×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:38
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Avocata sătenilor face dezvăluiri inedite
Bătălia țăranilor de la Nadăș cu falșii moștenitori

Prin sentinţă definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ, s-a pus punct unei mari potlogării demne de Cartea Recordurilor în materie de justiţie internaţională. Ceea ce era evident pentru toată lumea, falsă moştenire şi falşi moştenitori, a consfinţit instanţa supremă, care, practic, a redat satul adevăraţilor proprietari. După zece ani de luptă cu un sistem statal inert şi corupt şi mai bine de 100 de înfăţişări în instanţe, sătenii din Nadăş, județul Arad, au câştigat bătălia decisivă cu falşii moştenitori. Drumul în instanță nu a fost nici scurt, nici ușor. Despre lupta în justiție ne-a povestit dna avocat Vasilica Coroiu, cea care a dus această bătălie pro bono, în numele sătenilor.

Cotidianul: Ați afirmat că vineri este cea mai frumoasă zi din viața dumneavoastră.

Vasilica Coroiu: Așa este.

De ce?

Pentru că a fost un caz extrem de complex pentru faptul că a necesitat totuși o activitate profesională laborioasă și pentru că doream foarte mult să am acest succes nu pentru mine, ci pentru sătenii pe care i-am apărat în acest caz.

Lupta a fost lungă, complexă, peste o sută de înfățișări, sătenii purtați cu autocarele, duși de colo-colo, hărțuiți, o luptă soldată cu victime. Au existat și victime, ca în orice fel de război, chiar și morți și așa mai departe. În multele „vizite de lucru“ pe care le-am făcut la Nadăș, am avut ocazia să vedem oameni în cărucioare cu rotile, oameni în mormânt și oameni care au avut tentative de sinucidere.

Da, din cele relatate de săteni și din cele văzute personal, într-adevăr, au fost situații conflictuale majore care au generat astfel de consecințe foarte grave pentru oamenii care, pur și simplu, au avut pentru ei toată această situație creată de retrocedarea întregului lor sat, au avut un impact extrem de puternic, peste care nu au putut să treacă și bineînțeles că au fost și astfel de efecte ale acestei retrocedări.

Dumneavoastră ați preluat cazul, pro bono, în urmă cu patru ani. În perioada stăpânirii hortyste, a administrației hortyste, a mai existat un grup de avocați care au lucrat, tot pro bono, să-i ajute pe românii din Ardeal.

Da, cunosc situația, am citit cartea despre acea poveste.

Ați avut și mulțumiri, ați avut și lovituri sub centură. Cum a fost lupta, din punctul dumneavoastră de vedere? Ați avut momente în care ați vrut să abandonați?

A fost o luptă extrem de dificilă, pentru faptul că eu eram singură, comparativ cu echipa cealaltă, care întrunea mai multe persoane și desigur că erau în război legal sub acest aspect și necesita prezența mea în foarte multe locuri, ceea ce a presupus un efort extraordinar. Ca să pot să ajung să susțin și dosarul de la Ineu, și de la Timișoara, și de la Arad, și dosarele strămutate la Făgăraș sau la Brașov, acum și la Balș, vă dați seama că acest efort a fost fantastic. Ca să pot acoperi toate aceste instanțe și să pot totuși să susțin o multitudine de dosare care au fost instrumentate în interesul sătenilor.

Ați văzut adevărata față a mafiei retrocedărilor. Cât de hidoasă este ea?

Foarte și, din păcate, mă confrunt în continuare cu astfel de situații și le analizez și încerc la fel să găsesc calea spre adevăr.

Ați avut în decursul timpului, bineînțeles, probabil și sprijinul unor oameni care n-au apărut, poate nu îi cunoaște lumea, dar care și-au făcut datoria acolo, la locul lor de muncă.

Da, pentru că inclusiv prezența mea în acest caz a fost determinată de o astfel de acțiune făcută de niște oameni inimoși care au luat cunoștință de existența acestui fenomen care, mă rog, a șocat aproape întreaga Românie, că s-ar fi retrocedat un sat întreg printr-o hotărâre judecătorească. Persoanele care au avut contact cu știrea respectivă m-au cunoscut și așa am fost implicată în acest dosar.

Există oameni care v-au ajutat din cadrul instituțional?

În cadrul instituțional, având în vedere că în ianuarie 2014 am formulat o plângere penală la DNA, Serviciul Teritorial Timișoara, am apreciat activitatea Parchetului de la această secție teritorială și modalitatea în care a acționat și s-a implicat cu adevărat să descopere adevărul în acest caz.

A fost o luptă grea și pentru ei?

Absolut. Nu numai pentru noi, a fost și pentru dânșii foarte greu, a necesitat foarte mult efort și foarte multe acțiuni de cercetare.

Putem sintetiza puțin cum s-a ajuns aici? Cineva vine și, printr-un act dovedit ca fiind fals, solicită 8%, din câte am înțeles, dintr-o societate comercială care administra pădurea satului. Într-o singură înfățișare nu li se oferă 8% din societatea comercială care administra pădurea satului de 4.000 de ha, ci li se dă întreg satul, cu cimitir, cu biserică, cu casele oamenilor, cu sălașuri și așa mai departe.

Inițial, solicitarea a fost făcută, într-adevăr, pentru despăgubiri, nicidecum pentru restituirea în natură. Ulterior și-au precizat poziția și, în momentul în care au făcut totuși cererea de retrocedare la comisia locală și urma ca această hotărâre să fie validată de comisia județeană, și-au schimbat punctul de vedere și au spus: „Dom’ne, de ce să nu încercăm noi să luăm 8.742 de hectare, dacă se poate?“. Și, din păcate, s-a putut. Deci comisia județeană a infirmat solicitarea, nu a dat curs solicitării de reconstituire a dreptului de proprietate, a emis o hotărâre negativă și această hotărâre a fost atacată în instanță și în baza hotărârii respective au câștigat această retrocedare.

Avocata Vasilica Coroiu în mijlocul sătenilor pe care i-a apărat pro bono

Să nu omitem că această suprafață de 8.746 de hectare a fost intabulată cu 12 lei.

Da.

Deci putem spune că este ceva demn de Cartea Recordurilor această retrocedare, rușinea justiției internaționale.

Eu vreau să vă spun că mă abțin să fac comentarii din acestea, dar...

Este un punct de vedere pe care îl puteți infirma sau confirma.

Eu apreciez că s-au făcut niște abuzuri destul de mari în acest caz și referitor la această scriere în Cartea funciară, pentru că această intabulare s-a făcut tot în baza unei hotărâri judecătorești, dar procedura inițiată de judecător, agreată de judecător, a fost o procedură necontencioasă, care, în opinia mea – totuși, sper că mă pricep cât de cât în profesie –, nu era reglementată de nicio normă juridică.

Cum vi s-a părut lupta în justiție a sătenilor în acest caz?

Oamenii, în situația în care nu ar fi fost sprijiniți și nu ar fi avut un suport juridic și profesional, sigur că până la urmă ar fi abandonat această luptă pentru că ei erau total bulversați, nu știau pe ce cale să apuce, ca să poată să-și susțină interesele și să se audă toate necazurile lor de către cei îndrituiți să le rezolve.

Or, faptul că noi am venit în sprijinul lor cred că a fost un lucru foarte bun. Este adevărat că au fost alături, s-au implicat, au înțeles complexitatea fenomenului și chiar au fost uniți să sprijine acest demers.

Ce le-ați transmite celor din instituțiile statului care acum au posibilitatea să rezolve multe din gravele probleme ce țin de mafia retrocedărilor? Și ce le-ați transmite în continuare și sătenilor?

Eu le transmit sătenilor că lupta nu este încă finalizată, că mai avem de făcut încă foarte multe demersuri până ajungem la final. Reprezentanților instituțiilor statului le doresc, în special magistraților, ca în momentul în care dispun hotărârea și pun în dispozitivul hotărârii: „În numele legii, hotărăște“, să hotărască în numele legii, al adevărului, al dreptății și al legalității.

Marcel BărbăteiPublicat Luni, 12 iunie 2017
7249
 | 16
 | 37
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cetatean
+3
Sunt falsuri in acte publice facute chiar si de ministerele patriei : ex. in 2007 am cistigat proces de reconstituire a dreptului de proprietate pe vechiul amplasament al terenului tatalui meu . Ministerul Justitiei a declarat recurs [cu toate ca legal nu avea dreptul sa se amestece in proces si neavind nici macar TITLU de proprietate pe care ar fi trebuit sa-l aiba inca din 1990 conf. lg 213 ]. Au urmarit si au aflat ca vor pierde acel recurs si cu o zi inainte de a se publica sentinta definitiva favorabila mie -- si-au facut carte funciara atunci. Am executat silit statul roman si altii si inca nu pot face cadastru , in 2017, cu toate ca terenul are cadastru din 1940. ERt este mare dobitoc.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
ert
-6
Tot o dați cu falșii moștenitori, falșii moștenitori pot apărea când n-are nimeni acte în regulă și profită cine poate. Dacă ai intrat în posesia terenului cu toate actele conform legilor, atât de la autor- moștenitor cât și vânzător-cumpărător nu există loc de discuții. În Transilvania proprietatea funciară a fost reglementată și nu lasă loc la haiducie. Realitatea este că și pe vremuri trebuia să plătești pentru întocmirea actelor de proprietate, comentează aiurea miticii care fac sport din a nu plăti serviciile și impozitele, dar se dau mari patrioți mâncători de unguri. Nu ungurii sunt de vină că sunteți cum sunteți.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Taranul roman @ ert
+4
cu CAT esti platit ????????????????????
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ ert
+3
Marş ... , eşti pe lîngă subiect ... !
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
ertNume @ ert
+2
Nimic nou sub soare; tâlharii nu vor fi niciodată alături de lege,dar problema e că sunt majoritari. De la președinte până la conductorul de tren ia șpagă, și toți au dosare. Dar e foarte bine așa....., după merit.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
magic
+5
FELICITARI tuturor celor care au facut posibila cistigarea acestei batalii romanesti dusa impotriva unor criminali ce au in spate Securitatea!
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Savantu
-9
Doamna Avocat si Domnul Ziarist ,aveti tot respectul meu ,din suflet!Imi pare sincer rau pt dl Barbatei ca lucreaza la o foita proruseasca si antiromneasca ,dar sa spere in destin,va fi mai bine daca schimba !Din tot sufletul,sunteti un roman remarcabil,nu vreau sa fiti platit de Propaganda Rusa!Poate Luxten si Alexandrion aud ce spun!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
ert
-26
Dacă cei din Nadăș ar fi avut actele în regulă nimeni dar absolut nimeni nu putea să se atingă de proprietățile lor. După cum din 100 iepuri nu poți face un cal, tot așa din 100 de acte ne valabile nu poți face una valabilă. Prea s-au obișnuit haiducii să apeleze la amenințări, proprietatea trebuie apărată. Proprietatea trebuie restituită celui care deține titlul de proprietate!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Adi @ ert
+6
Tu chiar crezi ce ai scris?. Inca nu ai aflat ca asta e tara tuturor posibilitatilor?
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Hadrian @ ert
+5
Falsă moştenire, falşi moştenitori.
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
magic @ ert
+5
mars ma criminalilor
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
le Bibicu @ ert
+7
esti foarte doct amice. At mai fi o intrebare. Simpla. Ce patesc judecatorii si registratorii de carte funciara care au girat aceasta hotie ???? nu-I asa ca nimic. Adica, dupa logica matale. aici a fost o lupta intre acte false si fara acte. Jalnic
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Cata
+10
urmatorul pe lista ar trebui sa fie contele pirtz care il pupa-n fund pe fostul sot al Printesei Diana! justita din Romania, DNA-ul in special, reprezinta o serparie infecta din cauza careia aceasta tara este privata de normalitate!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
shokotanu
+20
Si judecatorii aia nu au fost impuscati pina acum? Sau macar judecati pentru ABUZ in serviciu???
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Wz @ shokotanu
+8
Glontul e prea putin ,spanzurati de oua ,sau trasi pe roata ca-n evul mediu.Iau decizii ce omoara lumea si ei bine mersi cu pensii fara griji de zeci de mii de lei si nu dau soacoteala nimanui.Oare e bine asa domnule KWJ si Dracnea ?
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Bebe @ shokotanu
+3
Sunt suparati ca au salarii si pensii mici. Rcent am citit de in procurer scos la pensie in urma unor scandaluri, cu minuscula pensie de 12.000 lei, echivalentul a 200 de pensii de amarati; sa ne traiasca; doar don procoror, sa traiti, a facut mult bine tarii, nu ca in amarat de meserias, care a muncit o viata intreaga pentru 600 lei. Sictir pezevenghi, cum bine spunea Ismail
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ shokotanu
+1
Cine ... ? Koveşi , Lazăr .... Livia Stanciu ... ?
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
ert
-38
Nadăș e în Transilvania, există carte funciară, evidența este clară. Să dovedească locuitorii localității Nadăș, cum, când și de la cine au dobândit bunurile. Vrei să ai pământ dea moaca că, tu ești mare patriot?
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Ralu @ ert
+13
Zau?
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
@Ert @ ert
+23
Si tu sa dovedesti ca pamantul pe care faci umbra degeaba l-ai adus din Mongolia, de unde-ai venit!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ ert
+17
Ai , nu vorbi ... ! Chiar aşa e ... ? Bă arătare , tu cine eşti de ştii cine trebuie să aibă pămînt şi cine nu ... ?
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Jan Valjean @ ert
+13
Taci, u n g u r o i u l e salbatic !!! Mars in Hungaria !!!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Padisah @ ert
+6
Au fost despagubiti cetatenii unguri care au ales sa ramana in Ungaria in baza legilor si a tratatelor post Trianon si au renuntat la proprietate si mostenire. Cum a ajuns, initial, fam. Weisz la proprietatea in cauza, ei, asta e alta poveste de abuz...
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Hadrian @ ert
+5
Oagare, in instanta s-au prezentat toate actele de proprietate, te oftici ca ale voastre erau lovite de nulitate absoluta si mostenirea falsa ?
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
moser
+7
@ANNA cum unde ..pai ei ereau acolo Doamna??..ei faceau si desfaceau ..inventau mostenitori ..ii gaseau pa meridianer inexistente si i prezentau (reprezentau...pai cine i fraier sa piarda prilejul...nu a spus marele (rahat) basescu ca asa i in tranzitie..adica cine poate ..se asociaza si rapeste, fura, disgtrubge , omoara...poblicati bre si jumila mi patete da ..placere..sunteti foarte restrictivi si selectivi..
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
zdranga
+7
ORGANIZATI OAMENI BUNI O "VANATOARE" DE FAZANI. INCEPETI CU "PADUREA" DE LA ARAD!
Publicat Luni, 12 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 13 minute
Dezlănțuirea furtunii în America
Publicat acum 7 ore şi 32 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 13 ore şi 52 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 23 ore şi 48 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 9 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 22 minute