Avocatul Toni Neacşu arată cine poate fi „ofiţerul acoperit” care se vrea la Palatul Cotroceni

Dacă există şi nu e vorba de o cacealma a preşedintelui Traian Băsescu, ofiţerul acoperit care candidează la alegerile prezidenţiale este un fost sau actual magistrat ori parlamentar, crede avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Într-o discuţie pe care a avut-o cu reporterul Cotidianului, Neacşu aduce câteva argumente în favoarea opiniei sale.

În primul rând, spune Adrian Neacşu, trebuie să vedem ce precizează legea, respectiv faptul că „personalul operativ al Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranţei naţionale.”

„Reglementări similare există şi în cazul celorlalte structuri secrete. Prin urmare, agenţii acoperiţi din media, corporaţii, mediul economic de stat şi privat şi aşa mai departe sunt cât se poate de legali”, atrage atenţia avocatul.

În acelaşi timp, tot potrivit legii, divulgarea fără drept a informaţiilor clasificate drept secret de stat, „de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu” se pedepseşte cu închisoarea (de la 2 la 7 ani) şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Există însă o situaţie în care poţi divulga identitatea unui ofiţer acoperit al serviciilor secrete, fără să rişti: atunci când acesta nu e protejat de lege, adică activează, ca ofiţer inflitrat, în afara legii (Adrian Toni Neacşu)

Prin urmare, „preşedintele, chiar dacă ar cunoaşte identitatea ofiţerilor acoperiţi, nu şi-ar permite să încalce legea”, spune Adrian Toni Neacşu.

„Există însă o situaţie în care poţi divulga identitatea unui ofiţer acoperit al serviciilor secrete, fără să rişti: atunci când acesta nu e protejat de lege, adică activează, ca ofiţer inflitrat, în afara legii”.

Mai precis, un ofiţer acoperit nu are voie, prin lege, să fie membru de partid, parlamentar sau magistrat.

„Întregul personal din justiţie, judecători, procurori, grefieri, magistraţi asistenţi sau judecători de la ICCJ, completeazăanual o declaraţie din care rezultă că nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”, spune Neacşu.

Dacă ofiţerul acoperit pomenit de Traian Băsescu există, acesta nu poate fi decât un actual sau fost magistrat (sau parlamentar) implicat în cursa prezidenţială (Adrian Toni Neacşu)

Prin urmare, ne-a declarat Adrian Toni Neacşu, „divulgarea numelor unor astfel de persoane nu este o infracţiune ba, mai mult, contribuie la instaurarea legalităţii”.

Ţinând cont de toate acestea, fostul membru al CSM ne-a declarat că, după părerea lui, „dacă ofiţerul acoperit pomenit de Traian Băsescu există, atunci ameninţarea cu divulgarea calităţii sale îi este adresată unui fost sau actual magistrat sau parlamentar implicat în cursa prezidenţială, tocmai pentru a se scăpa de repercusiunea legii penale”.

„Aş miza mai mult pe un fost magistrat”, ţine să precizeze avocatul Adrian Toni Neacşu, care îi dă, totuşi, o veste bună respectivului: „Potrivit legii, SRI şi SIE asigură protecţia şi încadrarea în muncă a cadrelor militare şi a salariaţilor civili care, lucrând acoperit, sunt deconspiraţi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.