euro pentru întărirea controlului la frontiere și pentru lupta împotriva călăuzelor care prosperă de pe urma transporturilor ilegale de imigranți către Europa.

Europenii insistă asupra necesității de a îmbunătăți „politica de returnare” a celor care nu sunt refugiați, ci simpli migranți economici. Până în prezent doar 39% din cei cărora li s-a respins cererile de azil au fost și deportați. Bruxelles-ul a intrat de asemenea în negocieri cu diverse țările africane, în ceea ce privește acordurile de readmisie. Scopul este ca aceste state africane șă își ia înapoi resortisanților lor. Totodată, Comisia Europeană va implementa până la sfârșitul anului sisteme de supraveghere și protecție de-a lungul frontierelor externe ale UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.