Catastrofă în București: Morți și răniți

Un incendiu puternic a avut loc vineri seara în centrul Capitalei, într-un club. S-a întâmplat în clubul Colectiv, aflat pe strada Tăbăcarilor. Zeci de persoane au fost rănite și altele au decedat, conform primelor informații transmise de antena3.ro.

UPDATE: 27 de persoane au murit

Șecretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a anunțat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că 27 de persoane și-au pierdut viața și 155 sunt internate în momentul de față la diverse spitale din București, în urma incendiului puternic care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat la rândul său că 27 de persoane au decedat și 162 de persoane au fost transportate la spital în urma incendiului de vineri seară.

Cauzele exacte ale incendiului nu au fost stabilite încă. Martori susțin că incendiul a izbucnit de la artificii folosite la un concert care avea loc la acel moment. Scântei provenite de la artificiile lansate la finalul concertului ar fi aprins buretele care înconjura unul dintre stâlpii aflaţi lângă scenă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal în cazul incendiului.

Procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a precizat, sâmbătă dimineață, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal.

„S-au stabilit 27 de victime decedate, urmând să vedem ce se întâmplă cu cei transportați la spital. În cursul zilei de azi, la sediul IML, se va desfășura procedura de identificare a victimelor. Cauzele evenimentului nu vi le putem comunica. Nici noi nu suntem în posesia acestora la acest moment. Se va efectua cercetarea la fața locului, audierea administratorului și a persoanelor care întrețin și administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică”, a spus anchetatorul.

UPDATE: E cod roşu de intervenţie în Capitală. Codul roșu înseamnă că se poate apela la orice structură de salvare din țară. Victimele pot fi duse și în alte locații, în cazul în care nu mai sunt locuri în spitale.

„Este cod roşu. Situaţia este destul de gravă, se fac toate eforturile pentru a se putea salva ce se poate salva. Victimele sunt transportate spre spitalele de urgenţă. Au fost aduși medici de acasă, au fost redistribuite ventilatoare de la alte spitale”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

În clubul respectiv urma să aibă loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști români.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 26, iar 88 de persoane rănite au fost transportate la toate spitalele de urgenţă din Bucureşti.

UPDATE: Prim-minstrul României și-a anulat restul programului din Mexic, unde este într-o vizită oficială și a anunțat că va reveni la Bucuresști de urgență.

UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de compasiune pentru victimele tragediei.

„Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, a transmis Iohannis.

UPDATE. Vicepremierul Gabriel Oprea a explicat că a fost emisă alarmă generală în Ministerul de Interne şi că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat.
UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că nu poate să dea date oficiale, dar că s-a format o celulă de criză.

„Nu vreau să vă dau date oficiale, există o celulă de criză, toată lumea a fost mobilizată şi încercăm să facem tot ce putem. Suntem asaltaţi cu numărul de cazuri foarte grave. Au fost trimise victimele la spitalele de urgenţă din Capitală.”

UPDATE. Reporterul Antena 3, Dana Cărbunaru, a explicat că bilanţul a ajuns la 21 de morţi şi 80 de răniţi.

„Vorbim de un bilanţ de 21 de persoane decedate şi peste 80 de persoane care au ajuns în stare foarte gravă la spital. Înţeleg că la Spitalul Floreasca deja nu mai sunt locuri şi victimele au fost transportate la alte spitale. Se pare că erau câteva sute de persoane în club la momentul exploziei. Vorbim de foarte multe persoane tinere. Se pare că cineva ar fi dat cu artificii la un moment dat, care artificii au ajuns la tavan şi instalaţia electrică ar fi explodat. Imediat s-a creat haos pentru că toate persoanele încercau să iasă din club. În acest moment, din ce văd eu nu mai este nicio persoană resuscitată. Oricum, aici, la faţa locului, vorbim despre peste 20 de ambulanţe. Am văzut inlcusiv asistentele de la Maternitatea Bucur care au venit cu perfuzii, cu seringi, cu tot ce au avut la dispoziţie pentru a interveni”.

UPDATE. Bilanţul creşte, conform unui reporter Antena 3 de la faţa locului. Alte trei persoane decedate ar fi fost scoase, în urmă cu puţin timp, din club. Astfel, bilanţul ar ajunge la 21 de morţi. Informaţia oficială este în continuare de 18 persoane decedate.
UPDATE. Raed Arafat a declarat, pentru Antena 3, că 18 persoane au murit.

„Suntem la faţa locului, cu domnul ministru Oprea. Putem confirma 18 decese, încă sunt scoşi oameni din club. Încercăm să salvăm cât mai multe persoane.”

UPDATE. Realizatorul Antenei 3 Oana Stancu Zamfir a primit informaţia că bilanţul este de cel puţin 17 morţi şi 50 de răniţi în acest moment. De asemenea, conform Oanei Zamfir, secretarul de stat Raed Arafat este deja la locul tragediei.
Vicepremierul Gabriel Oprea este şi el în drum spre club.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.