×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:33
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
„Politica penală umanistă“ a lui Iordache, în beneficiul lui Dragnea
Cartierul justiției PSD

Justiția sub conducerea ministrului Florin Iordache va aduce câteva modificări legislative, după cum prevede programul de guvernare al PSD. Socialiștii vor modificarea legislația în scopul declarat de a stopa „apariţia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului“.

Dacă trecem peste acordul gramatical făcut împotriva legilor gramaticii limbii române, constatăm că PSD dorește să modifice Legea răspunderii ministeriale, dar și pe cea privind răspunderea în administraţia publică, și își dorește în schimb introducerea legii răspunderii magistraţilor. De asemenea, noul Guvern dorește să semneze un „memorandum“ privind modul în care reprezentanţii celor trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească – să aibă un dialog permanent. Demersul este de salutat, dar inutil, întrucât modul de colaborare și dialogul dintre cele trei puteri ale statului este deja stipulat în Constituție, doar că toată lumea-l cam ignoră.

Ministerul condus de Iordache ar urma de asemenea să constituie un compartiment special care să evalueze legislaţia şi să o reaşeze „pe alte baze, începând de la studiile de impact până la cunoaşterea legii de către cetăţeni şi aplicarea de către autorităţile publice“. La acest demers de unificare și simplificare a legislației, alături de minister ar trebui să participe toate profesiile juridice.

Dragnea veghează asupra Justiției

Programul de guvernare reia la capitolul Justiție și un proiect drag președintelui PSD, Liviu Dragnea, încă din 2014, când era ministrul Dezvoltării în Guvernul Ponta. Cartierul pentru Justiţie din București trebuia realizat din fondurile Ministerului Dezvoltării, pe terenul din Bulevardul Unirii, vizavi de Tribunalul București. Aici urma să fie realizat un complex urbanistic destinat sediilor unor instituţii aparţinând sistemului judiciar, precum: CSM, Inspecţia Judiciară, CAB, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 3, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, INM şi Şcoala Naţională de Grefieri. Conform declarațiilor de atunci ale lui Dragnea, proiectul era estimat atunci la 270 de milioane de euro. Legat de accesul la Justiție, PSD vrea să introducă proiectul Dosarului electronic, care urmărește reducerea costurilor de administrare a instanţelor cu hârtia, spaţiile de arhivare, dar şi costurile de deplasare şi copiere suportate de persoane şi companii.

Primele declarații și urmările lor

Programul partidului mai poate însă aștepta, căci primele declarații ale lui Florin Iordache după validarea de către Parlament privesc o lege a grațierii despre care ministrul a spus că poate fi discutată şi adoptată în Parlament după ce va fi analizată cu societatea civilă. Totodată, Iordache a mai declarat că își dorește „revitalizarea“ articolului 132 din Constituţie, care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei“.
Autorul tentativelor de modificare a legilor penale din „marțea neagră“, ajuns acum în fotoliul de la Justiție, a spus după avizarea de către Parlament că susţine „o politică penală umanistă“, care să stabilească egalitatea între armele acuzării și apărării și cu scopul să se întărească puterea judecătorului, care trebuie să fie independent de factorul politic, iar acesta „să împartă dreptatea aşa cum prevede legea“. Binevenite aceste doleanțe ale sale, dar ele sunt deja stipulate în legislația românească, iar formal cel puțin, noutatea acestora datează de pe vremea Imperiului Roman. Invocând fără nicio noimă „principiul securității juridice“, care stabilește predictibilitatea normelor și raporturilor juridice, Iordache a afirmat pe parcursul audierilor că va „propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală“.

La rândul său, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat că lupta anticorupţie trebuie să continue, însă decidenţii trebuie să fie „la fel de fermi“ şi în protejarea drepturilor omului, astfel încât cei vinovaţi să fie pedepsiţi, dar cei oneşti „să fie apăraţi“. În virtutea acestei declarații probabil că a acționat și avocatul poporului, Victor Ciorbea, care a decis să conteste joi la Curtea Constituţională Legea 90/2001, care îi interzice unui condamnat penal să ocupe funcţii în guvern, după cum scriu cei de la HotNews.ro. În cazul în care CCR va admite contestația, Dragnea ar putea deveni premier. El nu poate face parte acum din Guvern, deoarece a fost condamnat definitiv în dosarul referendumului, la o pedeapsă cu suspendare.

Mihai BoeruPublicat Joi, 05 ianuarie 2017
2724
 | 4
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
0
LA MULTI ANI ROMANILOR DE SI SARBATORESC MAINE ZIUA DE NASTERE !!!!!!!
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Plugarul
+4
Dacă in ,, Politica penală umanistă a lui Iordache, în beneficiul lui Dragnea '' , se regăseşte şi soarta milioanelor ( patru milioane de romani cu dosare penale ..... , mai bine de 22 % din populatie ! ) de romani , chiar ca nu e nicio problemă !
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Ce cauti ma cu Hotnews aici?
+2
Ce cauti ma cu Hotnews aici, intr-un ziar?! Ce, am ajuns sa servim propaganda basista bagata pe gat? Daca-ti place atat de mult, du-te acolo!
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Ted
+1
"Dacă trecem peste acordul gramatical făcut împotriva legilor gramaticii limbii române..." "Invocând fără nicio noimă..." Domnule Boeru, daca iti permiti sa fi ironic la felul cum respecta altii legile "gramaticii limbii romane", atunci s-ar cuveni sa dai mai multa atentie la modul cum folosesti dumneata aceleasi reguli!
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
coruptia salveaza romania
-9
Hai liberare ! E fierbere mare la Jilava, cum n-a mai fost din 2002. Mai repede prieteni parlamentari sa stim si noi de ce-am votat !
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Lili @ coruptia salveaza romania
+1
Mai repede, ca vine lotul Lulutza si lotul Besescu -Udra si alti si altii si nu mai este locuri decat pe priciuri si in picioare !
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Exigentul
+19
Pai ... Da Doamne, ca PSD-ului sa le reuseasca. Toate masluirile din justitie se datoreaza complotului CIA si "lista lui Soros" pentru ca romanii sa fie tinuti prosti si supusi. Utilitatea Romaniei : furnizori de forta de munca ieftina pentru occident si de carne de tun impotriva rusilor in cazul unui razboi, atat !
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Gmbplay
-12
Aștept clipa in care o lege clara le va oferi derbedeilor dreptul de a fura fara restricții.Ciorbea a ieșit astăzi conform înțelegerii si dorinței arzătoare a beneficiarului principal
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Dan @ Gmbplay
+5
...doar atat?niste despagubiri pentru perioada in care au fost prejudiciati deoarece nu si-au mai putut exercita dreptul de a fura nu se prevad ?
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
anado tauriga
-13
o sa umplem iar marile restaurante cu gratiosi cu gulerele albite de maretul partid. O sa mai ridicam un pietroi la temelia statului mafiot...
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
ioan
+19
Ce dumnezeu nu va convine in tentativele de a stopa abuzurile si a se instala raspunderea magistratilor pentru solutiile care le dau ,macar la recuperarea unor prejudicii care se creeaza prin verdictele de la instantele superioare sau curtea europeana de justitie. Nimic nu va convine iar articlulu este unul subtire ,un articol de mincat o piine fara nimic serios sau alarmant. Citind doar din hot News m-am cam lamurit in ce parte bate vintul si ce interese se dezvolta dupa vorbaria fara nimic concret ci doar analizind afirmatii ca s-ar pute sau se vrea etc. Mai opriti-va din veninul pe care il livrati prin orificiile cu care sinteti dotati tovarasi ziaristi
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
fan total PSD
-12
Vivat Amnistia ! Traiasca hotia !
Publicat Joi, 05 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Dan Șova, și condamnat, și cu banii luați
Publicat acum 3 ore şi 42 minute
Cristian Tudor Popescu, desființat de un preot
Publicat acum 7 ore şi 6 minute
FCSB învinge Dinamo
Publicat acum 18 ore şi 7 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 33 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 43 minute