Care este sursa din Siria a marilor publicaţii internaţionale

Forţele ruse au ucis 10.000 de sirieni în anul ce a trecut de la debutul intervenţiei militare. O treime dintre aceşti oameni erau civili. În urma bombardamentelor ruse au murit 900 de copii şi 561 de femei. Informaţiile apartin Observatorului Sirian al Drepturilor Omului şi au fost publicate de mai multe agenţii si ziare occidentale pe 30 septembrie. Potrivit Observatorului, Rusia a lichidat 2.764 de extremişti ai Statului Islamic şi 2.814 de membri ai altor grupări, printre care şi rebeli moderaţi.

Presa franceză scria încă din 2012 că Observatorul Sirian al Drepturilor Omului este un ONG care raportează numărul morților din războiul civil din Siria, un ONG care se reduce la o singur sirian exilat undeva la Coventry, care ”raportează” din magazinul său.

Revista Marianne explica mecanismele mediatice de care se face uz în conflicte asemănătoare cu cel din Siria. Sunt două resorturi sociologice simple, care îl privesc direct pe jurnalistul de profesie, în special pe tineri. Primul este deformarea moralizantă a informaţiei, care tinde să găsească personajul bun şi cel rau. Aceasta implică doua avantaje: mecanismul permite înţelegerea rapidă a unei situaţii complicate; mecanismul face din jurnalist un misionar sau un justiţiar, nu doar un raportor, ci un agent al binelui. Atunci când un jurnalist abia soseşte îi va intreba pe ceilalţi care sunt cei buni şi care sunt cei răi şi va adopta poziţia lor. Maniheismul şi gregaritatea par a fi cele două surse de informaţie a corespondentului de război.

În cazul Siriei, lucrurile se schimbă întrucâtva. Jurnaliştii străini nu au acces în Siria, pericolul este prea mare. În teritoriile ocupate de organizaţia Stat Islamic nu au pătruns decât o mână de ziarişti, care au venit deseori cu informaţii care contrazic poziţia oficială a Occidentului în conflictul sirian.

În aceste condiţii, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a rămas o sursă importantă de informaţii, ONG-ul fiind citat de mai toate marile agenţii de presă şi publicaţiile internaţionale. Sa dăm cuvântul şi celor care nu-l citează, presa rusă. Potrivit RT.com, ONG-ul pretinde că are o reţea foarte mare de surse în Siria, care transmit informaţiile în magazinul de confecţii din Coventry, adică la sediu. Aici informaţia este prelucrată şi apoi postată pe reţelele de socializare.

Fondatorul acestui ONG este sirianul Rami Abdel Rahman. Nimeni nu ştie care sunt informatorii lui din Siria. RT.com a reuşit să-l prindă pe Observator doar la telefon, în timp ce era la cumpărături. “Nu sunt o organizaţie de presă. Lucrez de acasă, din locuinţa mea privată”, a spus seful ONG-ului. Nu a vrut să ofere un interviu, pentru că, spune el, “ei încearcă să mă omoare”. Nu a spus cine sunt “ei”. A cerut numele şi numărul de telefon şi alte detalii despre colaboratorul din Marea Britanie al site-ului rus şi apoi le-a comunicat imediat poliţiei britanice. Acesta este Observatorul Sirian al Drepturilor Omului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.