Barroso: „Eu cred Serbia ar trebui să fie în UE”

Serbia ar trebui să facă parte din Uniunea Europeană, iar reformele efectuate de guvernul condus de premierul Aleksandar Vucic sunt în interesul cetățenilor, cu sau fără UE, a apreciat fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, într-un interviu publicat luni de Tanjug, transmite AGERPRES.

Cu această ocazie, Barroso s-a declarat foarte mândru de faptul că se afla la cârma executivului european în momentul în care s-a pus problema deschiderii negocierilor de aderare cu Serbia, remarcând că procesul a început și se desfășoară așa cum trebuie. „Știu că premierul Aleksandar Vucic a primit un mandat puternic din partea populației sale și sper că un progres real va fi realizat pe drumul Serbiei spre UE. Eu cred Serbia ar trebui să fie în UE”, a subliniat Barroso.

Fostul preşedinte portughez al CE se așteaptă ca Serbia și UE să dezvolte relații mult mai apropiate, dar a refuzat să speculeze cu privire la eventualul calendar al procesului de aderare la UE. Trebuie realizate progrese în negocieri, dar și în ceea ce privește reformele din domeniul economic, al administrației centrale și al statului de drept din Serbia, a spus el.

Rugat să comenteze cu privire la aceste eforturi, Barroso a reluat o poziție exprimată deja de Comisia Europeană pe parcursul mandatului său de președinte. „Recunoaștem progresele realizate în mai multe domenii — statul de drept, independența justiției, reforma administrației și cooperarea regională—, mai ales cu privire la relațiile cu Pristina”, iar acest lucru este benefic pentru Serbia și pentru regiune, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.