Bătaie pe suporteri

Scandal miercuri seară între consilierii opoziției și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, privind preluarea echipei Rapid. Conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, prin care s-a modificat Legea sportului, administraţiile locale pot finanţa activităţile sportive ale cluburilor de drept public în limita a 5% din bugetul anual. Primăria Sectorului 1 are un buget anual de 350 de milioane de euro, astfel încât ar putea aloca pentru activităţi sportive aproximativ 17 milioane de euro. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, neagă cifrele apărute în spațiul public. El spune că oricum banii nu i-ar ajunge. „O echipă de Liga a 4-a costă peste 200.000 de euro. Banii îi vom atrage prin sponsorizări“, a declarat, pentru Cotidianul, Dan Tudorache, care nu a avansat nicio cifră pe care ar dori să o investească în club. Edilul mai spune că modernizarea Stadionului Rapid din Giulești nu este treaba primăriei, ci a Companiei Naționale de Investiții. „Noi vom licita pentru preluarea palmaresului echipei de fotbal care va purta în continuare același nume“, afirmă Tudorache. El mai spune că edilul de la Sectorul 6 vrea să preia Clubul Rapid, dar fără echipa de fotbal. Pentru a prelua Rapidul, Tudorache are însă nevoie și de votul consilierilor generali de la Primăria Capitalei ,condusă de Firea. Numai că și conducerea grupării FC Voluntari şi-a arătat intenţia de a cumpăra marca Rapid atunci când va fi scoasă la licitaţie, urmând ca echipa să-şi schimbe numele şi să evolueze în Liga I.

Consilierii locali ai Sectorului 1 îl acuză pe edilul Dan Tudorache că a modificat intenționat textul proiectului de hotărâre în ziua votului. „O astfel de hotărâre are nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor. Liberalii au observat că s-a introdus cuvântul «oportunitate», ceea ce necesită o majoritate simplă la vot. Noi nu am votat și nu știm cu cine vrea să se asocieze primarul pentru echipa Rapid. Eu mă opun, pentru că noi avem 10 săli de sport bugetate și nu s-a făcut nimic, avem nevoie de școli, nu de o echipă de fotbal“, ne-a declarat liderul USR din Consiliul Local Sector 1, Oliver Paiuși.

Rapid, miză politică

Edilul Sectorului 1 a fost primul primar care a susținut că vrea să reînvie echipa de fotbal a Clubului Rapid. După declarația acestuia, în spațiul public au apărut și primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, și primarul general, Gabriela Firea. Miza interesului este numărul mare de suporteri ai echipei Rapid, pe care edilii speră să-i transforme în votanți ai PSD. „Este o dorință a noastră, a tuturor, fie că suntem sau nu microbiști, să contribuim la salvarea unui brand național. Cred că echipa Rapid are foarte mulți fani. Eu sunt un om care face sport, încurajez sportul. Finanțăm, așa cum știți, prin CSM, activitățile sportive și m-aș implica și eu, bineînțeles, alături de cei doi primari – primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, și primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu -, pentru salvarea acestui brand național. Detaliile tehnice și financiare le vom anunța ulterior, pentru că acum suntem într-o perioadă de pregătire, de analiză și nu am dori să dăm elemente suplimentare despre negociere“, a declarat Gabriela Firea.

Anul trecut, pe 13 iunie, Tribunalul București a declarat intrarea în faliment a societății Fotbal Club Rapid SA. Datoriile acesteia la intrarea în insolvență (decembrie 2012) se ridicau la circa 135 de milioane de lei, din care 5,5 milioane lei erau doar restanțe salariale. De la deschiderea insolvenţei, FC Rapid SA a acumulat datorii noi către stat, în valoare de peste 10 milioane lei, iar instanţa precizează că debitoarea nu a achitat nimic din obligaţiile financiare survenite în perioada 2013-2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.