Bâlbâiala și scuzele ministrului Laufer

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, despre care se spune că ar putea fi șeful Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, și-a cerut scuze oamenilor de afaceri pentru că în ultimele zile a lansat mai multe mesaje care s-au bătut cap în cap. Mai întâi a stabilit că depunerea candidaturilor pentru programul Start-Up Nation, destinat firmelor înființate în acest an, este de 14 iulie. Apoi, a anunțat pe Facebook că ministerul pe care îl conduce dă curs solicitării mediului de afaceri privind prelungirea termenului limită până pe 28 iulie, ora 20.00. După numai câteva ore a șters postarea și a adăugat altele două, în care își exprimă dezamăgirea cu privire la reacțiile primite în mediul online ca urmare a intenției de prelungire a perioadei de înscriere. ”Dorința mea fost să avem absorbție de 100%. Situația cu o săptămână înainte de închidere era așa și așa, aveam doar 4.000 și ceva de dosare, lucru care m-a pus pe gânduri. Asta a fost intenția mea, a fost o intenție bună, îmi cer scuze dacă am comunicat-o greșit” – a spus Laufer, prezent la aniversare Consiliului Național al IMM-urilor. Bugetul alocat programului a fost depășit cu mult de sumele cerute în planurile de afaceri depuse deja, ceea ce face ca o nouă sesiune de înscriere anul acesta să fie aproape imposibilă. Laufer a recunoscut că a trebuit să dea explicații premierului Florin Tudose în legătură cu acest incident. ”Nu e vorba neapărat că mi s-a reproșat. Am avut o discuție, am explicat ce s-a întâmplat, a înțeles că dorința mea a fost una bună, de a avea o absorbție cât mai mare și discuția s-a încheiat aici”, a spus Laufer, la conferința aniversară a CNIPMMR. Conform acestuia, în 2017 se va face o nouă sesiune de înscriere în Start-up Nation doar dacă vor rămâne sume disponibile, în cazul în care unii aplicanți s-ar retrage din program sau ar fi delarați neeligibili într-un număr suficent de mare. ”În momentul în care am luat decizia să prelungim cu a doua sesiune, am luat în calcul că vom avea undeva între 8.000 și 10.000 de firme, iar gradul de abdorbție nu este niciodată de 100%. Sunt firme care se retrag sau care nu sunt eligibile și mi-am făcut un calcul real că vom acoperi undeva la 5-6 mii de proiecte. (…) Săptămâna trecută au apărut anumite probleme cu serverele și unele dintre firmele care voiau să se înscrie în program nu au reușit să finalizeze actele și am cerut să fie urgentat acest lucru. S-au rezolvat problemele între timp. În ultimele două zile s-au înscris peste 5.000 de firme în program, asta înseamnă că foarte multe firme care era în stand-by au reușit să-și scoată acele și să se înscrie”, a spus Laufer.

Până vineri dimineața au fost depuse pentru Start-Up Nation 13.500 de planuri de afaceri, bugetul estimat pentru toate acestea fiind de 2,7 miliarde de lei, adică peste alocarea de 1,7 miliarde de lei prevăzută în buget.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.